Królik Napisano 24 Styczeń 2007 Share Napisano 24 Styczeń 2007 http://www.afvnews.ca/pics/pic67045.jpgto ujęcia z filmu.http://gallery.rumodelism.com/art/tiran.jpgA to Bestia" w muzeum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 RSO- wątpie czy to sztudy. Czterech pancernych nakręcili w 1966 i tam już grały Lubliny, natomiast Jarzębinę czerwoną" w 1969. Sprzęt pochodzenia amerykańskiego wywalono z armii w latach 50-tych ( w czasie wojny koreańskiej bodajże). Wszystkie willysy i sudy poszły do hut albo do gospodarki społecznej :-). Wątpię aby samochód dorżnięty podczas wojny na maksa, bez części zamiennych jeździł w armii przez 30 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lewarek Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 Mi to nie wygląda na przeróbke Lublina a na oryginał[URL=http://img67.imageshack.us/my.php?image=wmplayer2007012420240663up.jpg][IMG]http://img67.imageshack.us/img67/3939/wmplayer2007012420240663up.th.jpg[/IMG][/URL] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lewarek Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 Widze że miniaturki tu nie wchodzą ;)http://img67.imageshack.us/img67/3939/wmplayer2007012420240663up.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rso Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 Witam.Ja jakim wielkim specem od cieżarówek wojskowych z lat 40 nie jestem ale nie przypominam sobie żeby typowe samochody marki Lublin były trzy ośowe.Kol.maxikasek to oczywiste że wojsko Polskie w tym okresie już nie posiadało cieżarówek USarmy z powodów politycznych i zuzycia tego sprzetu ale przecież wytwórnie filmowe miały sporo takich pojazdów i myśle że te sztudery są z magazynów filmówki. Wojsko jak już to wtedy użyczało żołnierzy i ciężki sprzet strzelający np. czołgi i artylerie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 co do sceny z pojedynku w szeregowcu ryanie" henksa z tygrysem. To pierwsze strzały odbiera ygrys" metalowy czyli ten jakotako prezentujący się, natomiast w kilku sekundowym ujęciu w ktorym ten tygrys wybucha bo strzale henksa i samolotu, jest to juz czolg kartonowy lub z jakiejs dykty. Ale kartonowiec pojawia się tylko na kilka sekund Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jank6 Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 WitamNie wiem czy dobrze pamietam ale w filmie Spaleni słońcem" wydawało mi się że widziałem przynajmniej jednego (dwa?) BT7 (chyba)w towazystwie bodajże BWP. Jeżeli chodzo o szeregowca Ryana" ponoć mocno się spocili nad orginalnością sprzętu a na końcu zamiast motocykla w stylu BMW czy Zundapp stoi perfidny Ural:o)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 Tygrys z Szeregowca", muzeum lotnictwa i innych spraw w Duxford, 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 Czy ktoś wie co posłużyło w Pianiście" do udawania chyba Pz IV (zreszta nie najgorzej jak mi się wydaje)?Stalingrad" też niezły film ale T34/85 trochę tam nie pasowały. W Wojnie zimowej" to nie jeździł tam sobie T-26 czy coś takiego?PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stug IV Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 No dobra , polski czarno-biały film , rzecz dzieje sie tuż po wojnie , młode para , małżeństwo dostaje w posiadanie dom , działkę z dziwnym pagórkiem ... po odkopaniu okazuje sie , że tkwi tam czołg T-34 chyba kaczka " o ile kojarzę ...Kojarzy ktoś tytuł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Królik Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 Szczęściarz Antoni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 W sumie taka przeróbka Tigra czy Pantery z T-55 nie była by taka głupia -proporcje kadłuba lepsze niż w T-34, których zresztą coraz mniej jeżdżących, a T-55 jeszcze jest trochę.... nie zapomnieć o przednich kołach napędowych, kopii wieży i teges Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 26 Styczeń 2007 Share Napisano 26 Styczeń 2007 Stawka większa niż życie" - SU- 76 udawały Ferdynandy" (tak przynajmniej mówił oficer II AWP którego grał Pan Tomasz Zaliwski) w odcinku Spotkanie". Troche też było ucharakteryzowanych sprzętów na bazie T-34 na Ostrowiu Tumskim w ostatnim odcinku Stawki".Jakieś zrobione na Panzer IV grały w Karol - człowiek, który został papieżem" ale ogladałem dawno. W Elegii" - filmie o Zasiekach był czołg ucharakteryzowany na Panterę.asieki" - chyba makieta FT 17. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 26 Styczeń 2007 Share Napisano 26 Styczeń 2007 W 3 lub 4 odcinku Kolumbów rocznik 20" zagrał całkiem udany niemiecki czołg nie pamiętam niestetyj jaki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2z Napisano 26 Styczeń 2007 Share Napisano 26 Styczeń 2007 A czy ktoś kojarzy Tygrysa" (celowy cudzysłów) z odcinka Kompanii Braci" w którym atakowano miasteczko, a Tygrys" ów stał w kopie siana za jednym z domów? Na bazie jakiego czołgu była wykonana ta replika? Jest tam ujęcie całości sylwetki i widać koszmarnie długą ufę" czołgu, zupełnie nietygrysową.Również w Kompanii Braci", w odcinku o operacji Market Garden, jeździ coś, co miało udawać StuGa, jednak wyglądało tak pokracznie, że musiałem długo się zastanawiać, zanim załapałem o jaki pojazd tu chodzi.Ciekawe czołgi niemieckie są również w Kanale"... Ich charakteryzcja przypominała mi Mausy, tylko że mniejsze :DZ tego co pamiętam, w rosyjskim filmie Kryptonim Gwiazda" były Tygrysy (sceny akcji dywersyjnej na stacji kolejowej), które wyglądały całkiem całkiem...Ponadto ciekawe czołgi były w amerykańskim filmie Gdy umilkną działa", w scenach ataku artyleryjskiego na przedpolach lasu Hurtgen - stały tam dwa czołgi mające udawać Pz IV. Nie wiem co to były za maszyny, ale obito je przesadnie dużymi płytami pancerza bocznego, a resztę obłożono maskowaniem z gałęzi - w sumie to widać było samą lufę :)Również chętnie się dowiem, co udawało Pz IV w Pianiście"Co do czołgów w Szeregowcu Ryanie" - świetnie wyglądały, ale, jak słusznie wspomnieliście - bolączką każdej konwersji na bazie T34 czy T55 są koła. W Szeregowcu Ryanie" kamera niestety musiała skupić się na tych kołach i to kilkakrotnie (choćby w scenach ze sticky bombs"), przez co dodatkowo wyeksponowała tę iedoróbkę". Moim zdaniem w tygrysowych przeróbkach nadal prym wiedzie Tygrys ze łota dla zuchwałych". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michał ł Napisano 26 Styczeń 2007 Share Napisano 26 Styczeń 2007 W Zwiezdzie były ZTCW te same tanki co w Wyzwoleniu, czyli na bazie T-44. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2z Napisano 26 Styczeń 2007 Share Napisano 26 Styczeń 2007 Ach! Zapomniałem przecież o najlepszej replice Tygrysa, która jeździła sobie w niejakim filmie pod tytułem Straight into darkness". Zresztą pisałem kiedyś już o tym w innym wątku :)http://www.odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum16/2005_strghtintodrknss17.jpgFajny, nie? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 26 Styczeń 2007 Share Napisano 26 Styczeń 2007 te w Rayanie wyglądały świetnie a w Kompanii Braci nieświetnie, z tym że Tygrys to ten sam był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 26 Styczeń 2007 Share Napisano 26 Styczeń 2007 W asiekach" tak naprawdę kopie były dwie : armatki Boforsa (to sowiecka muchobójka" 45 mm) i TKS-a.Renault FT był oryginalny podobno. Większym smaczkiem był jednak rosyjski wielowieżowiec T-35 (tak chyba to się zwie), też podobno oryginał wypożyczony do statycznych zdjęć. W zasadzie to tylko kilkunastosekundowa sekwencja.W Wyzwoleniu" oprócz niezłych kopii Tigrów grają gorsze repliki Panter - poszli metodą naszych i przerabiali IS-y.Tak więc czekamy na dobre repliki Tigrów i Panter.Chociaż dziw bierze, że na zachodzie nigdy nie użyto w filmografii oryginałów jeżdżących Panther czy Stugów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 26 Styczeń 2007 Share Napisano 26 Styczeń 2007 Tak a propos... http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=385731#385744PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2z Napisano 26 Styczeń 2007 Share Napisano 26 Styczeń 2007 Oto dziwny StuG z Kompanii Braci":http://www.panzer-modell.de/specials/ontour/beltring04/12g.jpgWyczytałem, że replika ta została zmotana na podwoziu brytyjskiego transportera opancerzonego FV432:http://www.armytrucks.com/image/fv432-x.jpgNie sądzę, żeby pojazd ten był idealny do budowania na jego bazie StuGa... Szczególnie z racji na wysokość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 26 Styczeń 2007 Share Napisano 26 Styczeń 2007 z braku laku i pomysłów na pożyczenie oryginału..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.