Skocz do zawartości

jaki fanty przeszly wam kolo nosa?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
moze dziwne,ale fancior wyciagniety wypiaskowalem i stoi w kacie w domu tak zeby oko pocieszyc.studnia dworska od wojny nieuzywana.wdwor w 18 wieku zalozony i przypuszczam ze studnia tez lub wczesniej.mam nieodparte wrazenie ze w niej cos bedzie i 1 ws i powstania stycznowego.
  • Odpowiedzi 287
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
jedne z najlepiej zachowanych rzeczy znajduje się w szambach amunicja jak nowa a i karabinki niezłe tylko trzeba odpowidnio suszyć i zakonsewować bo się zmarnują.Wracajac do tematu kiedyś za gówniarza pamietam jak przy budowie blokowiska wykopano kilka hełmów niemieckicch i bagnety w pochwach ni jak nie mogliśmy tego wyciagnać i zaczeliśmy się tym rzucać i poszło,innym razem przy wyburzaniu kamienic znalezliśmy kilka starych żelazek na duszę ale nam wujek jednego z kumli zabrał i sprzedał gdzieś na jarmarku,na koniec jeszcze coś smiesznego chodząc do 6-stej klasy podstawowki przynioslem do domu ogórka (granat możdzierzowy ) stary jak to zobaczyl to pognał z tym do śmietnika hehe ciekawe co bylo znim dalej,no były jeszcze łuski i kilka hełmow niemieckich zaniesionych do szkolnej izby pamięci...a wszystko to się dzialo w latch 1983-1989 ,rzucać się hełmami i żelaskami to były czasy, a jaki głupi wtedy byłem eh...
Napisano
kiedys lazac za malolata ma grzyby ojciec kumpla kazal wzdluz drogi lesnej isc a sam ciut glebiej w lesie.my tak szlismy a w ktoryms momecie zapadla sie ziemia pod stopa.zaczelismy wygrzebywac,byla to skynka na amunicje zardzewiala,a w niej zwitek plik pieniedzy juz spruchnialych zgnilych i rubli najprawdopodobniej,byl tam rewolwer jeszcze i z tego co wiem 7 strzalowy.wszystko bylo spowrotem zasypane przez ojca kumpla.po paru latach kumpel chwalil sie ze w domu maja rewolwer.domyslam sie ze to ten sam.
Napisano
Dawno nie pisałem :)
lata 80 - 2 kl podstawowej, jako dzieciaki bawiliśmy się w wojsko. Kumpel przytargał nożyk który nam pasował do zabawy bo ostrze się chowało... Nie był poza tym fajny, miał jakiś szpikulec. Wydarłem go chyba za dropsy. Tak przeleżał jakieś 10 lat u mnie w klamotach - stąd mam pięknego FJ ;)
Napisano
kilka lat temu zmarła moja prababcia i przepisała dom wujkowi, który sprzedał go. Niedawno dowiedziałem się, że na strychu buły pamiątki po pradziadku, który służył w armii carskiej.Oprócz tego w domu był Jakiś niemiecki wazon", a w szopie-sanie przedwojenne:(
  • 2 months later...
Napisano
Widzicie a u mnie pod lasem stał czołg niemiecki unieruchomiony przez partyzantów
Niemcy tak szybko uciekali że go tak jak staną zostawili :)
szkoda że przed moim urodzeniem polscy złomiarze go pocięli i poszedł na odbudowę warszawy :)

i tak mi przed nosem czołg przeszedł
Nie doczekał się mnie kopi doła ale stał na moim polu !!
Napisano
Ja jeszcze jak chodziłem do podstawówki to znalazłem 3 rzeczy które dzisiejszego dnia żałuje że wypuściłem z rąk - jedną z tych rzeczy była maska przeciwgazowa typu RSC z pieczątkami z 1939roku stan jak nówka sztuka - znaleziona na strychu pewnego domu.. tak samo jak lufa jakiegoś bardzo starego karabinu..znaleziona również na strychu tego samego domu..i obie rzeczy oddałem do szkoły za 5 w dzienniku. No i ostatnia rzecz - to szabelka..co prawda pozżerana przez rdze.. znaleziona przy piaskownicy - kopiąc z kolegami ziemiankę trafiliśmy na taką właśnie szabelke. Na początku trzymałem ją gdzieś w piwnicy a później gdzieś przepadła.
Napisano
Ja podobny temat też poruszyłem, tylko ten jest starszy,ale napisze jeszcze raz .Mój ojciec miał niemiecki hełm policyjny i kordzik SS. Gdy był w woju ktoś ukradł te dwie rzeczy paliwo i jeszcze coś . A i jeszcze medal z powstania wielkopolskiego po dziadku ojca. Po zaniesieniu do szkoły ojciec przyniósł tylko po nim legitymacje. Dziś te rzeczy zdobiły by moją kolekcje, lecz stało się inaczej.
Napisano
Pamiętam jak z całą rodziną chodziliśmy zbierać ziemniaki na jesieni. Pole było zaraz obok lasu. A między tym polem a lasem stała niemiecka Pantera. Oczywiście juz trochę ogołocona, ale nadal prezntowała się godnie. Obok walały się gilzy i inne nierozpoznane obiekty.
Po paru latach zniknęła. Chociaż jestem pewien, że zostało po niej kilkanaście gąsek, bo później był podwyższany teren i je przysypano.
Napisano
To nic w porównaniu z moimi dziadkami. Kiedy moja mama była mniej więcej w moim wieku lub młodsza ( 14 lat) to jej rodzice... PALILI BANKNOTAMI W PIECU (oczywiście te banknoty wyszły wtedy z obiegu) ale jak teraz pomyśleć jaką to by miało teraz wartość to aż żal tyłek ściska.
Napisano
Kilkanaście lat temu moja Babcia musiała opuścić dom .
Ja miałem naście lat. Moi rodzice i wujkowie ognisko w ogrodzie palili przez kilka dni, do tego doszły dwa kontenery. Z dymem poszły gazety od lat 20 tych popakowane,spięte stan jak z drukarni dzień po dniu, widokówki, biuletyny ,niemieckie ogłoszenia , tyle widziałem , niestety małe mieszkanie mieliśmy i nie było gdzie tego trzymać a o muzeum nikt nie pomyślał a szkoda.
Napisano
Słuchajcie powiedzcie mi jak odkupić od <ludzi starszych> rolników fanty!!Znam dużo osób,które mają ale nie chcą dać powód <nie bo nie> <przyda się jeszcze> <to nie jest na sprzedaż>Może ktoś z was wie jak?
Napisano
pamiętam jak za dzieciaka bawiliśmy się w wojsko i kopaliśmy cis Ala Ziemiankę wykopaliśmy książeczki PKO bylo ich duzo co się z nim stało nie pamiętam a w tych latach to na złomie można było znaleźć duzo rzeczy z okresu wojennego manierki, łuski hełmy itp
Napisano
wyslij list z pieczatkami uzedowymi ze bedzie kontrol z ministerstwa rol i odbierzesz doplaty ,za 2 dni pojedz tam w plaszczu i pogadaj o pogodzie napolknij o fantach zupelnie przypadkiem i masz fanty za darmo. do tej pory funkcjonowalo.
Napisano
powracając do tematu głównego...
mogłem mieć za darmo siedem hełmów wz.36 i dwa wz.39. Wszystkie kompletne, niepordzewiałe, nieszpachlowane itp. Wystarczyło idąc ze szkoły zahaczyć o pewien klasztor i zapytać, czy mają coś ciekawego... Teraz Soviet sprzedaje je za ponad 2500zł
Napisano
Było to jakieś 10 lat temu. Z bratem trafiliśmy miejsce gdzie rozbrajało się we wrześniu WP i wyszły hełmy 19 szt. Zawieźliśmy je na działkę, bo do Warszawy nie było jak zabrać. Za tydzień wracamy na działkę i tu włam. Po hełmach ani śladu. Do dzisiaj mnie męczy. Pozdrawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 21:36 29-03-2009
Napisano
To teraz ja.Pewnego razu będąc na wykopkach trafiłem w ziemi dość dużą miedzianą blaszke z wybitym napisem Americanos Jeans czy coś w tym stylu i z pięknym wybitym Amerykańskim orłem bardzo ładna zdobiona rzecz wyglądała bardzo staro lecz myśląc że jest to przedmiot z naszej epoki wyrzuciłem w pizdu do jeziora:) potem w necie przeczytałem że historia amerykańskich jeansów siega połowy XIX wieku :D
Napisano
Witam. te wasze straty to nic . zawsze myślałem że mieszkam w miejscowości co dzura kompletna dla poszukiwaczy . okazało śie inaczej w pracy nowy pracownik gdy śie dowiedział że jestem poszukiwaczem ,to opowiedział mi jak byl mały to bawił śię w bunkrach a ja śie pytam w jakich bunkrach . roześmiał śię , uzgodnilismy ze mnie donich zaprowadzi ale było to przed wyjazdem na wakacje . po wakacjach spotykamy śię a on mi mówi ze niestety ale w bunkrach jest wojsko. Jakis idiota roscinal pociski i sprzedawał na złom , jeden telefon zrobił swoje . Co śię okazało bunkry były nienaruszone od wojny na pryczach mozna bylosobie pospac . wojsko przez kilka dni wywozilo samochodami cięzarowymi cały sprzęd[ resory śię uginały ]
Oczywiscie nocka nieprzespana Pozdrawiam
  • 5 weeks later...
Napisano
Ze dwa lata temu w firmie w której pracuję na Kwidzyńskiej podczas kopania fundamentów pod stołówke pracownicy wykopali niemiecki hełm,ale go wyrzucili w śmieci.Dowiedziałem sie o tym nie dawno od pewnego Pana z którym jak mam chwilę czasu rozmawiamy o starym Wrocławiu.
Jak byli dziećmi pełno się tego wszędzie walało.Bawili się całymi pękami nieśmiertelników nie wiedząc nawet co to są za blaszki.
Pokazywał mi też ostatnio jedną z ocalałych książek chemicznych wydanej w Berlinie w 1936 roku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie