Skocz do zawartości

Polski Bofors w Moskwie

Forteca

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
chca kazamate armaty która lezy na forcie
podchody były mocno zawansowane ale
towazystwo (?) pro fortyficum podobno zablokowało cała sprawe
Napisano
To już chyba 3 wersja :D Z tego co wiem najbardzije prawdopodone jest ze chcą FAI.

nie sądze aby chcieli pancerz z armatą - mają takich kilka i to w lepszym stanie.
Napisano
Fai?
To znaczy, że będę miał Boforsa w Białymstoku? :)

No chyba, że ktoś znajdzie sposób w jaki zabrać coś naszemu muzeum... bez zgody tegoż.

Ale tak serio - nic o tym nie słyszałem, a pewnie bym słyszał.

Swoją drogą ciekawe co jest cenniejsze...

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
A z ciekawości zapytam: może ktoś potwierdzić jakiegoś Boforsa plot polskiej produkcji z innej kolekcji? Trochę jest tych armat po muzeach i prywatnych kolekcjach, ale jakoś nie trafiłem...
Napisano
Witam!

Ależ ma piękne sygnatury!

To co Krzysiek, pakujemy FAIa w paczkę i robimy machniom z sojusznikami? W symie Bofors bardzo ładnie wyglądałby na miejscu tego sowieckiego pudła ze stali z lufą na czole :-) hehe

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Hm.
To trudne pytanie.
Generalnie w chwili obecnej wygląda dość dobrze z daleka. Jest to rama wraz z kompletnym pancerzem. Koła dodane są od Żuka, części pancerza uzupełnione blachą. Błotniki zrobione są z włókna szklanego. Jest pomalowany na zielono.

Jest to w miarę dobry materiał do rekonstrukcji całego pojazdu, bo jest w miarę kompletny, a GAZ A (i Ford A) jest dość popularnym pojazdem.
Ale z bliska wygląda kiepsko.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano

Ta sama armata, tylko nieco wcześniej na śmietniku" Muzeum Artylerii w Petersburgu. Po remoncie przewieźli ją do Moskwy

Napisano

Oto obiecany dalmierz z Muzeum Artylerii w Petersburgu. Jeśli mają 75, 40 i dalmierz 4 m, to zapewne mają też aparat centralny. Zdjęć więcej nie mam. Są one z kwietnia 1999 r. Wtedy Rosjanie zgodzili się na wymianę 40 za czołg, którego nie mają (niestety nie pytałem za jaki). Wyremontowali 40, ale brak dobrej chęci i dobrej woli z Muzeum WP były przyczyną przerwania rozmów. Rozmawiał ten pan, który jest z lewej na zdjęciu.

Napisano
Wieści bardzo ciekawe!
To sensacja wieksza niż gdyby odnalazł sie w Rosji 7TP. Wszak armat 75mm wyprodukowano ze trzy razy mniej niż 7TP, a i myśl konstrukcyjna nasza polska, a nie żadna licencja!
Aż mnie dziwi tak słaby odzew forumowiczów w tej sprawie. No chyba że wszystkich po prostu zatkało, wtedy rozumiem;)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie