Skocz do zawartości
  • 0

miecz AK

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

karpik a ja miałem cię za poważnego człowieka, mieczyk jak widzisz to przeróbka tego z Cepelii trafił donie z firmy zajmującej się sprzątaniem mieszkań zapewne kogoś dziadek zmarł lub babcia były w komplecie jakieś gazety związku weteranów AK z Gdyni,ale ok ktoś bardziej w temacie pewnie pomoże ty jak widać nie dasz rady.

• 0
Napisano

Cepelia Szczerbca na moje mocno przekombinowana. Samych mieczyków do listów pewnie tysiące taki jak ten pewnie tylko jeden ;) 

• 0
Napisano (edytowane)

bjar tam jest z jasnej strony napis wiernym Polsce -komendant organizacji bojowej Wschód,na jelcu jest oddział Narocz,i miniaturka krzyża AK ,z drugiej strony armia krajowa i matka boska Ostrobramska,na głowicy z jasnej lilijka z drugiej inicjały BJ

Edytowane przez kazioW24
  • 0
Napisano (edytowane)

Gadżet kombatancki wykonany z cepeliowskiego noża do listów „miecz Chrobrego”  lata. 70-80te jak sądzę, numerowany 20 wiec przynajmniej było ich tyle.

E54DE3B8-4555-491C-AFC6-7052A53E97F3.jpeg

Edytowane przez abcd
  • 0
Napisano
11 godzin temu, abcd napisał:

Gadżet kombatancki wykonany z cepeliowskiego noża do listów „miecz Chrobrego”  lata. 70-80te jak sądzę, numerowany 20 wiec przynajmniej było ich tyle.

E54DE3B8-4555-491C-AFC6-7052A53E97F3.jpeg

To był i mój pierwszy pomysł, bo nawet miałem taki Szczerbiec z cepelii, ale zwróć uwagę, że on ma zupełnie inną rękojeść i jelec, a na głowni bruzdy.

• 0
Napisano (edytowane)

Może został zeszlifowany i zrobiony  niby-oplot na chwycie lub wykonał go ten sam producent PRLowski prywaciarz .Plakietka z orłem piastowskim jest identyczna 

Edytowane przez abcd
  • 0
Napisano
37 minut temu, abcd napisał:

Może został zeszlifowany i zrobiony  niby-oplot na chwycie lub wykonał go ten sam producent PRLowski prywaciarz .Plakietka z orłem piastowskim jest identyczna 

Jest inna - akowska ma inny kształt tarczy, spiczasty na dole i zwężający się na górze, cepeliowa jest na dole zaokrąglona, inny też jest rysunek orła - cepeliowy jest bardziej delikatny, z lotkami na skrzydłach wykonanymi dwoma liniami.