Schrek Napisano 18 Marzec 2005 Share Napisano 18 Marzec 2005 andrew skad pochodzi to zdjecie jeli oczywiscie wiesz.szalanie cikawe zdjecie jesli jest z tamdat co mi sie zdaje to mamy bardzo ładne zdjecie wykonane zaraz przed.....no własnie napisze jak sprawdze ;-)Schrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 19 Marzec 2005 Share Napisano 19 Marzec 2005 Ono w oryginale jest w większej rozdziałce-a jestz ros. strony ale tam jest tylko to jedno z Poznania :(...reszta to Berlin 45,Wieden45,Stalingrad,Moskwa itd.a Polska to tylko pola i pola chociaż krajobraz swojski ;)Pozdrawiam@ndrew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 19 Marzec 2005 Share Napisano 19 Marzec 2005 ...to jest ta fotka z Poznaniahttp://cynical_bear.chat.ru/WW2/1945/1945,%20Poland,%20Posnan.jpg a tu reszta:http://cynical_bear.chat.ru/WW2/Zdjęcia naprawde dobre(!)Pzdr.@ndrew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 19 Marzec 2005 Share Napisano 19 Marzec 2005 Hej Poznaniacy - znacie może banknoty z wizerunkiem poznańskiego pałacu cesarskiego ? bo mam banknot 10 markowy nito polski ni niemiecki z 1918r od 3 lat szukam jakiego kolwiek info na jego temat i ... tak jakby nie istniał :|pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek Napisano 20 Marzec 2005 Share Napisano 20 Marzec 2005 Powracajac do zdjecia tych t-34 . Zdjecie zostało wykonane na Pn scianie Rynku czołgi sa w drodze na ul. wielka .Najzabawniejsze jest to, że własnie to zdjecie moze byc ostatnim zdjeciem w których jeden z tych czołgów jest jeszcze cały i na chodzie ... spojzcie sobie na zdjecie z albumu zielonackiego gdzie na ul wielkiej jest zniszczony t-34. ciekawe czy to którys z nich ?? modele sie zgadzaj oba zwei zdejciach jest t-34/76 ;-)schrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaaneshadorrer Napisano 11 Kwiecień 2005 Share Napisano 11 Kwiecień 2005 reanimujac temat :)to zdjecie znacie?w całości na: http://panzer-archiv.marcof.de/forum/viewtopic.php?t=2689&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek Napisano 11 Kwiecień 2005 Share Napisano 11 Kwiecień 2005 ładne zdjecie z tego ujecia chyba jeszcze nie widziałem ;-)apropo tej fotki szybki konkursik ;-) dlaczego dowodca tej pantery ma przyczepił pazerfaust do wierzy ???Schrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 11 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2005 Witam po przerwie..1 wersja . :) -Urzadzenie do autodestrukcji czołgu jak go obskoczą russcy" :)2 wersja. -w Festung Posen" nr.5 autor wspomina że spotkał w Poz. dow. czołgu który strzelał z wieży czołgu do ruskich , [za co dostał jakies krzyze" ]3 wersja .- narazie nic mi nie przychodzi do głowyYARD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek Napisano 11 Kwiecień 2005 Share Napisano 11 Kwiecień 2005 brwo yard 2 odowiedz jest dobra !!!z tego co ja wiem dowdca tego czołgu miał manie strzelania z pazerfausta do wszytkiego co sie rusza ;-)i ma czerwona gwiazde na czapce lub błotniku ;-)Schrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumburak Napisano 11 Kwiecień 2005 Share Napisano 11 Kwiecień 2005 Bo w Poznaniu były wtedy tysiące, tysiące panzerfaustów w rękach niemieckich. Na Franowie Ruscy zdobyli pociąg wyładowany kilkoma tysiącami panzerfaustów! W trzech fortach też zdobyto jakieś gigantyczne ilości. Więc może ten świrnięty czołgista woził ze sobą w środku wozu parę sztuk, żeby mieć broń bliskiego wsparcia w razie czego? Na pewno by mu kameraden dali, skoro tyle mieli tego dobra. Choć myślę sobie, że chyba niefajnie jest jak w środku czołgu odpali taki panzerfaust? Może dlatego woził go na wieży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zientas Napisano 11 Kwiecień 2005 Share Napisano 11 Kwiecień 2005 ...a ja się ciągle zastanawim dlaczego ta pantera ma dwie dziury, przecież juz podobno ta z boku pod wieżą ją unieruchomiła (IS 2 od strony dzisiejszego Urzędu Pracy). Ta z przodu to tak dla pewności czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaaneshadorrer Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 pewnie tak..mnie ciekawi kiedy tego stuga(?) wykopia z fosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-adi- Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 Z tego co wiem to Speer w ramach zaopatrzenia w broń obrońcow Poznania wysłał im cały pociag pancerfaustow. I to z tym Franowem by sie zgadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perro Napisano 15 Kwiecień 2005 Share Napisano 15 Kwiecień 2005 Te pancerfausty podobno w liczbie 15 tys. sztuk dotarły do Poznania pociągiem z Berlina 20 stycznia.Obok jeszcze jedno zdjęcie wykonane przed Izbą Rzemieślniczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perro Napisano 15 Kwiecień 2005 Share Napisano 15 Kwiecień 2005 Jakość nie za dobra (taki oryginał), ale to kolejne ujęcie wraku przed budynkiem Dyrekcji Okr. Kolei Państwowej (04.02.45r.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perro Napisano 15 Kwiecień 2005 Share Napisano 15 Kwiecień 2005 Czołgi na Roosevelta od drugiej strony - ciekawe położenie tego w tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indian Chief Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 A propos pancerfausta na pancerzu... a może ten czołgista wpadł na pomysł pancerza eaktywnego" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 21 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2005 WitamW temacie Pantery z Pancerfaustem: cytat z Festung Posen nr,5Przypadkowo spotkałem kapitana wojsk pancernych , odznaczonego Krzyżem Rycerskim , któremu Wkrótce przypisywane będą bohaterskie czyny. Niewiarygodne , ale ten człowiek , po wyczerpaniu całej amunicji podczas jednego z ataków , strzelał z Panzerfausta przez otwarty właz na wieży czołgu!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek Napisano 21 Kwiecień 2005 Share Napisano 21 Kwiecień 2005 no i to jest ten sam człowiek gosciu poprstu strzelał z panzerfaustów jako uzupełneie wowje aramtu lub jesli amunicja sie skoczyła ;-)Schrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 27 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2005 Witam.W celu reanimacji tematu.Jest Poznań , jest 1945,jest panc, tyle że nie wrak.Podpis pod foto: Mieszkańcy Poznania witają czołgistów radzieckich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 27 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2005 Podpis: oni wyzwalali Poznań.Foto zrobione w Poznaniu ale na jakiej ul. nie mam pojęcia.Ciężko znaleść nowe foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perro Napisano 27 Kwiecień 2005 Share Napisano 27 Kwiecień 2005 Powitanie radzieckich czołgistów ma miejsce na ul. Górna Wilda w pobliżu baru Wildeckiego" i narożnika ul. Krzyżowej. O drugim zdjęciu nic nie wiem;)Ja wykopałem " jeszcze coś takiego - Wzgórze Św. Wojciecha z ruinami domu Polskiego Czerwonego Krzyża po prawej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 28 Kwiecień 2005 Share Napisano 28 Kwiecień 2005 Witam.Na poprzednim rysunku sowieckie działo samobieżne SU-76M. Tylko kto pozbawił je kół napędowych, jezdnych i gąsienic? Poza tym wygląda na przysypane jakimś gruzem, który na pewno nie chroni go przed niczym.Chyba ktoś zabrał sobie też silniki bo otwarte są klapy serwisowe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 Tutaj nieco info o zrodlach na temat Poznania:http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?p=707895#707895 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 17 Sierpień 2005 Share Napisano 17 Sierpień 2005 Dzięki kol. Zeligowi możemy dorzucić do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi