Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
andrew skad pochodzi to zdjecie jeli oczywiscie wiesz.

szalanie cikawe zdjecie
jesli jest z tamdat co mi sie zdaje to mamy bardzo ładne zdjecie wykonane zaraz przed.....no własnie napisze jak sprawdze ;-)

Schrek
Napisano
Ono w oryginale jest w większej rozdziałce-a jest
z ros. strony ale tam jest tylko to jedno z Poznania :(
...reszta to Berlin 45,Wieden45,Stalingrad,Moskwa itd.
a Polska to tylko pola i pola chociaż krajobraz swojski ;)

Pozdrawiam
@ndrew
Napisano
...to jest ta fotka z Poznania
http://cynical_bear.chat.ru/WW2/1945/1945,%20Poland,%20Posnan.jpg

a tu reszta:
http://cynical_bear.chat.ru/WW2/
Zdjęcia naprawde dobre(!)

Pzdr.
@ndrew
Napisano
Hej Poznaniacy - znacie może banknoty z wizerunkiem poznańskiego pałacu cesarskiego ? bo mam banknot 10 markowy nito polski ni niemiecki z 1918r od 3 lat szukam jakiego kolwiek info na jego temat i ... tak jakby nie istniał :|

pozdrawiam
Napisano
Powracajac do zdjecia tych t-34 . Zdjecie zostało wykonane na Pn scianie Rynku czołgi sa w drodze na ul. wielka .

Najzabawniejsze jest to, że własnie to zdjecie moze byc ostatnim zdjeciem w których jeden z tych czołgów jest jeszcze cały i na chodzie ... spojzcie sobie na zdjecie z albumu zielonackiego gdzie na ul wielkiej jest zniszczony t-34. ciekawe czy to którys z nich ?? modele sie zgadzaj oba zwei zdejciach jest t-34/76 ;-)

schrek
  • 3 weeks later...
Napisano
ładne zdjecie z tego ujecia chyba jeszcze nie widziałem ;-)

apropo tej fotki szybki konkursik ;-)
dlaczego dowodca tej pantery ma przyczepił pazerfaust do wierzy ???

Schrek
Napisano
Witam po przerwie..
1 wersja . :) -Urzadzenie do autodestrukcji czołgu jak go obskoczą russcy" :)
2 wersja. -w Festung Posen" nr.5 autor wspomina że spotkał w Poz. dow. czołgu który strzelał z wieży czołgu do ruskich , [za co dostał jakies krzyze" ]
3 wersja .- narazie nic mi nie przychodzi do głowy
YARD
Napisano
brwo yard 2 odowiedz jest dobra !!!
z tego co ja wiem dowdca tego czołgu miał manie strzelania z pazerfausta do wszytkiego co sie rusza ;-)i ma czerwona gwiazde na czapce lub błotniku ;-)

Schrek
Napisano
Bo w Poznaniu były wtedy tysiące, tysiące panzerfaustów w rękach niemieckich. Na Franowie Ruscy zdobyli pociąg wyładowany kilkoma tysiącami panzerfaustów! W trzech fortach też zdobyto jakieś gigantyczne ilości. Więc może ten świrnięty czołgista woził ze sobą w środku wozu parę sztuk, żeby mieć broń bliskiego wsparcia w razie czego? Na pewno by mu kameraden dali, skoro tyle mieli tego dobra. Choć myślę sobie, że chyba niefajnie jest jak w środku czołgu odpali taki panzerfaust? Może dlatego woził go na wieży?
Napisano
...a ja się ciągle zastanawim dlaczego ta pantera ma dwie dziury, przecież juz podobno ta z boku pod wieżą ją unieruchomiła (IS 2 od strony dzisiejszego Urzędu Pracy). Ta z przodu to tak dla pewności czy jak?
Napisano
Z tego co wiem to Speer w ramach zaopatrzenia w broń obrońcow
Poznania wysłał im cały pociag pancerfaustow. I to z tym Franowem by sie zgadzało.
Napisano

Te pancerfausty podobno w liczbie 15 tys. sztuk dotarły do Poznania pociągiem z Berlina 20 stycznia.
Obok jeszcze jedno zdjęcie wykonane przed Izbą Rzemieślniczą

Napisano
Witam
W temacie Pantery z Pancerfaustem: cytat z Festung Posen nr,5
Przypadkowo spotkałem kapitana wojsk pancernych , odznaczonego Krzyżem Rycerskim , któremu Wkrótce przypisywane będą bohaterskie czyny. Niewiarygodne , ale ten człowiek , po wyczerpaniu całej amunicji podczas jednego z ataków , strzelał z P
anzerfausta przez otwarty właz na wieży czołgu!"
Napisano

Witam.
W celu reanimacji tematu.Jest Poznań , jest 1945,jest panc, tyle że nie wrak.
Podpis pod foto: Mieszkańcy Poznania witają czołgistów radzieckich

Napisano

Powitanie radzieckich czołgistów ma miejsce na ul. Górna Wilda w pobliżu baru Wildeckiego" i narożnika ul. Krzyżowej. O drugim zdjęciu nic nie wiem;)

Ja wykopałem " jeszcze coś takiego - Wzgórze Św. Wojciecha z ruinami domu Polskiego Czerwonego Krzyża po prawej stronie.

Napisano
Witam.Na poprzednim rysunku sowieckie działo samobieżne SU-76M. Tylko kto pozbawił je kół napędowych, jezdnych i gąsienic? Poza tym wygląda na przysypane jakimś gruzem, który na pewno nie chroni go przed niczym.Chyba ktoś zabrał sobie też silniki bo otwarte są klapy serwisowe.
Pozdrawiam.
  • 1 month later...
  • 2 months later...