Skocz do zawartości
  • 0

Mały aluminiowy cylindryczny pojemnik

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
2 minuty temu, Lebensgefahr napisał:

Puszka po aerozolu ze środkiem przeciw komarom wrzucona do ogniska.

Dzięki! Faktycznie teraz jak na to patrzę.... :)  Dzięki wielkie! :)

• 0
Napisano (edytowane)

Na przełomie lat 70/80 u mnie na osiedlu to była popularna zabawa małolaty obskakiwała śmietniki aby znaleźć jak najwięcej zużytych puszek po aerozolach rozpalały ognisko i wrzucały po kolei , niektóre wybuchały efektownie z dużym hukiem.

Edytowane przez abcd
  • 0
Napisano
7 godzin temu, bialawy napisał:

Takie małe aerozole to pikuś. Duża puszka po piance montażowej gasiła duże ognisko 🤭🫣

A najlepsze było to, że jak ta 750tka j,e,b,ł,a to sąsiednia wioska słyszała 🤭

Żona tylko znacząco popukała się w czoło 🤷🏻 

• 0
Napisano (edytowane)

W latach 80 tych uczestniczyłem w  młodzieżowym obozie wędrownym ,Komańcza ,Cisna itp . na szlaku natknęliśmy się na wygaszone spore ognisko w którym leżała przepalona szwabska 150 mm , 

Edytowane przez abcd
  • 0
Napisano
12 minut temu, abcd napisał:

W latach 80 tych uczestniczyłem w  młodzieżowym obozie wędrownym ,Komańcza ,Cisna itp . na szlaku natknęliśmy się na wygaszone spore ognisko w którym leżała przepalona szwabska 150 mm , 

To w Zabrzu Makoszowach, Ojciec mi opowiadał to to musiało być w latach 60-70, dzieciaki wrzuciły do ogniska pestkę znaleziona na baterii Flak. Więc sądzę że 88, bo takie tam były. A co do dzieciaków, to myślę że jeszcze można ich tam częściowo "znaleźć".

• 0
Napisano
19 minut temu, abcd napisał:

Panie, na RB to jeszcze z 15 lat temu taki jeden strzelał w ogniskach wszystkim co tylko znalazł - od garłaczy po 120 i 150 mm.

• 0
Napisano

A wiecie co robić jak taka bomba lotnicza jest zbyt duża aby ją przenieść do ogniska?

To proste, należy przenieść ognisko pod bombę.

Znam takiego co tym sposobem miał dwóch kolegów mniej.

Wojtek

• 0
Napisano

Witam!

Pamiętam jak na początku lat 60 tych siedziałem z z rodzicami i dziadkami w kuchni i jedliśmy śniadanie. Mieszkaliśmy na ulicy Świętojańskiej na czwartym piętrze i z okien kuchni i części mieszkania widać było Kamienną Górę. Do dziś pamiętam , taki suchy trzask i obłok białego dymu jakby pary. Miałem wtedy kilka lat , pięć może sześć. Ojciec powiedział ,, Na kamiennej coś wybuchło " Po paru dniach okazało się  , że kolega mojego ojca stracił obie dłonie. Po latach dość znana postać w Gdyni.

Pozdrawiam !

Marek.