Guest Posted July 7, 2004 Share Posted July 7, 2004 W Poniedziałek na Dicowery Civilisation widziałem film o walkach Afrika Corps w Afryce Północnej. Ku mojemu zaskoczeniu na filmie o walkach 1941/42 niemcy lub włosi wyładowali polskiego boforsa i wtoczyli na stanowisko p-panc.Może ktoś wie coś na ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mi.Der Posted July 7, 2004 Share Posted July 7, 2004 Po pierwsze: a czy na pewno był polski?Po drugie: Brytyjczycy używali ich trochę z polskiego eksportu przedwojennego (i chyba jeszcze z produkcji innych krajów) - nawet nasza SBSK otrzymała w Tobruku Boforsy made in Poland :-)Po trzecie: w którymś numerze chyba MiF o ile pamiętam zdjęcie Boforsa w Afryce rękach niemieckich podpisano, jako polska armata zdobyta w 1939, w co nie za bardzo chce mi się wierzyć zważywszy na punkt 2.Po czwarte: nic nie wiem na temat tej konkretnej armaty, nawet jej nie widziałem ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grendel Posted July 7, 2004 Share Posted July 7, 2004 Bylo kiedys na e-bay zdjecie brytyjskiego Boforsa.O ile dobrze pamietam to zrobione w Grecji lub na Krecie.Powinienem je gdzies miec.Jak znajde czas, zeby poszukac - zamieszcze.PozdrowieniaGrendel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grendel Posted July 7, 2004 Share Posted July 7, 2004 Takie cos mi sie przylomnialo.Zdjecie z broszurki Osprey'a:The Long Range Desert Group 1940-45".Grendel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mi.Der Posted July 7, 2004 Share Posted July 7, 2004 Zdjęcie z SBSK. Swoją drogą, czy ktoś zidentyfikuje samochód? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoncaA Posted July 7, 2004 Share Posted July 7, 2004 Grendel, poczta mi sie odbija od Twojej skrzynki.Chyba musisz zrobic duze czyszczenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grendel Posted July 7, 2004 Share Posted July 7, 2004 Michal,Malo detali.Nie wiem, co oni mieli na stanie w tym czasie.Do eliminacji jest kilka typow:wczesny Morris Quad, Guy Quad, Chevrolet CGT, kanadyjski Ford, Morris-Commercial i jeszcze pare innych.Wszystkie w zasadzie podobne wielkoscia i ksztaltem.PozdrowieniaKrzysztof Kurylowicz - Grendel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grendel Posted July 7, 2004 Share Posted July 7, 2004 Adam - sprawdz poczte.Grendel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 8, 2004 Share Posted July 8, 2004 Oczywiście nie wiem czy ten Bofors z kroniki był polski. Co istotne, przewożony był on na naczepie ciężarówki choć byli to raczej włosi lub niemcy (charakterystyczne nakrycia głowy) a nie anglicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grendel Posted July 8, 2004 Share Posted July 8, 2004 Pytanie brzmi - rzeczywiscie na naczepie, czy, jak na zdjeciach, na skrzyni ladunkowej?Jesli na naczepie, to ciekawe jaki ciagnik to holowal?PozdrowieniaGrendel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 9, 2004 Share Posted July 9, 2004 Przejęzyczłem się, bofors był na skrzyni ładunkowej lecz nie była to angielska ciężarówka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grendel Posted July 9, 2004 Share Posted July 9, 2004 Bylbym bardzo ostrozny w wydawaniu tego typu sadow, zwlaszcza, jesli chodzi o Afryke Polnocna.Brytyjczycy uzywali tam olbrzymia wrecz ilosc typow ciezarowek.Procz produkcji wlasnej i amerykanskiej byly jeszcze pojazdy kanadyjskie, poludniowoafrykanskie, indyjskie oraz australijskie i nowozelandzkie - przy czym zarowno indian-pattern, jak i auta z Down-Under bardzo roznily sie od ich zazwyczaj licencyjnych pierwowzorow.Bardzo ciezko jest jednoznacznie zidentyfikowac nawet dobrze widoczny pojazd, a co dopiero kilkosekundowy kadr w filmie...DAK uzywal praktycznie wszystkich pojazdow zdobycznych, jesli tylko nadawaly sie one do jazdy.PozdrowieniaGrendel Link to comment Share on other sites More sharing options...
bodziu000000 Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Szukając różnych rzeczy trafiłem na zdjęcie przedstawiające żołnierzy SBSK przy Boforsie.Mam nadzieję, że zdjęcie się przyda.Później zamieszczę jeszcze dwa inne zdjęcia.PzdrBodziu Link to comment Share on other sites More sharing options...
coe Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 W początkowym okresie działalności LRDG niektóre samochody Chevrolet WB i Ford F30 były uzbrajane w 37mm Boforsy. Spodziewano się bowiem spotkań z bronią pancerną przeciwnika. Samochody te były nielubiane przez żołnierzy ponieważ działko zbyt mocno obciążało pojazd i zajmowało zbyt wiele miejsca. Z tych powodów, a także ponieważ do spotkań z wrogimi czołgami dochodziło niezwykle rzadko załogi najczęsciej je demontowały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coe Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 I nieco szczegółowsze zdjęcie pokazujące sposób ustawienia działka na pace samochodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bodziu000000 Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Dzięki Coe, uprzedziłes mnie, o tych zdjęciach pisałem, że wrzucę później.PzdrBodziu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gebhardt Posted February 14, 2005 Share Posted February 14, 2005 Wogole wszelkie ppance byly w tym okresie tak przewozone w armii brytyjskiej - taki zestwaw nazywa sie 'portee' - w tym wypadku Bofors 37mm Anti-tank portee on (nazwa pojazdu). Link to comment Share on other sites More sharing options...
bodziu000000 Posted February 17, 2005 Share Posted February 17, 2005 Zdjęcie przedstawiające Australijczyków przy zdobytym Boforsie. Wykonano je w Tobruku 1941-09-11.PzdrBodziu Link to comment Share on other sites More sharing options...
bodziu000000 Posted February 17, 2005 Share Posted February 17, 2005 Kolejne zdjęcie boforsa w rękach Australijczyków.PzdrBodziu Link to comment Share on other sites More sharing options...
bodziu000000 Posted February 18, 2005 Share Posted February 18, 2005 Wprawdzie nie Bofors, a Browning, ale w polskich rękach w Afryce:http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=4727&item=6512717056&rd=1PzdrBodziu Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolas Posted February 19, 2005 Share Posted February 19, 2005 te boforsy z fotek to polskie wz.36 ? czy jakies bardzo podobne cudo ... ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gebhardt Posted February 21, 2005 Share Posted February 21, 2005 Chyba ten sam Bofors tyle ze (o ile pamiec nie myli)Anglicy pewna ilosc kupili od Polski a pewna ilosc prosto od Szwedow. Nie wiem czy byly jakies roznice, ale jezeli tak to raczej malo istotne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bodziu000000 Posted May 5, 2005 Share Posted May 5, 2005 Brytyjczycy z Boforsem w Afryce.PzdrBodziu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widdowmaker Posted November 3, 2005 Share Posted November 3, 2005 Otóż Sudan zakupił przed wojną pewną partię działek Boforsa od SEPEWE (jak odnajdę książkę, to napisze ile). Działka te w czasie walk w Afryce zostały przekazane Brytyjczykom, a jak mniemam, dalej SBSK... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woj42 Posted November 3, 2005 Share Posted November 3, 2005 Żadnych działek (ani w ogóle jakiejkolwiek broni) Sudan od SEPEWE nie kupował. W 1938 r. uruchomiono tam przedstawicielstwo tej spółki - i nie wygląda, by zdążono uczynić cokolwiek więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.