HałaBała Napisano 13 Marzec 2013 Napisano 13 Marzec 2013 no kiedyś to samo piwo z beczki i z butelki inaczej smakowało... pamiętam jak w Inowrocławiu jakoś 10 lat temu pijałem Żywca z beczki i po prostu był boski :) ten sam Żywiec w butelce smakował już 1000 razy gorzej...
Lindenhof Napisano 15 Marzec 2013 Napisano 15 Marzec 2013 od dłuższego czasu nie pijamy z kumplem rodzimych wyrobów. mamy ten luksus że podczas wypadów na łono natury, nadkładamy kilka kilo drogi i w niemieckim Netto nabywamy po skrzyneczce lub po dwie dobrego piwka w stylu Breznak, Gambrinus, czy coś z niemczyzny. mając fant" wychodzi mniej więcej 2 zeta za flaszkę. a często są promocje i krata piwa stoi za 7 ojro. pozdro
HałaBała Napisano 16 Marzec 2013 Napisano 16 Marzec 2013 wszystko fajnie gdyby nie kaucja 25 centów :P
elcolonello Napisano 16 Marzec 2013 Napisano 16 Marzec 2013 Ja dzisiaj butelkuję moje leciutkie i w sam raz na wiosnę Weizenbier po czym zabieram się za Dunkelweizena, a potem może coś jasnego w sam raz na lato wyskoczy :)
Lindenhof Napisano 19 Marzec 2013 Napisano 19 Marzec 2013 za co 25c? za flaszkę kaucja wynosi 8c to jest 1,6 plus jakieś grosze za kratę". w sumie jakieś 3,coś kaucji. raz inwestujesz i wymieniasz, wymieniasz, wymieniasz... :))) pozdro
Boer Napisano 19 Marzec 2013 Napisano 19 Marzec 2013 Dobrze macie, taki Paulaner u mnie kosztuje C$3 flaszka, bylem jesienia w Montrealu i w pewnej knajpie uraczyli mnie czyms czego smaku nie zapomne , tylko ze zapomnialem nazwy,niech sie ociepli to pojade z powrotem i juz ja sobie naklejke z butelki na portfel nalepie coby nie zapomniec.Pozatym w temacie piwnym bryndza,testowalem chyba juz wszystko co serwuja sklepy z piwem i roznymi napitkami , nasze piwa jeszcze chyba tylko sila bezwladnosci maja zbyt, ale to wszystko zaczyna smakowac jak czysta zywa chemia.
jarzabek Napisano 6 Sierpień 2013 Napisano 6 Sierpień 2013 pijcie tylko ieutrwalone" :)http://finanse.wp.pl/gid,15858545,kat,1033691,title,Ktore-piwa-sa-regionalne-a-ktore-tylko-takie-udaja,galeria.html
beaviso Napisano 6 Sierpień 2013 Napisano 6 Sierpień 2013 Świadomy piwosz wie, które marki są ściemą i udają" regionalne/niszowe, etc. Łomża jest tego aktualnym i wyraźnym przykładem. Co druga babska czy męska pipka w Wawie popija Łomżę przez słomkę i jest trendy ;P [źródło: obserwacje własne]Zaś co do pasteryzacji/filtracji/utrwalania - lub ich braku - dobre piwo może być pasteryzowane, filtrowane, utrwalone. I być po prostu smaczne. Nie jestem w tym względzie nadmiernie wybredny, choć wyroby niefiltrowane lubię szczególnie. Ale np. mój ulubiony Koźlak z Ambera (butelkowy), albo Grand Imperial Porter, podpada pod wszystkie trzy powyższe kategorie. Nieutrwalone nie równa się automatycznie dobre, a utrwalone nie musi być sztuczne i niesmaczne :) Zdrowy rozsądek zalecany.M.
zebu74 Napisano 7 Sierpień 2013 Napisano 7 Sierpień 2013 Tak jakoś sie wątek o piwie akurat przy piwie napatoczył...:)
margor Napisano 7 Sierpień 2013 Napisano 7 Sierpień 2013 Browary regionalne - Amber, Fortuna, Kormoran, Sulimar, Ciechan... Czasami kupuję wynalazki - właśnie popijam białoruskiego Kult-a ( duży zapas zrobiony bo przecena w Tesco po 1,49 zł :) - pszeniczniak ale dobrze wchodzi. Po za tym czasami dobry porter.Do piw z dużych browarów zniechęciłem się - Warka, Tyskie się popsuły, z Harnasia siuśki, Żywiec nijaki, a np. Dębowe Mocne wbrew reklamie jest warzone metodą maksymalnie skracającą czas produkcji - chemia chemia chemia !
sonicsquad Napisano 9 Sierpień 2013 Napisano 9 Sierpień 2013 24 tony piwa na drodze! [ZDJĘCIA]Dzisiaj, 9 sierpnia (13:44)Na autostradzie A4 w Katowicach na wysokości węzła Murckowska z ciężarówki wysypało się piwo. Zamknięty jest lewy pas ruchu w kierunku Wrocławia.Na autostradzie leży 24 tony piwa. Większość butelek jest rozbita. Nie wiadomo, kiedy uda się uprzątnąć drogę. http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-24-tony-piwa-na-drodze-zdjecia,nId,1008195HEh.... Trochę szkoda...
nabuh Napisano 11 Sierpień 2013 Napisano 11 Sierpień 2013 Margor, proszę Cię, tylko nie Sulimar! Piłeś może Beczkowe stamtąd? Przecież w tym można co najwyżej nogi moczyć... Poza tym miałem okazję poznać ten browar od środka - przestrzegam (a sam byłem przestrzegany przez pracowników).
margor Napisano 11 Sierpień 2013 Napisano 11 Sierpień 2013 Nabuh - Beczkowe to nie piwo :) to tak jakby porównywać to piwo z VIP-em z Biedronki, Barley-em z Tesco, Donner-em z Carrefoura albo piwami z browaru Głubczyce - wiadomo o co chodzi...Z Sulimara chodziło mi bardziej o Baltic Porter i Cornelius Pszeniczne - oba dają radę ale dzięki za przestrogę :)
ktos451 Napisano 11 Sierpień 2013 Napisano 11 Sierpień 2013 A słyszeliście, że podobno wróciło 10,5 - to piwo znam tylko z opowieści, może ktoś jak to smakowało, i gdzie można dzisiaj dostać?
sonicsquad Napisano 12 Sierpień 2013 Napisano 12 Sierpień 2013 http://www.kuflowa.pl/383/105-wrocilo-piwo-dla-30-letnich-licealistow/
Thomson. Napisano 12 Sierpień 2013 Napisano 12 Sierpień 2013 Jak wróciło 10,5 to i EB niedługo się pojawi. Chociaż za granicą nie ma trudności w jego zdobyciu.
beaviso Napisano 12 Sierpień 2013 Napisano 12 Sierpień 2013 10.5 było dostępne w okresie gdy studiowałem - kilkanaście lat temu. Z kasą było wówczas kruchutko, ale mimo to wolałem w klubie studenckim dopłacić 50 groszy do czegoś innego, byle nie pić 10.5, które cieszyło się złą sławą wyjątkowych sików. W moim przypadku ta marka wzbudza wręcz awersję.M.
nabuh Napisano 12 Sierpień 2013 Napisano 12 Sierpień 2013 Beaviso ma rację w ocenie 10,5 - to były straszne siuśki Danuśki robione bodajże przez browar z Elbląga. A w swoim czasie to piwo było tak intensywnie promowane, że trudno się było opędzić.A tak przy okazji zapytam: czy jest wśród Was ktoś kolekcjonujący puszki po piwach? Mam kilkanaście sztuk dość nietypowych po trunkach ze wschodu (Rosja, Estonia, Litwa, Łotwa) - chętnie je oddam w dobre ręce.
bjar_1 Napisano 12 Sierpień 2013 Napisano 12 Sierpień 2013 10,5 to browar w Poznaniu (Lech" itp. szczyny), a nie Elbląg...
nabuh Napisano 12 Sierpień 2013 Napisano 12 Sierpień 2013 Racja, Bjar - Kompania Piwowarska. A mnie coś się kojarzyło z Elblągiem, ale stamtąd było EB. Obie marki były nachalnie reklamowane i pewnie stąd pomyłka.
RezistanZ Napisano 12 Sierpień 2013 Napisano 12 Sierpień 2013 Harnas, i... jeszcze te chmielowe import, niepasteryzowane, iii teee. no mocne. lomża? export?więcej nie pamiętam :D
Ostoja Napisano 17 Sierpień 2013 Napisano 17 Sierpień 2013 W czasach studenckich od czasu do czasu chlapnąłem sobie Żywca w butelce. Obecnie jestem na diecie sportowej, więc piwa nie ma w menu...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.