luger Napisano 19 Luty 2005 Napisano 19 Luty 2005 Bury dalej twierdzę że masz klasę. Uśmialem sie do łez z twojego postu na wątki o wannie dla tygrysa"Pozdrawiam L.
BURY99 Napisano 19 Luty 2005 Napisano 19 Luty 2005 Witam WitamNo niestety nie wytrzymałem Luger, Pora była dość pózna alemimo to musiałem zareagować, bo zrobi sie niedługo tutaj jakiś plotkarski kabarecik, nie jest moim zamiarem duszpasterstwo ale to jest ten jedyny skrajny przypadek....P.S.Był ostatnio płaszcz na allegro ale szwedzki nie zupełnie identyczny i już poszedł, poszukam jeszcze, jeszcze raz dzieki za info.PozdrawiamBury
luger Napisano 19 Luty 2005 Napisano 19 Luty 2005 O płaszczu pamiętam i będę się pytał dalej.Po Tobie jeden jeszcze bardziej się zirytował i dał upust emocjom. A tak notabene nikt to rutus - gość sympatyczny ale raczej plebejskie poczucie humoru jest mu obce.Pozdrawiam L.
Lobo26 Napisano 24 Luty 2005 Autor Napisano 24 Luty 2005 witamjakież dzis moje zdziwienie jest.... wchodzac na odkrywce zauwazyłem nowy numer gazety. jest tam text o Festung Kolberg". ciekawe co to jest za teskscik.ciekawe czy to bedzie replay w stylu wniosków z Bagicza" z marca 2004.jak sądzicie ? co to za rewelacje będą ?az sie nie mogę doczekac.....
Lobo26 Napisano 25 Luty 2005 Autor Napisano 25 Luty 2005 Witamjak kazdy co interesuje sie kołobrzeskim tematem miałem stycznośc z ksiażką a drodze stał Kolobrzeg". Przyznam ze zadziwiło mnie trochę stwierdzenie faktu przez autora ze w obronie Kolberg`u brały udział 8,8cm Panzerjäger Tiger" - SdKfz 184 Ferdinand-Elefant". Owszem trójeczki i czwóreczki i nawet Hetzery zostały uchwycone na zdjęciach po walkach, ale tego nie widzialem. Czy ktoś z szanownego grona moze sie się na ten temat wypowiedziec ?Co do spotkania to marzec niebawem i trzeba bedzie cos zorganizować - pomyslcie teraz tylko gdzie bo datę chyba przyjmniemy juz dziś - 13 III 2005.PozdrawiamLobo26ps: fotka nie z Kolbergu - wrzucona tylko poglądowo ;)
BURY99 Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 WitamNo właśnie, nigdzie nie mozna znalezć takiej informacji może to typowa bajeczka gdzie każdy niemiecki czołg z długą lufą to Tygrys...autor Alojzy Sroga mógł się mylić w tej kwestii.(ale nie czytałem Murawskiego i Voelkera- może tam cos jest o tych pojazdach?)Na bank był Hetzer, pzkw IV i III i nawet ten stary model z dwoma mg 34.W Neue Kolberger Zeitung szukałem ale tam tylko jest notka w artykule o bitwie iż dywizja Holstein zostawiła do remontu 4 czołgi ale nie napisane jakie.załączam fotke
BURY99 Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 Jeszcze fotografia, wcześniej się nie załadowałaPozdr
Luca Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 Oj, piekna fotka !! Czy to z Twojej kolekcji czy coś ?Ano też poszukuje wszelkich sladów czołgów i pojazdów pancernych. narazie ze tych znanych fotek to są zindentyfikowane PzIV Ausf.J, ten PzIII to moze być Ausf.E albo jakaś hybryda.. No tylko jedną fotkę widziałem i to w niezbyt ciekawej jakosci... A z pojazdów półgąsienicowych udało się znaleść dwa SdkFz 7/2 z FlaK 3.7cm. No i te hetzery... A to ile ich naliczyliście ? sadze że po fotkach na trzy mozna postawić... Co myslicie ?
woytas Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 a czy moglbym prosic o jakis namai na te byla knajpe w lesie co juz jej niema?i ten grob lesnika w formie kamienia?
BURY99 Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 Tak z mojego rodzinnego albumuRok 1946 ale na jakiej ulicy konkretnie nie wiem, stawiam na okolice koszar, patrząc na budynek w tle i murek, może ulica Artyleryjska albo Jedności...no i jest to właśnie HetzerPozdr
luger Napisano 1 Marzec 2005 Napisano 1 Marzec 2005 Bury pochwal się jakie jeszcze rarytasy kryje twój rodzinny album. Takie niepublikowane nigdzie zdjęcia są najciekawsze.Pozdrawiam L.
Waldenfels Napisano 1 Marzec 2005 Napisano 1 Marzec 2005 Witam Łobo co do daty 13 marca to proponował bym raczej datę 18 marca lub 19 marca wieczorkiem. Żaden inny termin nie wchodzi mi w grę. Co do tych Ferdynandów to to mit jest i tyle typowa wstawka propagandowa. Jabyś dokładnie poczytał Srogę to byś zauwazył że oni na wszystkie niemieckie czołgi mówili Ferdynandy, nie wiadomo w sumie czemu albo Tygrysy!!!! sic!Płk. Fullriede w swoim raporcie napisanym do dowództwa po walkach szczegółowo wymienia jakie pojazdy były w Kolbergu i o żadnych tego typu sprzętach nie wspomnina. Co do sesji naukowej to Prof. Jadziaka na niej nie będzie. Zamiast niego będzie tylko Prof. Polak , trochę jestem w sumie zawiedziony.
blady Napisano 2 Marzec 2005 Napisano 2 Marzec 2005 Witam gorąco.No to jak chopy kiedy spotkanie?A może na miejsce spotkania wybierzemy lokal o nazwiesiedem światów" (koło Chalkozynu)???pozdrawiam blady
Luca Napisano 2 Marzec 2005 Napisano 2 Marzec 2005 A co do pomnika przy Victoriaplatz to fotka jest jeszcze w 'Kronice Kołobrzegu' H.Kroczyńskiego na str. 276.
BURY99 Napisano 3 Marzec 2005 Napisano 3 Marzec 2005 WitamLuger słuchaj mam trochę fotek z tamtych kołobrzeskich lat ale już bez panzerów ;) widać w nich zupełnie inny obraz miasta czyli kupa gruzów albo puste place tam gdzie kiedys stały piękne kamienice...no i jedną szczególnie fajną właśnie ją szukam z rozebranym w 1986 roku przez kretynów XVIII -wiecznym Batardeau na Parsęcie, jak znajde to skan załączę.PozdrawiamTamta fotka na bank w okolicach koszar bo ciotka tam mieszkała do 1948 r. tylko jakich? białe czy czerwone?wydaje mi się iż jest to ten budynek na rogu ulic Artyleryjskiej i Mazowieckiej czyli Langenbeck strasse i Stettiner Strasse.
Lobo26 Napisano 3 Marzec 2005 Autor Napisano 3 Marzec 2005 Witamwczoraj odladalem wiadomości TKK (nasza kablówa) i wypowiadał sie predydent K-gu i zapowiedzial ze Baterdeau zostanie ODBUDOWANE !!! juz jest plan (choc byl od `88) ale teraz sa podobno zlotówki na to , wiec niebawem zaczną sie roboty. W tym lub next year....az chce sie krzyknąć No Nareście !!!pozdrawiam.Lobo26ps1: jak ja dorwe siue do skanera to tez kilka fotek z mojego albumu wrzucę,ps2: jesli odbudują Baterdeau to nasz prezydent dostanie plusa odemnmie - pierwszego ale tez sie liczy ;)
blady Napisano 3 Marzec 2005 Napisano 3 Marzec 2005 witam po dłuższej nieobecności.Koledzy może ktoś z was powiedzieć mi coś więcej o tym pomniku????pozdrawiam B...
Lobo26 Napisano 3 Marzec 2005 Autor Napisano 3 Marzec 2005 Witam,juz służę odpowiedzią:pomnik wzniesiony 2.07.1903r przedstawiający burmistrza Joachima Nettelbecka i komendanta Festung Colberg Neiharda von Gneisenau w symolicznym uścisku dłoni. Dzieło mistrza z Berlina (podobno znanego?) Georga Meyera.niżej na cokole jest płaskorzeżba (to sie nazywa relief) przedstawiająca Ferdynanda von Schilla.pomnik oficjalnie odslonięto 2.07.1907 (na stulecie bitwy)po wojnie usunięto figury w 09.1945 oraz zerwano relief. a cokół rozebranow w latach 50-tych.PozdrawiamLobo26
luger Napisano 4 Marzec 2005 Napisano 4 Marzec 2005 Figury pojechały zwiedzić sowiecką hutę;)Pozdrawiam L.
janushew Napisano 4 Marzec 2005 Napisano 4 Marzec 2005 Witam Szanownych Kolegów!Czy mógłbym zaproponować założenie Kołobrzeg-2 i okolice", tyle fascynujących postów przewija się dosyć długo, pozdrawiam J.
Lobo26 Napisano 4 Marzec 2005 Autor Napisano 4 Marzec 2005 Do kolegi Janushew: mam podpowiedz :) - ja używam po wejsciu do watku Kolobrzeg klawisza END i momentalnie przerzuca mnie na sam dół do najnowszych wątków. a HOME - przerzuca na samą górę.co do nowego wątku to niech jeszcze troche postów przybędzie nie bedziemy sie rozdrabniac ;)PozdrawiamLobo26
Lobo26 Napisano 5 Marzec 2005 Autor Napisano 5 Marzec 2005 Witamprzechadzając sie o porcie mozna zobaczyć bardzo ciekawa rzecz - na jednym z elewatorów jest gryf - na zdjęciu - teraz mam pytanie do szanownych kolegow: czy znacie jeszcze inne ciekawostki z naszego miasta lub okolicy które warto zobaczyć ???PozdrawiamLobo26
blady Napisano 5 Marzec 2005 Napisano 5 Marzec 2005 Witam Tomku.Gratuluje.Sądziłem że widzałeś tego gryfa na elewatorze.Prawda jest imponujący.Ja mogę go podziwiać codziennie w pracy MW.Osobiście wolałbym pochodzić po tym obiekcie.heh.Tomku mógłbyś mi odpowiedzieć na meila?A do kolegi Woytasa-trafne spostrzeżenie.pozdrawiam blady
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.