Spiderski Napisano 29 Kwiecień 2008 Napisano 29 Kwiecień 2008 Na stronie Rutusa jest już opis ale bez zdjęć niestety.pozdrArtur
beaviso Napisano 29 Kwiecień 2008 Napisano 29 Kwiecień 2008 No, no, no, ale rozbudowana lista parametrów regulacyjnych. Niebawem pewnie zacznie się zwyczajowe marudzenie, że sprzęt jest skąplikowany", albo że kupiłem popsóty i niedziała" :-))) I pojawią posty w stylu: akópiłem wykrywacz Rutós Proxima, niewjem jak go ustawić aby znajdował tylko militarja, chełmy, ale nie łóski."M.
Spiderski Napisano 29 Kwiecień 2008 Napisano 29 Kwiecień 2008 Cytuję:- cyfry określające przedmiot od -90 do + 90 - skok co 2 ( łącznie 90 poziomów )" czyli mam rozumieć, że niebędzie kwadracików pod podziałką tylko numerki np. -12, +32?pozdrArtur
GUZIEC Napisano 29 Kwiecień 2008 Napisano 29 Kwiecień 2008 Beaviso, jeśli tak: to ja go wogóle" apewno" iekópię"!!! :) :) :) ...I innym też ieradzę"! :) :) :)
tomekk Napisano 29 Kwiecień 2008 Napisano 29 Kwiecień 2008 no no mi się podoba ;) nie żałuje że przedwcześnie zamówiłem.PozdrO
kocham_góry Napisano 29 Kwiecień 2008 Napisano 29 Kwiecień 2008 Proponuję dać mu nazwę RUTUS NIEWIDZIALNY".To jest marketing! - ludzie kupują, a nie wiedzą co...A może jest on bardziej jeszcze żółty niż Ace? A może w kolorze kanarkowym? I pewnie ma ze trzy cewki w standarcie. Nie? A może? Okaże się jak przyniesie listonosz.....No i nigdzie chyba nie stosowany sposób marketingu - chcesz się dowiedzieć - dzwoń do producenta! Bo inaczej się znikąd nie dowiesz!Wyjaśniło się skąd takie opóźnienie w produkcji - producent nie mają kiedy ich składać bo musi odbierać telefony od potencjalnych klientów!Teraz czekamy na akt łaski producenta - ujawnienie wyglądu!Ale myślę że nastąpi to jak pierwsze 200 osób zadzwoni i zapyta jak wygląda!
tomekk Napisano 29 Kwiecień 2008 Napisano 29 Kwiecień 2008 pewno i tak ;) jak nie to jak mój egzemplarz dojdzie to wam pokaże :)PozdrO
Gość Napisano 29 Kwiecień 2008 Napisano 29 Kwiecień 2008 kocham_góry - dlaczego tak Cię boli, że ludzie zamawiają w ciemno"? To indywidualna sprawa każdego, kto poznał ostatni opis >>PROximy<< a miał już wcześniej do czynienia z produktami RUTUSA, lub zna pozytywne opinie innych użytkowników poprzednich modeli, na podstawie których zaufał producentowi. Wstrzymaj się z bólami i nie przejmuj się też tak bardzo marketingiem", bo do oficjalnej premiery zostały jeszcze ok. 2 tygodnie i strona RUTUSA, która nadal jest w przebudowie z czasem nabierze przyjaznego wyglądu i z pewnością zostanie uzupełniona o kolejne informacje techniczne i zdjęcia.Co do nazwy i koloru - to zawsze Będziesz mógł kupić farbę i sobie przemalować jak samochód czy cokolwiek innego... :)
pastuszek Napisano 30 Kwiecień 2008 Napisano 30 Kwiecień 2008 ale wiecie co, tu faktycznie chyba kilku panow siedzi 24/h na dobe i patrzy czy ktos przypadkiem nie osmielil sie zazartowac z rutusa, bo o krytyce to oczywiscie mowy byc nie moze:-).I jak tylko wylapie cokolwiek, to stara sie 'zapisac'to conajmniej kilkoma postami penegirycznymi...I tak na kazdym forum z tej tematyki...i niki te same...
kocham_góry Napisano 30 Kwiecień 2008 Napisano 30 Kwiecień 2008 Niezły ubaw, klakierzy Rutusa wykupują pieprz, a fakt jest faktem – wykrywacz ”NIEWIDZIALNY” ten sezon ma już chyba za sobą. Chociaż nie – jest już jedno zamówienie. Brawa dla tomekk za odwagę. Z drugiej strony nie rozumiem, dlaczego niektórzy uważają że atakuję nowy produkt Rutusa. To że krytykuję moim zdaniem beznadziejny marketing? Brak podstawowych informacji? Nie uważam się za przeciwnika, wręcz przeciwnie, żałuję że produkt nie pojawił się trzy miesiące temu !!!I naprawdę trzymam kciuki by był to ergonomiczny sprzęt z dostępnymi trzema wariantami cewek.
longwood Napisano 30 Kwiecień 2008 Napisano 30 Kwiecień 2008 tak jest kochaczu gor- w rutusie wszystko jest zawsze super - i marketing tez i nawet jak cos nie jest super to jest to przejaw dostosowania do polskich warunkow, tak ze jest super:-)Natomiast sprobuj napisac cos dobrego o armandzie:-), zobaczysz jaka bdzie reakcja:-))))))
tomekk Napisano 30 Kwiecień 2008 Napisano 30 Kwiecień 2008 oj tam kocham góry uspokój się , nikt tu nie chce zachwalać ani promować firmy RUTUS, poprzednie wykrywacze tej firmy były dobre jak to można oceniać po opiniach użytkowników (co do solarisa to przekonałem się sam),ja zamówiłem trochę w ciemno ale się z tym kryć nie będę , zarys funkcji znam, z solarisem mi się przyjemnie chodziło i liczę że nowy sprzęt będzie OK.Nie ma co się sprzeczać, co będzie to się okaże.PozdrOtomekk
GUZIEC Napisano 30 Kwiecień 2008 Napisano 30 Kwiecień 2008 Czyli niektórym nie chodzi o nowego RUTUSA, tylko o markieting, markieting, markieting i jeszcze raz markieting". - No, cóż? Są i tacy... :)
mrog79 Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 Zostawmy markieting w spokoju.PROxima z pewnością bedzie miał wielu fanów.Ja osobiście chciałbym wiedzieć jakie będzie miał zasiegi w porównaniu z solarisem [czy będą większe]?podobno ma być niespodzianka.
Grzechotnik Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 Następny (----- góry) z gównianym dorobkiem i stażem któremu wszystko nie pasuje, to już staje się nudne.
longwood Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 nudne byly tez nieustanne bajania jaki to rutus cudowny:-) pisane przez 'sztucznych' forumowiczow i jakos nikt nie protestowal:-)
Grzechotnik Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 A nie wpdało Ci do głowy, że to nie są bajania? Widzisz ja zaczynałem dawno temu, tak dawno, że niemieckich hełmów się do domu nie zabierało bo kopało się ich kilka dziennie (gdzie te czasy:), i miałem przyjemność zaczynać od wykrywek zachodnich, potem na dłuzej sięzwiązałem z Garretem Master hunter, i Whitsem 5900, potem była długa przerwa i pojawił się skromny FirstPlus odstąpiony przyjacielsko i to ten ze starą cewką, potem przesiadka na Solarisa z którym pochodziłem ponad półtora roku a teraz znowy Whites tym razem DFX. I wiesz co Ci powiem, kulturą pracy Rutusy wcale nie odbiegają od wykrywek zachodnich, W kilku rzeczach Solarka była denerwująca, ale DFX też jest tyle, że w innych. Po ergonomi starych 5900 czy Master Huntera które nie miały podłokietnika wierz mi nic obecnego nieergonomiczne już nie jest:). A malkontentom powiem jedno - z wykrywaczem jest jak z kobietami każdemu pasuje inna, jeden woli czarnulke a inny blondynkę, jeden urodę naturalną inny poprawianą i wymalowaną, ale i tak żadna pewnie nie będzie tą idealną i bez wad. Z wykrywką trzeba się po prostu zgrać i zaakceptować pewne wady. Ps: I tak najmilej wspominam firsta był diablo fartowny,
longwood Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 Grzechotniku,Chodzi o to ze jakakolwiek uwaga-niekoniecznie krytyczna-ale nie pochwalna o rutusie spotyka sie natychmiast z panicznymi ripostami udowadniajcymi jego wspanialosc:-)My tu powyzej wogole nie ruszamy jakosci wykrywacza, komentujemy dziwne podejscie konstruktora do kwestii informacji,jej braku.Przejrzyj watek, zobaczysz ze jest kilku panow ktorzy ewidentnie klakieruja rutusa podwazajac wiarygodnosc wypowiedzi autentycznych uzytkownikow.Taki np.temet nienajlepszej dyskryminacji w solarisie, od razu tlumacza ze jest to dostosowanie do polskich warunkow, ze trzeba kopac wszystkie kolory itd...A nie mozna powiedziec zwyczajnei ze wykrywka za 1000 Zlotych nie moze byc idealna pod kazdym wzgledem..?Prosciej i logicznie.
Grzechotnik Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 Podejście konstruktora jest bardzo dobre, podał dawno temu podstawowe dane i wystarczy, reszta pojawi się jak całość będzie już w sprzedaży. Whites od dawna opracowuje nowy sprzęt, poszukaj czy coś o nim znajdziesz - nic nie ma poza enigmatycznymi wzmiankami, Fisher - też miał małą wzmiankę o F70 i F4 ale zero szczegółów do czasu premiery.Zaś co do dyskryminacji - widać, że ją przeceniasz - wielokroć już o tym było ale powtórzę - jedyne wielce przydatne miejsce dla niej to plaża gdzie szuka się monet współczesnych. W każdym innym wypadku wystarcza tylko odrzucanie większych przedmiotów żelaznych. I to chyba nie tylko moja ani użytkowników Rutusa opinia, skoro programik na DFX ze stanów ma w ustawieniach akcept od -28 do +94 to widać, że oni też nie wycinają nic poza żelazem a na ich terenie drobne sreberka średniowieczne nie występują. A dla przypomnienia i zamknięcia dyskusji przytoczę za Ranedem:Przewodność wybranych metali (Siemens/m)żelazo - 1,044E+07czyste aluminium - 3,538E+07złoto - 4,257E+07czysta miedź - 5,800E+07czysta cyna - 8,700E+06Aluminium od złota dzieli tylko ok.0,7 Siemensa/m, dlatego dyskryminując aluminium odrzucamy również złoto."Jesteś jak i inni wolnym człowiekiem - jak chcesz to korzystaj z wycinkowej dyskryminacji ale nigdy nie dowiesz się co straciłeś, a czy posłuchasz to już Twoja sprawa. Ja jednak zdecydowanie bardziej wolę mieć dyskryminację tylko na żelazo, a wierzyć temu co mi pokaże wyświetlacz w połączeniu z dźwiękiem i intuicją. I nie raz z dobrym skutkiem intuicja kazał mi się cofnąć by kopnąć coś co jednoznacznie powinno być śmieciem.
longwood Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 ja nie mowie czy dyskryminacja jest wazna czy nie i dla kogo, tylko stwierdzam ze solaris ma slaba.Co do zachowania konstruktora-najpierw napisal ze wykrywacz gotowy i przechodzi testy a potem umilkl na dobre.To byl blad moim zdaniem.
mesert Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 No i mamy nową wykrywkę-na stronie producenta widac dane techniczne nowego sprzętu,niestety nie ma jeszcze fotki.
GUZIEC Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 W jednym z pierwszych postów producent napisał (cyt.): Możliwości i szczególy techniczne - w chwili premiery." - więc i tak już dostatecznie puścił farbę" zdradzając wiele tajemnic na temat budowy. W innym napisał: a rynku nie wcześniej niż wiosna" - więc słowa dotrzymał i nikogo nie oszukał podając nie tak dawno temu ostateczny, pewny termin w którym będzie można go kupić. O co tyle szumu??? Jeszcze 2...3 tygodnie i każdy będzie go mógł mieć u siebie...
Catadero Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 Grzechotniku-mały błąd***W każdym innym wypadku wystarcza tylko odrzucanie większych przedmiotów żelaznych.***Solarka (i inne) wycina małe żelazka. Ale jestem pewien w 100%, że to tylko Twoje przejęzyczenie, więc uwaga nie krytyczna a tylko rzeczowa.Uwaga longwooda pt.paniczne riposty" jest skierowana m.in. pod moim adresem, więc poczuwam się do udzielenia odpowiedzi.Otóż pierwszym moim wykrywaczem był mosiężny, sześciokątny pręt szóstka"(z takiego robiono nakrętki)o długości ok. 0,5m (mam go do dziś), zaostrzony na jednym końcu a zawinięty w uchwyt na drugim. Poszukiwałem nim w czasach, o których pisze grzechotnik-brało się tylko fanty w naprawdę bardzo dobrym stanie. Nie było komórek" więc spokojnie chodziło się po lesie a z chałup ciągnęło się fanty o jakich dzisiaj można pomarzyć.Potem przyszła era wykrywek PI własnej konstrukcji z Młodego Technika" i innych wynalazków". Poprzez Cyklopa i kolejne utusy" do Solarisa. Faktem jest, że pełne oswojenie z Solarisem osiągnąłem tak po ponad dwóch miesiącach intensywnego chodzenia w różnym terenie i niejednokrotnie atakowałem producenta uwagami o działaniu tego modelu, a to tylko był niedostatek umiejętności z mojej strony. Nawet byłem skłonny wrócić do RF PLUSa, z którym rozumiałem się bardzo dobrze. Teraz mam pewne obawy przed przejściem na Proximę, ale to zrobię. Nie mam powodu, by nie chwalić Solarisa, bo po osłuchaniu się można zdziałać nim wiele. Zawsze mam dwie wykrywki, aby móc w terenie porównać a gorąco" skuteczność. Teraz też solarki się nie pozbywam.Jeśli chodzi o dyskryminację żelaza-wszystko jest kwestią osłuchania się z sygnałami. Solaris rzeczywiście nie wycina całkowicie(a są takie co wycinają?)ale ton w słuchawkach w połączeniu ze wskazaniami wyświetlacza pozwala na skuteczne odróżnianie metali. Ale do tego trzeba osłuchania i praktyki a nie tylko lubić góry i używać pieprzu w klawiaturze.Mogę pisać tylko na temat RUTUSÓW, bo w przeciwieństwie do kilku krytykantów, te wykrywacze znam. Nie zabieram głosu na temat innych sprzętów.Za śmieszne uważam uwagi na temat sposobu marketingu. To indywidualna sprawa producenta.tomekk-to jest nas już dwóch(ujawnionych) amatorów PROXIMY.Do czasu otrzymania od producenta nowego wykrywacza i prób sprzętu( co może potrwać) nie zabieram głosu w tym wątku.Catadero.
Grzechotnik Napisano 2 Maj 2008 Napisano 2 Maj 2008 Catedro masz rację, chodziło mi o to, że jeśli dyskryma wytnie żelastwo wielkości powiedzmy pięści to już wystarczy. A żelastwa żaden chyba nie wycina całkowicie, tu masz też rację. DFX też daje mi sygnał na kolor i wskazanie na plus gdy pod cewką leży większe żelastwo, dopiero przy namierzaniu zazwyczaj decyduje się i wskazuje na minus. A obawy słuszna rzecz, ja póki co na DFX wieszam psy :), ale testuje go intensywnie dopiero od dwóch tygodni i już zaczynam go powoli rozumieć i ogólnie zaczyna mi się podobać, choć jego prądożerności na Mixie nie polubię chyba nigdy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.