bodziu000000 Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 Zdjęcie z cyklu Wrześniowe reminescencje" z czasopisma Militaria i Fakty. Przedstawia ono prototyp polskiego moździerza 310mm wzorowanego na czeskiej Skodzie, zdobytego przez Niemców.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 Kolejne zdjęcie z MiF. Przedstawia ono Fiata 508 Łazik z zainstalowanym karabinem Hotchkiss wz.25 (pełna improwizacja), na stelażach widoczne dwa karabinki Mauser wz.89. Zdjęcie wykonano przed koszarami przy ul. Puławskiej.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 W albumach Trojcy są zdjęcia 7TP, używanego przez Niemców jeszcze podczas kampanii wrześniowej, i przezbrojonego na niemieckie działko flak 2cm. Mogę zamieścić jeżeli by interesowało.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 Bodziu - wrzuć ,bo tego jeszcze nie widziałem.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 Na fotce Chevrolet 157 używany w Warszawie w czasie Powstania. Fotka z Automobilisty", nr 7/2004, artykuł Jana Tarczyńskiego pt. Powstańcze pojazdy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 Kolejny falstart. To nie jest prototyp polskiego moździerza" tylko jak najbardziej rasowa haubica (określana jako morser") 30,5 cm M16, a właściwie już 30,5 cm M16 (t), choc trudno powiedzieć czy to akurat Max" czy też może Moritz" - Działa odkupione od Czechów po Monachium. Faktycznie użyte pod Warszawą w 1939 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 1. Zdjęcie ciągnika PZInż.152 jest niewątpliwie przedwojenne i ciągnie haubicę 155mm na gumowych kołach.2. Ciągnik z kabiną kilka postów wyżej na pewno nie jest polski.3. Podpis do tego rzekomego moździerza 310mm rzeczywiście się redakcji udał..4. Jeszcze przypomnę link do wątku z informacjami o Renault wz.32 http://odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=103191 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 30 Sierpień 2004 Share Napisano 30 Sierpień 2004 A ja nadal nie znalazłem zdjęcia tego Renaulta wz. 32 z prób :-(. A jestem przekonany, że takie widziałem...Pzdr,jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 30 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2004 To z tylu za PZInż 152 to wloska ciezarowka Fiat 611C, widoczna tez na wielu innych zdjeciach z prob i badan - bo etetowo nalezala do BBTBPanc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 Jeszcze jedno zdjęcie z tym ciągnikiem, zresztą cału album jest ciekawy:http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=6118727236&indexURL=3&photoDisplayType=2#ebayphotohostingPzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 24 Wrzesień 2004 Share Napisano 24 Wrzesień 2004 Właśnie pokazało się na ebayu:http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6120951532&rd=1I proszę o pomoc co to jest, bo jeżeli dobrze kombinuję i się domyślam to mamy dużą sensację. PZInż 160?Jeśli źle kombinuję to z góry przepraszam.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Wrzesień 2004 Share Napisano 24 Wrzesień 2004 hmmm... to wogóle jakieś dziwne jest.Przede wszystkim ma strasznie grube burty. Na mój gust wykonane są one z betonu a nie ze stali. No i koła jezdne nie przypominają tych stosowanych na PZInż 140 152 ani na 130. Może pojawi się jakis inne zdjecie tego pojazdu, które ujawni więcej szczegółow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 24 Wrzesień 2004 Share Napisano 24 Wrzesień 2004 Zgadza się Coe, burty są wykonane z betonu, nawet widać pręty zbrojeniowe. Dlatego napisałem, PZInż 160, bo ma on bardzo podobną sylwetkę. Zasugerowałem się też napisem sprzedającego o polskim czołgu, a nie zauważyłem aby ten ktoś podawał błędne opisy. Oprócz tego brak jest dokładnych opisów tego naszego pojazdu, i nie można wykluczyć, że prototyp, jeżeli go zbudowano, mógł mieć akurat taką dziwną konstrukcję. Zobaczymy może wypłynie jeszcze jakieś ciekawe zdjęcie, np. z drugiej strony.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 24 Wrzesień 2004 Share Napisano 24 Wrzesień 2004 Bodziu,Chcialbym, zebys mial racje, ale nie wydaje mi sie jednak, ze tak jest tym razem.Dlaczego?Pierwsze, co mi sie narzuca - powyzszy pojazd wydaje mi sie miec kolo napedowe z jednym rzedem zebow, podczas gdyPz. Inz. 130/140 (na ktorych 160" mial ponoc bazowac) mialy kola napedowe z DWURZEDOWE.W/g mnie na zdjeciu jest jakis betonowy Borgward.Swoja droga - tez ciekawostka, choc nie polska.PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 25 Wrzesień 2004 Share Napisano 25 Wrzesień 2004 Ano to jeden z 50 Borgwardów B I (Sd.Kfz.300) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 26 Wrzesień 2004 Share Napisano 26 Wrzesień 2004 Chamberlain i Doyle opisuja jako B II zdjecie z betonowym kadlubem.PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 26 Wrzesień 2004 Share Napisano 26 Wrzesień 2004 Zarazem podobno tylko jeden prototyp B II wykonano, wiec pewnie jest to kolejny blad w ich ksiazce.PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 26 Wrzesień 2004 Share Napisano 26 Wrzesień 2004 Grendel wg Jaugitz'a (czyli największego speca od funklenków) 100 B II było wyprodukowanych - zresztą trochę ich zdjęć jest :-) Jakby nie było, to nie 1939 a raczej 1941. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 26 Wrzesień 2004 Share Napisano 26 Wrzesień 2004 Dla porządku, dodam link do wątku o ciągnikach Bolinder do polskich haubic 155mm:http://odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=110768&id_forum=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 26 Wrzesień 2004 Share Napisano 26 Wrzesień 2004 Michal,Na 100 BII zlozono zamowienie,ale po egzemplarzu prototypowym produkcje wstrzymano przeznaczajac moce produkcyjne dla Goliath'a.Co ciekawe - wyglada na to, ze B I byly produkowane zarowno z nadwoziami metalowymi, jak i betonowymi.Przejzalem troche zdjec, bo mnie to zaintrygowalo.Jesli chodzi o BII, to wszystkie (raptem trzy), ktore widziale prawdopodobnie przedstawiaja ten sam egzemplarz.Nie mam niestety zadnej porzadniejszej pracy na ten temat, wiec nie moge nic wiecej dodac.PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 25 Grudzień 2004 Share Napisano 25 Grudzień 2004 Porządkując komputer, znalazłem czwarte zdjęcie policyjnego Ursusa, już po częściowej rozbiórce.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 3 Czerwiec 2005 Share Napisano 3 Czerwiec 2005 Nie wiedziałem gdzie zamieścić to zdjęcie, ale chyba tutaj będzie pasowało. Nowe zdjęcie improwizowanego samochodu pancernego Józef Piłsudski" z okresu walk we Lwowie w 1918 roku.http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=53383023PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kpt Witko Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Tu mam zdjęcie tego samochodu. Nie był użyty czasem w Powstaniu Warszawskim? Taki mam podpis, ale chyba zły, jak teraz widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Witam !Podpis pod Twoim zdjęciem jest bardzo zły.Gdzie to zdjęcie z tym podpisem zostało zamieszczone ?O pojazdach pancernych Armii Krajowej w Powstaniu Warszawskim ukazała się książka Jana Tarczyńskiego, WKł 1994 rok.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 13 Lipiec 2007 Share Napisano 13 Lipiec 2007 Nowe zdjęcie policyjnego Ursusa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.