Rumburak Napisano 12 Listopad 2004 Autor Napisano 12 Listopad 2004 To najsmutniejsza informacja ostatnich miesięcy. Niestety przed chwilą została potwierdzona przez PAP.W wieku 89 lat zmarł w piątek w Warszawie gen. Stanisław Skalski, as" polskiego lotnictwa z II Wojny Światowej, pilot Dywizjonu 303, bohater Bitwy o Anglię. Poinformował o tym PAP rzecznik Dowódcy Sił Powietrznych RP mjr Maciej Woźniak. Dodał, że Skalski zmarł w stołecznym szpitalu MON przy ul. Szaserów, po długiej chorobie. Nie zdążyliśmy...nic... smutek
drag47 Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 Odszedł kolejny wielki człowiek.Taka jest kolej rzeczy że ze śmiercią niewygra nawet największy bohater a za takiego śmiało można uważać gen.Skalskiego.
jacenty2004 Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 Kościuszko umarł na wygnaniu ...Skalski umarł w kraju...i jednego i drugiego władza miała gdzieś! Pozostanie tylko historia, której będą uczyły się dzieci... o jednym więcej bohaterze........po jego śmierci... bo teraz dopiero jest wygodny...bo nie sprawia problemów...a pomniczek to mu się postawi!...i będzie wielka feta...bo zaraz są wybory.
frost Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 Mam nadzieję, że chociaż pożegnanie będzie miał godne.Cześć Jego pamięci.
MK Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 Strata nieodżałowana. Hańba, że Generał w ostatnich dniach swego życia musiał przechodzić przez takie rzeczy... Lecz teraz nie będzie musiał się już niczym martwić. Z pewnością trafi tam, gdzie czuł się najlepiej - do nieba...[*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*]
jacenty2004 Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 Na jego miejscu chyba też bym umarł... ze wstydu za ten kraj,myślę że Galland miał lepszy koniec w USA... ale ostatecznie był ulubieńcem hitlera (i niech mi chociaż nikt nie mówi, że ten hitlerowiec jeszcze żyje bo mnie szlag trafi!!!)
Maku Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 Również przed chwilą dowiedziałem się o tym... Przykro, że odchodził w takich warunkach. Mam nadzieję, że tam gdzie trafił, otrzyma godne wynagrodzenie za poświęcenie dla swojej ojczyzny, czego tutaj na ziemi nie było mu dane.Gdyby ktoś miał info gdzie i kiedy będzie pogrzeb, proszę o info.Makup.s. Z tego co pamiętam Stanisław Skalski latał w dyw. 302
Traper7 Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 Odszedł jeden z najwybitniejszych polskich żołnierzy, był dla mnie bohaterem i uosobieniem waleczności, jego książkę Czarne krzyże nad Polską" znałem na pamięć... Kolejna wielka strata dla Polskiej historii. Czekam na ulice nazwane jego imieniem.CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI....
beaviso Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 To bardzo smutna wiadomość.Ale przynajmniej generał Skalski dożył był godnego wieku, to trzeba przyznać. 89 lat dane jest bardzo niewielu.PS> Podczas BoB latał w brytyjskim 501. Sq.
jacenty2004 Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 gdyby latał w luftwaffe to nawet nasi chłopcy z Dęblina martwili by się o jego samopoczucie jako kolegi z nato
Passy Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 Tak,masz rację Rumburak - nie zdążyliśmy.Więc chociaż oddajmy GENERAŁOWI ostatnią posługę.Stawmy się wszyscy,którym nieobcy był Jego los na pogrzebie.To przecież możemy dla Niego zrobić.
jacenty2004 Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 I lepiej niech mi na to nikt nie odpisuje bo teraz każdemu w szarym lotniczym mundurze, który mówi o naszych lotniczych tradycjach i kontynuacji dokonań bohaterów września i bitwy o Anglię można spokojnie dać w pysk
bjar_1 Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 Odszedł kolejny wielki Polak!['][']['][']CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI!
Peter Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 Ano łatwego życia nie miał. Walczył za Polskę, ale był niepokorny, Leśne Dziadki dopadły go już w 1940r. Po wojnie chciał Polskę odbudowywać więc został .... magazynierem. Przesiedział swoje i był pod opieką" najgorszych oprawców Rakowieckiej. Był symbolem który starano się zniszczyć. W wojsku długo nie posłużył, zagrażał karierom niektórych jedynie słusznie zasłużonych". Na starość też mu nie dali spokoju. Mam tylko nadzieję, że kiedyś jak będziemy naprawdę wolni, ktoś TYM ludziom wystawi słono-gorzki rachunek. Mam nadzieję, że o tych rachunkach co młodsi z nas będą pamiętać. Spotkajmy się tak jak proponuje Passy.
IRONRAT Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 To co się działo ostatnio z Generałem jest smutne. Podejrzewam, iż miało to związek z niektórymi jego wypowiedziami w radiu o. Rydzyka. Niektórzy nie mogli tego zapomnieć.Ironrat
jacenty2004 Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 Pierwszy raz widziałem tego człowieka 21 lat temu... każdy by go poznał.... usiadł w kinie w rzędzie przed nami .Zawsze miałem go za jakiegoś wielkiego Herosa, a tutaj pojawił się mały starszy Pan...wiem jaki to był film ,ale wtedy nie bardzo wiedziałem co się dzieje na ekranie, bo razem z kumplem patrzyliśmy co chwila na Niego.Grali wtedy bitwę o Anglię, a kino nazywało się Relaks. Szkoda, że mój syn nigdy nie przeżyje tego co ja wtedy
vfr800 Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 Proszę niech ten z nas kto pierwszy dowie się o dacie i miejscu pochówku Generała da znać!
Panzergrenadier Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 SŁAWA GENERAŁOWI STANISŁAWOWI SKALSKIEM!
RAJTEKZKS Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 CHWALA WIELKIEMU POLAKOWI!!OBY ZYL WIECZNIE W NASZEJ PAMIECI!!!
vaz Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 tak..., powiedzieli nawet jak potraktowała go władza ludowa po powrocie do kraju ale słowem nie pierdnęli jak i gdzie spędzał resztę życia przed przewiezieniem do szpitala .
Gwarant Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 Tak, Skalski to symbol. Jeden z Bohaterów przez duże B. Wielki patriota. Jego czyny świadczą za nim i nic nie potrzeba dodawać.Mam nadzieję, że jego pogrzeb nie będzie wykorzystany do celów politycznych i jako kolejna okazja do partyjnych rozgrywek.Tego by było już za wiele !!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.