Skocz do zawartości

Artyleria '39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na podlasiu wszystkie furmanki ogumiły się w czerwcu 1941 roku. Nic dziwnego z resztą, skoro wszystkie szosy zastawione były ZiSami :)

Pozdrawiam
Krzysiek
  • Odpowiedzi 546
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ja widziałem koła od Polskiego Fiata 508 ( ozetki"), od Opla osobowego, od Blitza, ruskiej armato-haubicy 120 mm i od ZIS-a (ciężaróki lub armaty p.panc.)
Napisano
Co do rozważan Gebhardta o braku poduszek w pepancach to mysle ze sa dwie p[rzyczyny albo zapobiegliwi miejscowi chłopi ;-) albo poprostu ich nie było albo z jakis nie zrozumiałch wzgledów sae obsługi je demontowały- moze w celach noclegowych jako poduszki po głowe????? ;-)
ta ostatnia teaz jest mocno naciagana

Schrek
Napisano
Wygląda to na armatę piechoty wz. 1916 TR kal. 37mm -
http://www.wojsko18-39.internetdsl.pl/wrzesien/puteaux.html
Wg powyższej strony iewielką ilość tych dział w latach trzydziestych wykorzystywał KOP". Fotki moga też byc z jakieś szkoły wojskowej.
Napisano
Dzięki Fiku,

Tak przypuszczałem, że jest to jakaś wersja Puteaux'a.
Fotki, jak pisałem zrobione zostały w 1936 na poligonie w Rembertowie.

W Rembertowie znajdowało się Centrum Wyszkolenia Piechoty oraz stacjonował 32DAL /jeśli się nie mylę/ - możliwe, że mieli taką zabawkę" jako pomoc szkolną.
Napisano
Niech wypowiedzą się specjaliści, ja tylko zacytowałem to co napisał sprzedający. Widać dwa działa przeciwlotnicze - może Kruppa. Po lewo to chyba raczej jak w opisie warsztat na samochodzie.
W każdym bądź razie zdjęcie ciekawe.

Pzdr
Bodziu
Napisano
Też jestem ciekaw. Z jednej strony, czy francuzi w 1936 produkowali jeszcze takie haubice? Wątpię. Z drugiej, żeby nie było na zamku żadnego orzełka?

Pzdr,

jotes

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie