Jump to content

Radiostacja Babice

tbrk

Recommended Posts

Na niemieckie pochodzenie bunkierków wskazuje ich konstrukcja, nie pamiętam już jakie miały oznaczenia typu.
Bardziej na północ, w stronę fortu Wawrzyszew, widziałem jeszcze dwa takie przy podstawach kolejnego masztu...

• Replies 153
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Między Radiową a lotniskiem rozciąga się park leśny, przy lotnisku porwany płot z drutu kolczastego, stara strzelnica. W terenie widać miejscami stare stanowiska, fragmenty okopów. Lasek sprawia raczej niewesołe wrażenie.
Na pobliskim Forcie Bema znalazłem kilka nabojów do Mosina (wojenne), bez piszczałki. Mam zamiar wybrać się w niedalekiej przyszłości szlakiem tych masztów...

A skoro Fort Bema to i Lasek na Kole (aka Lasek Akacjowy aka Las Pajęczy). O tym megadziwacznym miejscu to już kompletnie nic nie wiadomo. Na przykład o systemie tych ceglanych bunkierków... >

Podobno tam była część KL Warschau, ale poza zarysami fundamentów i kawałkami płotu nie przetrwało chyba nic. (?) Niezłe wrażenie robi to, że już bardzo zbliżyliśmy się do Centrum. A tereny dzikie i zapuszczone.

Kwintal - te konstrukcje przy radiostacji to nie są niemieckie unkry strażnicze"...

Wiem, że są one podobne do Tobruka, ale naprawdę służyły jako podstawy do zamontowania jakiegoś urządzenia, związanego z radiostacją.

Teren lotniska jest już maksymalnie porozgradzany. Przy chyba ostatnich na północ konstrukcjach masztu, byłem wczesną wiosną z pominięciem terenu lotniska, dalej droga leśna prowadzi do ulicy Księżycowej , przy działkach i lotnisku. Tam właśnie widziałem takie same konstrukcje które wziąłem za bunkry strażnicze przy ruinach przy Radiowej.

Lasek na Kole to faktycznie ciekawe miejsce. Mur i ceglane bunkierki podobno, tak usłyszałem, ochraniały niemieckie składy paliwowe, chociaż wydaje mi się że te magazyny były przy Obozowej koło wiaduktu kolejowego. Do dzisiaj stoi mur wzdłuż Obozowej, a w narożniku przy wiadukcie jeszcze 20 lat temu widziałem wieżyczkę strażniczą. Po drugiej stronie toru też stoi ładny bunkierek (ktoś go użytkuje)...

[Ten działkowy bunkierek można zobaczyć w wątku o czołgach pod specjalnym nadzorem.]

Ale gdzie konkretnie w rejonie Księżycowej? Przy samej drodze/ścieżce? Na wyskości działek (POD Wirnik" lub Rotor" bodajże :) ? Z lektury tego artykułu wynika, że ostatnie maszty stanęły na Forcie Babice. Było 10 masztów, a na odcinku ok. 300 metrów - w rejonie pomiędzy Babicami a Radiową - są cokoły 7 podstaw (czyli można założyć, że jest ich tam 8). Plus dwie z fortu i mamy komplet. To skąd wzięłyby się te na Wawrzyszewie? Przecież to ok. 2 km dalej...

Dzisiaj jeszcze się tam trochę kręciłem i parę kroków od siedmiomasztowca" znalazłem tego typu atrakcje >>>

To trochę nie tak... Na samym forcie nie stał ani jeden maszt antenowy. Niemal dokładnie przed stykiem czół fortu stał budynek techniczny (obecnie zniszczony), zaś przed nim, na owych tobrukokształtnych fundamentach zamontowana była jakaś aparatura, z której przewody antenowe wspinały się na pierwsze maszty z każdej piątki anten.

Innymi słowy, wszystkie 10 masztów, było usytuowanych dokładnie w jednej linii (o długości, jak szacuję, około 2-3 km właśnie), a pomiędzy piątym i szóstym przewody antenowe zbiegały do ziemi, do budynku technicznego.

Niestety nie mam skanera a zawołanie", ale za jakiś czas postaram się powrzucać fotki archiwalne, i - przede wszystkim - mapę 1:25000 WIG, na której cały układ widać jak na dłoni.

Dzięki za info. Ciekawe dlaczego radiostacja nie została zniszczona we wrześniu 39. Dzieki niej,jak wieść gminna niesie, niemcy mieli kontakt ze swoimi łodziami podwodnymi na Atlantyku.
Pozdrawiam

Jeszcze nikt nie ukradł tej lufy? A w ogóle to ona jest od jakiegoś ruskiego działa chyba.. (?)

Sqh > O masztach zainstalowanych na forcie mówi ten fragment: Od połowy 1938 r. dwa z nich [chodzi o nadajniki lampowe] znajdowały się w koszarach Fortu Babice, na którego terenie stanęły również nowe maszty antenowe."

Super z tymi fotkami! A na którym WIGu widać przebieg instalacji? Bo mam taki dziadowski reprint 25cio tysiączki z 36stego i na niej - poza ogólnym terenem radiostacji - nic detalicznego nie widać ...
Z drugiej strony w innej pogawędce na innym forum mówisz arcyciekawe rzeczy na temat orientacji w omawianym terenie w roku 1939. (szeptem mówię, bo może sobie nie życzysz roztrąbienia. mogę do Ciebie po prośbie zamejlować?)

Zelig - możesz trąbić i możesz mailować, choć pryznaję, że w tej chwili nie pamiętam, gdzie jeszcze dyskutowałem na ten temat... :-) Może na abytkach Warszawy"...?

Faktycznie, mój błąd - na 1:25000 masztów nie ma. Są na 1:100000. Zmyliło mnie to, bo sądziłem, ze raczej powinny znaleźć się na mapie o mniejszej generalizacji i w dodatku niedostępnej dla przeciętnego śmiertelnika. Odnośnie zaś cytatu - przypuszczam, że jest to skrót myślowy - terenem fortu jest przecież również esplanada, na której stanął budynek techniczny i maszty.

Ponieważ wizja skanera z pewnych przyczyn oddaliła się ode mnie jeszcze bardziej, informuję, że archiwalna ikonografia Radiostacji, jaką w tej chwili kojarzę, przedstawia się następująco: rządek masztów, budynek techniczny i część instalacji naziemnych widać na zdjęciach, jakie zamieścił Przemek Boguszewski w swoim artykule w Spotkaniach z Zabytkami", nr 4/2001, reprodukuje tam również czarno-białą odbitkę WIG-owskiej setki" - widać na niej dokładne rozmieszczenie masztów. W Dwudziestoleciu Komunikacji w Polsce Odrodzonej", Kraków 1939, jest cały podrozdział (s. 347) poświęcony Radiostacji, plus typowa fotka masztów oraz znacznie ciekawsze zdjęcie wnętrza budynku technicznego z alternatorami systemu Andersona. W Dziesięcioleciu Polski Odrodzonej", Kraków 1928, w rozdziale Rozwój radjotechniki" (s. 448) widać zbliżenie alternatora oraz część naziemną anteny w niemal pełnej krasie - i myślę, że na przykład na podstawie tej fotki możnaby się wybrać w teren i popatrzeć, który betonowy klocek pasuje do czego. I jescze jedno piękne ujęcie, choć celowo wykonane w artystycznym skrócie perspektywicznym, zamieszcza J. Radzimiński w Budujemy Polskę", Warszawa 1939, s. 174. Wykonane jest spod budynku technicznego, można na nim prześledzić sposób połączenia kabli antenowych i widać, jak wspinają się one z ziemi na maszt. Z bibliotek z pewnością korzystacie, więc przy najbliższej wizycie możecie sięgnąć po powyższe pozycje.

Peter, Polsmol - Przemek Boguszewski oparł swój oparł na archiwaliach, udostępnionych przez syna ostatniego dyrektora Radiostacji - w tym spisanych wspomnieniach - przez co wydaje mi się, że zawarte w nim dane można spokojnie traktować jako wysoce wiarygodne.

Skoro mogę trąbić... chodzi o ten wątek: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=11680335 (a moje po prośbie" dotyczy oczywiście fotoplanu 39).

Na WIGu 1:25 tys. z 1936 r. maszty nie są zaznaczone, zaś w wyd. z 1934 roku są! (Zrobiono downgrade szczegółów :) Właśnie kupiłem w MPW reprinty AK-owskich map Wawy, w których arkusz Żoliborza opiera się właśnie na tym wydaniu. Z kolei na podstawie stutysiączki nieco uwspółcześniłem" rozmieszczenie masztów (tak pi razy drzwi).

Dzięki za bibliografię.

Aha - więc chodzi o fotoplanik... Proszę bardzo; możesz go również porozsyłać dalej wszystkim zainteresowanym. Tylko uprzedzam, że akurat ujęcie z antenami wyszło mi nieostre :-(

To w takim razie ja te maszty widziałem na mapach Schroniska"... A swoją drogą, też dziś byłem w MPW popstrykać fotki i zdobyć autograf Daviesa i również kupiłem te mapki. Pewno się gdzieś tam minęliśmy :-)