Skocz do zawartości

Kolejna zagadka lotnicza.

IRONRAT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie tyle samolot, co szybowiec. Na pomysł wpadł Oleg Antonow (ten od An-2). Ustrojstwo nazywało się A-40 KT (Krylia Tanka) i podczepiane było do czołgu T-60.

Inna fotka latającego czołgu"
http://www.battlefield.ru/tanks/t60/t60_8.jpg
Napisano

Zgadza się. Był to właściwie szybowiec, a nie samolot. Oblatany został po raz pierwszy w 1942. Zresztą Rosjanie próbowali zrobić coś podobnego koncepcyjnie z T-34. I po zagadce.
Ironrat

Napisano
Wracając do zagadki - czemu tytuł fotki mówi że to zniszczony radziecki samolot skoro wyraźnie widać pod skrzydłem angielskie oznaczenie ?
Napisano
Czy aby na pewno angielskie ? Coś pamiętam że Francuzi mieli u ruskich swoją jednostkę, ale jakie oznaczenia miały samoloty ??
Napisano

Wydaje mi się,że podpis do zdjęcia na ebayu trzeba potraktować z pewną ostrożnością. Podpisy nie zawsze współgrają z treścią fotografii ;) Moim zdaniem fotka została zrobiona we Francji i przedstawia bombowiec z rodziny Bloch - Bloch MB174/175/176.

Napisano

Forteca - cudnej urody, ale mocno nieudany G3, nalezacy do liczacej 10 szt, serii Grosskampfflugzeug G. Pierwsz maszyna rozbla sie po oderwaniu sie gornego plata - oskarzono nawet o sabotaz jakiegos biednego Czecha, ale chyba dano sobie spokoj, jak rozbil sie z tego samego powodu G-5. Uzbrojonie bylo potezne, przynajmniej w planach, bo pelnego ladunku bomb raczej mu wozic nie kazano - 4x150 kg i 4x50 kg. A do tego specjalnie skonstruowane dzialko, czy tez dzialo raczej, 70 mm!

Napisano
Dzięki Adamie !

Z działkiem sie domyślałem, zważywszy na te pociski na stelażu pod silnikiem. Patrząc na ich ilość nie sądziłem, że to cudo" miało jeszcze zabierać bomby.
Napisano
Adam,
Uprzedziles mnie, a musialem sie sporo naszukac, bo za cholere nie moglem sobie przypomniec gdzie mialem te informacje...Znalazlem - a tu...
BTW - Jestes w stanie napisac cos wiecej o tym dzialku?
Wydaje mi sie podobne do tego prototypu Krupp'a dla sterowcow...ale nie moge znalezc fiszki o nim, wiec sie nie bede upieral.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano

archiwalnego nie mam nic procz kilku nie publikowanych zdjec G"(czort zreszta wie, bo zdjecia sa z albumu Polaka latajacego w Boka Katorska, profesjonalne. A Czesi publikowali swego czasu kilka z tej kolekcji - moze jakis wynajety fotograf takie albumiki poskladal dla calego personelu?)Moze bym znalazl cos w literaturze. Jak na razie austriacka bomba 50 kg.

Napisano
Ja mam dzieki uprzejmości archiwum stowarzyszenia Dolomitenfreunde sporo fotek CK lotnictwa morskiego, z wystawy czasowej która odbyła sie u nich kilka lat temu. Ale ten G3 jest chyba tylko jeden. Jeszcze to sprawdzę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie