HałaBała Napisano 13 Marzec 2013 Share Napisano 13 Marzec 2013 no kiedyś to samo piwo z beczki i z butelki inaczej smakowało... pamiętam jak w Inowrocławiu jakoś 10 lat temu pijałem Żywca z beczki i po prostu był boski :) ten sam Żywiec w butelce smakował już 1000 razy gorzej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lindenhof Napisano 15 Marzec 2013 Share Napisano 15 Marzec 2013 od dłuższego czasu nie pijamy z kumplem rodzimych wyrobów. mamy ten luksus że podczas wypadów na łono natury, nadkładamy kilka kilo drogi i w niemieckim Netto nabywamy po skrzyneczce lub po dwie dobrego piwka w stylu Breznak, Gambrinus, czy coś z niemczyzny. mając fant" wychodzi mniej więcej 2 zeta za flaszkę. a często są promocje i krata piwa stoi za 7 ojro. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HałaBała Napisano 16 Marzec 2013 Share Napisano 16 Marzec 2013 wszystko fajnie gdyby nie kaucja 25 centów :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcolonello Napisano 16 Marzec 2013 Share Napisano 16 Marzec 2013 Ja dzisiaj butelkuję moje leciutkie i w sam raz na wiosnę Weizenbier po czym zabieram się za Dunkelweizena, a potem może coś jasnego w sam raz na lato wyskoczy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lindenhof Napisano 19 Marzec 2013 Share Napisano 19 Marzec 2013 za co 25c? za flaszkę kaucja wynosi 8c to jest 1,6 plus jakieś grosze za kratę". w sumie jakieś 3,coś kaucji. raz inwestujesz i wymieniasz, wymieniasz, wymieniasz... :))) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 19 Marzec 2013 Share Napisano 19 Marzec 2013 Dobrze macie, taki Paulaner u mnie kosztuje C$3 flaszka, bylem jesienia w Montrealu i w pewnej knajpie uraczyli mnie czyms czego smaku nie zapomne , tylko ze zapomnialem nazwy,niech sie ociepli to pojade z powrotem i juz ja sobie naklejke z butelki na portfel nalepie coby nie zapomniec.Pozatym w temacie piwnym bryndza,testowalem chyba juz wszystko co serwuja sklepy z piwem i roznymi napitkami , nasze piwa jeszcze chyba tylko sila bezwladnosci maja zbyt, ale to wszystko zaczyna smakowac jak czysta zywa chemia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzabek Napisano 6 Sierpień 2013 Share Napisano 6 Sierpień 2013 pijcie tylko ieutrwalone" :)http://finanse.wp.pl/gid,15858545,kat,1033691,title,Ktore-piwa-sa-regionalne-a-ktore-tylko-takie-udaja,galeria.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 6 Sierpień 2013 Share Napisano 6 Sierpień 2013 Świadomy piwosz wie, które marki są ściemą i udają" regionalne/niszowe, etc. Łomża jest tego aktualnym i wyraźnym przykładem. Co druga babska czy męska pipka w Wawie popija Łomżę przez słomkę i jest trendy ;P [źródło: obserwacje własne]Zaś co do pasteryzacji/filtracji/utrwalania - lub ich braku - dobre piwo może być pasteryzowane, filtrowane, utrwalone. I być po prostu smaczne. Nie jestem w tym względzie nadmiernie wybredny, choć wyroby niefiltrowane lubię szczególnie. Ale np. mój ulubiony Koźlak z Ambera (butelkowy), albo Grand Imperial Porter, podpada pod wszystkie trzy powyższe kategorie. Nieutrwalone nie równa się automatycznie dobre, a utrwalone nie musi być sztuczne i niesmaczne :) Zdrowy rozsądek zalecany.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 7 Sierpień 2013 Share Napisano 7 Sierpień 2013 Tak jakoś sie wątek o piwie akurat przy piwie napatoczył...:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margor Napisano 7 Sierpień 2013 Share Napisano 7 Sierpień 2013 Browary regionalne - Amber, Fortuna, Kormoran, Sulimar, Ciechan... Czasami kupuję wynalazki - właśnie popijam białoruskiego Kult-a ( duży zapas zrobiony bo przecena w Tesco po 1,49 zł :) - pszeniczniak ale dobrze wchodzi. Po za tym czasami dobry porter.Do piw z dużych browarów zniechęciłem się - Warka, Tyskie się popsuły, z Harnasia siuśki, Żywiec nijaki, a np. Dębowe Mocne wbrew reklamie jest warzone metodą maksymalnie skracającą czas produkcji - chemia chemia chemia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 9 Sierpień 2013 Share Napisano 9 Sierpień 2013 24 tony piwa na drodze! [ZDJĘCIA]Dzisiaj, 9 sierpnia (13:44)Na autostradzie A4 w Katowicach na wysokości węzła Murckowska z ciężarówki wysypało się piwo. Zamknięty jest lewy pas ruchu w kierunku Wrocławia.Na autostradzie leży 24 tony piwa. Większość butelek jest rozbita. Nie wiadomo, kiedy uda się uprzątnąć drogę. http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-24-tony-piwa-na-drodze-zdjecia,nId,1008195HEh.... Trochę szkoda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabuh Napisano 11 Sierpień 2013 Share Napisano 11 Sierpień 2013 Margor, proszę Cię, tylko nie Sulimar! Piłeś może Beczkowe stamtąd? Przecież w tym można co najwyżej nogi moczyć... Poza tym miałem okazję poznać ten browar od środka - przestrzegam (a sam byłem przestrzegany przez pracowników). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margor Napisano 11 Sierpień 2013 Share Napisano 11 Sierpień 2013 Nabuh - Beczkowe to nie piwo :) to tak jakby porównywać to piwo z VIP-em z Biedronki, Barley-em z Tesco, Donner-em z Carrefoura albo piwami z browaru Głubczyce - wiadomo o co chodzi...Z Sulimara chodziło mi bardziej o Baltic Porter i Cornelius Pszeniczne - oba dają radę ale dzięki za przestrogę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 11 Sierpień 2013 Share Napisano 11 Sierpień 2013 A słyszeliście, że podobno wróciło 10,5 - to piwo znam tylko z opowieści, może ktoś jak to smakowało, i gdzie można dzisiaj dostać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 11 Sierpień 2013 Share Napisano 11 Sierpień 2013 *może ktoś powie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 12 Sierpień 2013 Share Napisano 12 Sierpień 2013 http://www.kuflowa.pl/383/105-wrocilo-piwo-dla-30-letnich-licealistow/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 12 Sierpień 2013 Share Napisano 12 Sierpień 2013 Jak wróciło 10,5 to i EB niedługo się pojawi. Chociaż za granicą nie ma trudności w jego zdobyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 12 Sierpień 2013 Share Napisano 12 Sierpień 2013 10.5 było dostępne w okresie gdy studiowałem - kilkanaście lat temu. Z kasą było wówczas kruchutko, ale mimo to wolałem w klubie studenckim dopłacić 50 groszy do czegoś innego, byle nie pić 10.5, które cieszyło się złą sławą wyjątkowych sików. W moim przypadku ta marka wzbudza wręcz awersję.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabuh Napisano 12 Sierpień 2013 Share Napisano 12 Sierpień 2013 Beaviso ma rację w ocenie 10,5 - to były straszne siuśki Danuśki robione bodajże przez browar z Elbląga. A w swoim czasie to piwo było tak intensywnie promowane, że trudno się było opędzić.A tak przy okazji zapytam: czy jest wśród Was ktoś kolekcjonujący puszki po piwach? Mam kilkanaście sztuk dość nietypowych po trunkach ze wschodu (Rosja, Estonia, Litwa, Łotwa) - chętnie je oddam w dobre ręce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 12 Sierpień 2013 Share Napisano 12 Sierpień 2013 ech marzenia.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 12 Sierpień 2013 Share Napisano 12 Sierpień 2013 10,5 to browar w Poznaniu (Lech" itp. szczyny), a nie Elbląg... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabuh Napisano 12 Sierpień 2013 Share Napisano 12 Sierpień 2013 Racja, Bjar - Kompania Piwowarska. A mnie coś się kojarzyło z Elblągiem, ale stamtąd było EB. Obie marki były nachalnie reklamowane i pewnie stąd pomyłka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RezistanZ Napisano 12 Sierpień 2013 Share Napisano 12 Sierpień 2013 Harnas, i... jeszcze te chmielowe import, niepasteryzowane, iii teee. no mocne. lomża? export?więcej nie pamiętam :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 17 Sierpień 2013 Share Napisano 17 Sierpień 2013 W czasach studenckich od czasu do czasu chlapnąłem sobie Żywca w butelce. Obecnie jestem na diecie sportowej, więc piwa nie ma w menu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz998 Napisano 19 Sierpień 2013 Share Napisano 19 Sierpień 2013 u mnie perła export lub warka radler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.