@ndrew Napisano 11 Marzec 2005 Autor Napisano 11 Marzec 2005 Na polskiej witrynie modelarskiejhttp://www.modelarstwo.org.pl/forum/znalazłem takie cośhttp://www.track-link.net/gallery/3247When the Russians released Polish POWs and sent them via raining camps" to the Middle East it is not common knowledge that they brought three T34/76s with them. These were modified in Egypt for desert usage (sand shields, sunshade rails, British stowage boxes, racks from flimsies, British radios, smoke dischargers etc). They were then allocated to 1st Armoured Division for tests during El Alamein, this was logical since they were also testing Chuchills in King Force" and having both Crusaders (so the mechanics were used to the Christie" suspension) and Sherman IIIs (diesel available!).Due to the similarity to the British Crusader the T34/76s at El Alamein was known among the few peaple who got to know them as Crusader Mk IV". Poles crewed these three tanks and unfortunately they didn’t last more than a couple of days, mainly due to lack of spares.A true story? Well, who knows......:-)Co Wy na to?Pzdr.@ndrew
@ndrew Napisano 11 Marzec 2005 Autor Napisano 11 Marzec 2005 Nice to see You here JanPozdrawiam@ndrew
Jan-Hendrik Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 I know sombody who told me about this forum ....Gonna ask my Panzer-Experten" about these T-34er !Jan-Hendrik
polsmol Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Brzmi jak bajka, ale byłoby fajnie gdyby to była prawda. Trochę egzotyki ;-)
pomsee Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Dosyć nieprawdopodobna historia. Armia Andersa w momencie pobytu w ZSRR nie posiadała nawet dostatecznej ilości Mosinów aby uzbroić w nie każdego żołnierza. Każdy czołg był potrzebny na froncie i bardzo wątpliwe jest by Rosjanie podarowali komukolwiek trzy a nawet jeden T34.
giray Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Spotykają się Amerykanin, Niemiec i Polak.- mamy najlepsze samoloty - mówi Amerykanin- a my mamy najlepsze czołgi - mówi Niemiec- a my mamy najlepszych złodziei którzy wam to wszystko ukradną - mówi Polakpuenta - niekoniecznie mógł to być oficjalny przydział. Znając skłonnosci bojców to mogli te 3 tanki za parę flaszek naszym pogonić, oczywiscie jeżeli ci wcześniej ze swoich talentów nie skorzystali
@ndrew Napisano 11 Marzec 2005 Autor Napisano 11 Marzec 2005 Tak Giray niezły dowcip :)Znany jest przypadek 'zachomikowania' paru Shemanów w PSZ na Zachodzie.Pzdr.@ndrew
DTH Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Ja do tego, moge dodac fakt podprowadzenia Amerykanom przez maczkowych kombatantow w Holandii, niezlej kolekcji zdobycznych niemieckich i japonskich fantow, przygotowanych do wysylki do USA:)) Zasilily jakas izbe pamieci kolo Nijmjegen, a ostatecznie po kilkudziesieciu latach, trafily po czesci do Polski:)))
pomsee Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Panowie Holandia, front zachodni to nie Rosja Sowiecka rządzona przez Stalina a kontrolowana przez aparat NKWD.Przepuszczenie czołgów za flaszkę? Dobre żarty nie za takie numery ludzie dostawali karę śmierci albo 25 lat łagru. Trochę realizmu i znajomości realiów historycznych by się przydało.
jaca2003 Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Polacy chyba jednak nie mieli żadnego T-34 na stanie wiec jak mogli je wywiezć tym bardziej że całe wyposazenie przychodzące z zachodu zostało w rosji?Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Jak dla mnie to wesoła twórczość i historia wymyslona przez modelarza :) Ale może się mylę?
pomsee Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Giray dzięki" za dowcip. A myślałem, że kawały o Polakach-złodziejach są popularne za naszą zachodnią granicą.
maxikasek Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 pomsee słyszałem o przypadku kiedy krasnoarmiejcy sprzedali chłopu w Polsce za karnister spirytu t-34. Powiedzieli że może go używac jako traktor, tylko dopóki front nie przejdzie to niech go schowa w siano. Żeby mu nie odebrli. Finał Nkwd na drugi dzień przyjechało i odebrało chłopu tanka- ale nic mu nie zrobili. Co się stało z sołdatami- tego nie wiem.
zelig Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Niestety, ale mylisz się Bjar... (o! cześć Pomsee!) ... ale to prawda - Polacy wymordowali milion tysięcy jeńców pod El Alamein! Najwyższy czas się z tym faktem pooo.. poo.pogodzić!
pomsee Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Cześć Zelig! :)Sorry ale jako polski patriota stanowczo zaniżasz liczbę wymordowanych jeńców.PORA POWIEDZIEĆ PRAWDĘ I UDERZYĆ SIĘ W PIERSI!
zelig Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 No tak! Niektóre źródła mówią nawet o TRYLIARDZIE ofiar wśród niemieckich antyfaszystów...... Podobno to było prawdziwe piekło... - tysiące Polaczków cwałujących na T-34, wysoka - wręcz upalna - temperatura i wszędzie ten piasek... Nawet nie wymordowani antyfaszystowscy weterani tej rzezi pomimo iż ocaleni, to jednak do końca życia pozostali martwi..... Ji stąd bierze swe źródło znany i lubiany mit o Polakach i o ich (domniemanych) szarżach z szablami na czołgach!
Grendel Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Panowie,Oszczedzcie.Nie wystarczy jeden watek do bicia piany?Musicie roznosci to dalej?Wracajac do tematu watku, to mit ten od lat krazy i odzywa.Powiem tylko tyle - w literaturze nic o tym nie ma, zas Andersowcy to wysmiali.I mysle, ze to zamyka wszelka racjonalna dyskusje.Cala reszta, to kwestia brania hipotez na wiare, tak jak z tya nieszczesna polska" Matylda A11.PozdrowieniaGrendel
pomsee Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Zelig cieszy mnie bardzo, że patriotyzm nie jest dla Ciebie pustym słowem i tarczą do zasłaniania prawdy...Z mojej strony działając w kierunku przez Ciebie wytyczonym czuję się zmuszony ujawnić, że to POLACY wywołali II wojnę światową. Ten smutny fakt został udowodniony w filmie dokumentalnym o tytule smutnym a jakże dobitnie brzmiącym: Jak rozpętałem II wojnę światową".Zainteresowanym prawdą gotów jestem wysłać plik avi z zapisem tego bezprecedensowego dokumentu.
zelig Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Przenajświętsze słowa Pomsee!Grendel! > Ale tu nikt nic i nikogo nie bije! No może Pomsee agituje do bicia się w krągłe piersi polskich patriotek, jak go rozumiem.Także po co te nie trafione i pozamerytoryczne uwagi Grendel?
herrmateuss Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 To Polacy zrzucili bombe na Hiroszime i na amerykanów zwalili do tego zakładali obozy... ale bijmy sie w pierś .Pan Prezydent w Moskwie za wszystko przeprosi. Niech wróci z moskwy w takim samym stylu jak wrócił nasz pierwszy demokratycznie wybrany powojenny prezydent Bierut.
HUBERTUS 1656 Napisano 13 Marzec 2005 Napisano 13 Marzec 2005 A braliście pod uwagę że Niemiaszki mogli wykorzystywać sprzęt zdobyty na wschodzie w innych rejonach,ponoć Zis 3 kal 76,2 były na wyposażeniu DAK.Na wojnie sprzęt często zmienia właściciela często wieokrotnie.
Grzesio Napisano 13 Marzec 2005 Napisano 13 Marzec 2005 A na ten ustęp w w/w opisie tych polskich T-34 zwrociliście uwagę; A true story? Well, who knows......:-)"?I wszystko jasne.PzdrGrzesiu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.