Gość Napisano 7 Lipiec 2004 Napisano 7 Lipiec 2004 W Poniedziałek na Dicowery Civilisation widziałem film o walkach Afrika Corps w Afryce Północnej. Ku mojemu zaskoczeniu na filmie o walkach 1941/42 niemcy lub włosi wyładowali polskiego boforsa i wtoczyli na stanowisko p-panc.Może ktoś wie coś na ten temat.
Mi.Der Napisano 7 Lipiec 2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Po pierwsze: a czy na pewno był polski?Po drugie: Brytyjczycy używali ich trochę z polskiego eksportu przedwojennego (i chyba jeszcze z produkcji innych krajów) - nawet nasza SBSK otrzymała w Tobruku Boforsy made in Poland :-)Po trzecie: w którymś numerze chyba MiF o ile pamiętam zdjęcie Boforsa w Afryce rękach niemieckich podpisano, jako polska armata zdobyta w 1939, w co nie za bardzo chce mi się wierzyć zważywszy na punkt 2.Po czwarte: nic nie wiem na temat tej konkretnej armaty, nawet jej nie widziałem ;-)
Grendel Napisano 7 Lipiec 2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Bylo kiedys na e-bay zdjecie brytyjskiego Boforsa.O ile dobrze pamietam to zrobione w Grecji lub na Krecie.Powinienem je gdzies miec.Jak znajde czas, zeby poszukac - zamieszcze.PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 7 Lipiec 2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Takie cos mi sie przylomnialo.Zdjecie z broszurki Osprey'a:The Long Range Desert Group 1940-45".Grendel
Mi.Der Napisano 7 Lipiec 2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Zdjęcie z SBSK. Swoją drogą, czy ktoś zidentyfikuje samochód?
JoncaA Napisano 7 Lipiec 2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Grendel, poczta mi sie odbija od Twojej skrzynki.Chyba musisz zrobic duze czyszczenie.
Grendel Napisano 7 Lipiec 2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Michal,Malo detali.Nie wiem, co oni mieli na stanie w tym czasie.Do eliminacji jest kilka typow:wczesny Morris Quad, Guy Quad, Chevrolet CGT, kanadyjski Ford, Morris-Commercial i jeszcze pare innych.Wszystkie w zasadzie podobne wielkoscia i ksztaltem.PozdrowieniaKrzysztof Kurylowicz - Grendel
Gość Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 Oczywiście nie wiem czy ten Bofors z kroniki był polski. Co istotne, przewożony był on na naczepie ciężarówki choć byli to raczej włosi lub niemcy (charakterystyczne nakrycia głowy) a nie anglicy.
Grendel Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 Pytanie brzmi - rzeczywiscie na naczepie, czy, jak na zdjeciach, na skrzyni ladunkowej?Jesli na naczepie, to ciekawe jaki ciagnik to holowal?PozdrowieniaGrendel
Gość Napisano 9 Lipiec 2004 Napisano 9 Lipiec 2004 Przejęzyczłem się, bofors był na skrzyni ładunkowej lecz nie była to angielska ciężarówka.
Grendel Napisano 9 Lipiec 2004 Napisano 9 Lipiec 2004 Bylbym bardzo ostrozny w wydawaniu tego typu sadow, zwlaszcza, jesli chodzi o Afryke Polnocna.Brytyjczycy uzywali tam olbrzymia wrecz ilosc typow ciezarowek.Procz produkcji wlasnej i amerykanskiej byly jeszcze pojazdy kanadyjskie, poludniowoafrykanskie, indyjskie oraz australijskie i nowozelandzkie - przy czym zarowno indian-pattern, jak i auta z Down-Under bardzo roznily sie od ich zazwyczaj licencyjnych pierwowzorow.Bardzo ciezko jest jednoznacznie zidentyfikowac nawet dobrze widoczny pojazd, a co dopiero kilkosekundowy kadr w filmie...DAK uzywal praktycznie wszystkich pojazdow zdobycznych, jesli tylko nadawaly sie one do jazdy.PozdrowieniaGrendel
bodziu000000 Napisano 8 Luty 2005 Napisano 8 Luty 2005 Szukając różnych rzeczy trafiłem na zdjęcie przedstawiające żołnierzy SBSK przy Boforsie.Mam nadzieję, że zdjęcie się przyda.Później zamieszczę jeszcze dwa inne zdjęcia.PzdrBodziu
coe Napisano 8 Luty 2005 Napisano 8 Luty 2005 W początkowym okresie działalności LRDG niektóre samochody Chevrolet WB i Ford F30 były uzbrajane w 37mm Boforsy. Spodziewano się bowiem spotkań z bronią pancerną przeciwnika. Samochody te były nielubiane przez żołnierzy ponieważ działko zbyt mocno obciążało pojazd i zajmowało zbyt wiele miejsca. Z tych powodów, a także ponieważ do spotkań z wrogimi czołgami dochodziło niezwykle rzadko załogi najczęsciej je demontowały.
coe Napisano 8 Luty 2005 Napisano 8 Luty 2005 I nieco szczegółowsze zdjęcie pokazujące sposób ustawienia działka na pace samochodu.
bodziu000000 Napisano 8 Luty 2005 Napisano 8 Luty 2005 Dzięki Coe, uprzedziłes mnie, o tych zdjęciach pisałem, że wrzucę później.PzdrBodziu
Gebhardt Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 Wogole wszelkie ppance byly w tym okresie tak przewozone w armii brytyjskiej - taki zestwaw nazywa sie 'portee' - w tym wypadku Bofors 37mm Anti-tank portee on (nazwa pojazdu).
bodziu000000 Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 Zdjęcie przedstawiające Australijczyków przy zdobytym Boforsie. Wykonano je w Tobruku 1941-09-11.PzdrBodziu
bodziu000000 Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 Kolejne zdjęcie boforsa w rękach Australijczyków.PzdrBodziu
bodziu000000 Napisano 18 Luty 2005 Napisano 18 Luty 2005 Wprawdzie nie Bofors, a Browning, ale w polskich rękach w Afryce:http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=4727&item=6512717056&rd=1PzdrBodziu
bolas Napisano 19 Luty 2005 Napisano 19 Luty 2005 te boforsy z fotek to polskie wz.36 ? czy jakies bardzo podobne cudo ... ?
Gebhardt Napisano 21 Luty 2005 Napisano 21 Luty 2005 Chyba ten sam Bofors tyle ze (o ile pamiec nie myli)Anglicy pewna ilosc kupili od Polski a pewna ilosc prosto od Szwedow. Nie wiem czy byly jakies roznice, ale jezeli tak to raczej malo istotne.
Widdowmaker Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 Otóż Sudan zakupił przed wojną pewną partię działek Boforsa od SEPEWE (jak odnajdę książkę, to napisze ile). Działka te w czasie walk w Afryce zostały przekazane Brytyjczykom, a jak mniemam, dalej SBSK...
Woj42 Napisano 3 Listopad 2005 Napisano 3 Listopad 2005 Żadnych działek (ani w ogóle jakiejkolwiek broni) Sudan od SEPEWE nie kupował. W 1938 r. uruchomiono tam przedstawicielstwo tej spółki - i nie wygląda, by zdążono uczynić cokolwiek więcej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.