Skocz do zawartości

Prawdziwe pancerne ciekawostki

Marek Jaszczołt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hmm...fajny samochodzik. Z tego co widać 3 osiowy ,2 osie z tyłu. Raczej to jest coś niemieckiego ,tylko co? Prototyp? Nie słyszałem o czyms takim. Na BTR-152 to też nie wygląda. Nadwozie trochę przypomina SdKfz 250 albo 251.
Może da się jakoś dojść po numerze rejestracyjnym? Ale to trzeba by grzebać u Niemców.
Napisano
Ten T-26 z tą dziwną wieżą:może to jakaś eksperymentalna maszyna trafiła na front i wpadła w ręce Niemców. Ja nie widziałem czegos takiego wcześniej.
Modyfikacja T-34: mi wygląda to na T-34 przerobiony na jakiś opancerzony ciągnik ewakuacyjny ,dobudowano nadbudówkę (Bergepanzer T34 (r) ;) albo jakis transporter amunicyjny (?) kij ich wie co to jest ,na froncie robili takie dziwne rzeczy...
Napisano
bjar_1
Podobne przemyślenia też mam, problem w tym, że żadnej informacji żródłowej o takich cudakach nie znam :-(

Aha po numerze rejastacyjnym pojazdu niemieckiego z IIwś, można tylko określić okręg wojskowy w którym stacjonowała jednostka do której pojazd należał. Czyli niczego jednoznacznego w ten sposób się nie dowiesz.

Marek
Napisano
Co do T-26: ta modyfikacja wieży polegająca na dodaniu dodatkowego pancerza od czoła" jest opisana (jeśli mnie pamięć nie myli) w źródłach radzieckich. Jak znajdę, to napiszę. Na rysunkach i zdjęciach Okejosa wieża nie posiada tego pancerza.

Pzdr,

jotes
Napisano
Zgadza się, to zwykły T-26 wz. 39 z dodatkowym pancerzem przed jarzmem armaty. Ale na ile jest to, mniej lub bardziej, fabryczna modyfikacja, a na ile radosna tfurczość - nie mam pojęcia.
Napisano

A co to jest?
(Według podpisu u Maczka: Sierpień 44, Maczuga - pojedynek zakończony zniszczeniem czołga polskiego i niemieckiego".)

Napisano
Raczej fabryczna, bo:
(a) za dobrze wygląda,
(b) pakiety wzmacniające pancerz były u sowietów wystandaryzowane.
Natomiast wiele zdjęć różnych wariantów T-26 widziałem, ale z czymś takim tylko to jedno.
Napisano

No dobrze jak już obrabiamy T-26, to czy ktoś wie coś wiecej na temat tego cudeńka powstałego na jego bazie :-)))

Michale, to zdjęcie to bardzo prosta zagadka - na pierwszym planie jest 251 a za nim stoi Panthera - i optycznie składa się w jeden pojazd czasami opisywany jako Puma :-)))
Marek

Napisano
A szczegółowo sam pojazd nazywano armatnie podwozie transportowe" B-29 (orudijna podwozka), być może lufa od Br-5 (280 mm) lub B-4BM (203 mm) - ze zdjęcia trudno wyczuć
Napisano
Co prawda nie sądziłem, żeby na 251 rzeczywiście montowano wieże pantery :-) - ale przy takiej jakosci zdjęcia to wygląda, jakby rzeczywiście była na nim ;-)

A'propos - zobaczcie Tu-22M AEW ;-)
http://www.aviapress.com/magaz/krr/krr200203/krr200203_3.jpg
Napisano
Naah...To nie wersja AEW lecz nosiciel najnowszej wersji Vril'a ;o)
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Apropo pierwszego zdjęcia. Co może oznaczać litera A na wszystkich pojadach z fotografii. Czy może to być jakaś filmowa przeróbka.
A tak w ogóle. Czy były Sdkfz. 251 z silnikami Tatra chłodzonymi powierzem?
Napisano
To A" na pierwszym zdjęciu może być znakiem rozpoznawczym np. jakiejś Kampfgruppe". Zdjęcie według mnie wykonano w miejscu ,gdzie po bitwie ściągano różne pojazdy - widać to cudo ,jakąś małą ciężarówkę i samochód osobowy chyba bez drzwi. A ten żołnierz za tym cudakiem nie wygląda na Niemca ,raczej to Angol (naszywka na ramieniu). Tak więc chyba to front zachodni...
(dobrze rozumuję?)bjar_1
Napisano
Michale, ja nie wiem kto to podpisał jako Tu-22M , ale to za nic w świecie nie jest Tu-22M , obojetnie jakiej wersji :))))))))))
  • 2 months later...
Napisano
No to już wiem, co to za ekranowany T-26 wz. 39 - doopancerzony w Leningradzie w l. 1941-42, poprzez dospawanie płaskich płyt pancernych na wieżę stożkową i kadłub. Płyty miały grubość 15-40 mm, szacuje się, że ogółem opancerzono w ten sposób w Leningradzie ok. 100 T-26, tylko że brak jakichkolwiek dokumentów fabrycznych na ten temat. Było tego kilka cokolwiek różnych wariantów, podobnie wyglądały i T-26 wz. 33, a samo zdjęcie pochodzi z wiosny 1942.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie