Skocz do zawartości
  • 0

Klamra SA (Sturmabteilung)

Pytanie

Napisano (edytowane)

Dzień dobry. Czy mogliby Państwo podpowiedzieć, z jakiego okresu (z którego roku) mogą pochodzić te przedmioty? Czy istnieją jakieś teorie, dlaczego zostały porzucone i z jakimi wydarzeniami historycznymi może to być związane?

Na klamrze nie ma żadnych oznaczeń. Wykonana z mosiądzu, nakładka była prawdopodobnie pokryta niklem. Zaczep pasa był stalowy

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez Lebensgefahr

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
7 minutes ago, bjar_1 said:

To jak szukałeś na Volsbundzie na podstawie jednostki z nieśmiertelnika?

Sprawdzałem po kolei imiona i rok śmierci, pobierałem rekord z Volksbundu i weryfikowałem, czy miejsce śmierci pasuje do mojego wyrażenia regularnego (wzorca). Jeśli pasowało, to zapisywałem otrzymane dane. Następnie znajomy na podstawie tych danych (szukał po dacie urodzenia i imieniu).

• 0
Napisano
1 minute ago, bjar_1 said:

To ile z tym zeszło? 10 lat? 

Imiona w Volksbundzie przeszukiwałem nie ręcznie, ale za pomocą skryptu. Nie pamiętam, ile to zajęło. Na wyjściu odpowiednich wyników nie było aż tak dużo, jak mogłoby się wydawać — można je było już spokojnie przejrzeć ręcznie. Oczywiście, gdyby na wyjściu wyszło 1000 wyników, być może nikt by się już tym nie zajmował. Chociaż znajomy jest uparty.

• 0
Napisano
W dniu 10.07.2026 o 01:07, Lebensgefahr napisał:

To nie jest fantastyka, tylko hipoteza, którą można zweryfikować. Jeśli istnieje inna hipoteza, którą również można sprawdzić, chętnie się z nią zapoznam.

Jeżeli moja argumentacja kogoś nie przekonuje, to już nie mój problem. Nie byłby to pierwszy ani ostatni taki przypadek. Psy szczekają, a karawana jedzie dalej.

Karawana idzie, nie jedzie. Tak gwoli ścisłości 🤣

• 0
Napisano
4 minuty temu, Lebensgefahr napisał:

Imiona w Volksbundzie przeszukiwałem nie ręcznie, ale za pomocą skryptu. Nie pamiętam, ile to zajęło. Na wyjściu odpowiednich wyników nie było aż tak dużo, jak mogłoby się wydawać — można je było już spokojnie przejrzeć ręcznie. Oczywiście, gdyby na wyjściu wyszło 1000 wyników, być może nikt by się już tym nie zajmował. Chociaż znajomy jest uparty.

Takie parcie mieć, żeby poznać personalia jakiegoś nędznego szkopa... :D

• 0
Napisano
2 minutes ago, bjar_1 said:

Takie parcie mieć, żeby poznać personalia jakiegoś nędznego szkopa... :D

No tak, zgadzam się, to nie są ani psy, ani pierogi. ;-)

• 0
Napisano
4 godziny temu, Lebensgefahr napisał:

Chociaż czasami już trzy łuski wystarczały, żeby ustalić poszukiwany (na podstawie archiwów) oddział albo wykluczyć jego obecność. Wszystko zależy od kontekstu. To bardzo wyolbrzymiony i nietrafiony przykład.

Jeśli istnieje źrudło pisane to po jaką cholere  Ci  te trzy łuski?

• 0
Napisano
20 minutes ago, canabis.dw said:

Jeśli istnieje źrudło pisane to po jaką cholere  Ci  te trzy łuski?

Jakbyście spadli z Księżyca. Opisano konkretne wydarzenie, podano czas i miejsce, a na miejscu nie ma absolutnie żadnych śladów.

• 0
Napisano
2 godziny temu, Lebensgefahr napisał:

Jakbyście spadli z Księżyca. Opisano konkretne wydarzenie, podano czas i miejsce, a na miejscu nie ma absolutnie żadnych śladów.

Moze Ty jednak spróbuj swoją wiedzę uzupełnić.

Jeśli do konkretnego wydarzenia są źródła pisane uznane przez historyków za wiarygodne to zazwyczaj w ogóle "metod archeologicznych" nie bierze się pod uwage , właśnie dlatego, że przypisywanie wykopantych przedmiotów do konkretnego wydarzenia zawsze jest obarczone mniejszym lub większym "brakiem pewności"

• 0
Napisano (edytowane)
3 hours ago, canabis.dw said:

Moze Ty jednak spróbuj swoją wiedzę uzupełnić.

Jeśli do konkretnego wydarzenia są źródła pisane uznane przez historyków za wiarygodne to zazwyczaj w ogóle "metod archeologicznych" nie bierze się pod uwage , właśnie dlatego, że przypisywanie wykopantych przedmiotów do konkretnego wydarzenia zawsze jest obarczone mniejszym lub większym "brakiem pewności"

Może Ty najpierw spróbuj odróżnić teorię od praktyki. To bardzo pomaga w dyskusji.

Powiedz mi, z kim przestajesz, a powiem ci, kim jesteś (trzy łuski).
Przegapiłem chyba moment, w którym od trzech łusek przeszliśmy do pisanych źródeł uznanych przez historyków za wiarygodne.
To powiedz, co historycy mówią o stanowisku przeciwpancernym na skraju tamtego lasu, na zachód od tamtej stodoły?

Właśnie. Lepiej nie prowadzić badań archeologicznych, bo jeszcze wyjdzie jak z bitwą na Kulikowym Polu.
Źródła są. Historycy uznają je za wiarygodne. A podczas badań archeologicznych śladów jakoś szczególnie nie ma. Trzeba więc tłumaczyć, że to nie to miejsce, że liczebność była inna, że swoje zrobiły korozja i działalność rolnicza.

Po przykładzie z nieśmiertelnikiem widać poziom. Coś, czego opracowanie zajęło najwyżej kilka roboczogodzin, plus czas procesora i ręczna obróbka 30–40 kart, zostało ocenione na 10 lat pracy.
Psy i pierogi są prostsze i smaczniejsze.

Proponuję zakończyć tę bezcelową dyskusję.

Edytowane przez Lebensgefahr
  • 0
Napisano
8 godzin temu, Lebensgefahr napisał:

Może Ty najpierw spróbuj odróżnić teorię od praktyki. To bardzo pomaga w dyskusji.

Powiedz mi, z kim przestajesz, a powiem ci, kim jesteś (trzy łuski).
Przegapiłem chyba moment, w którym od trzech łusek przeszliśmy do pisanych źródeł uznanych przez historyków za wiarygodne.
To powiedz, co historycy mówią o stanowisku przeciwpancernym na skraju tamtego lasu, na zachód od tamtej stodoły?

Właśnie. Lepiej nie prowadzić badań archeologicznych, bo jeszcze wyjdzie jak z bitwą na Kulikowym Polu.
Źródła są. Historycy uznają je za wiarygodne. A podczas badań archeologicznych śladów jakoś szczególnie nie ma. Trzeba więc tłumaczyć, że to nie to miejsce, że liczebność była inna, że swoje zrobiły korozja i działalność rolnicza.

Po przykładzie z nieśmiertelnikiem widać poziom. Coś, czego opracowanie zajęło najwyżej kilka roboczogodzin, plus czas procesora i ręczna obróbka 30–40 kart, zostało ocenione na 10 lat pracy.
Psy i pierogi są prostsze i smaczniejsze.

Proponuję zakończyć tę bezcelową dyskusję.

Nieśmiertelnik nawet wykopany z ziemi  jest źródłem pisanym i konkretną informacje można z niego uzyskać.

trzy łuski  wykopane z ziemi też mają konkretną informacje zapisną oznaczeniami - dane dotyczące produkcji i te są pewne.  Ale kto, kiedy i w jakich okolicznościach strzelał -   tego na podstawie "trzech łusek" z całą pewnością  ustalić się nie da

Twoja klamra  -można uzyskac info kto(jaka formacja)i w jakim okresie  takie klamry nosił i kto wyprodukowal - pewne dane

Ale już przypisywanie jej do konkretnej osoby lub wydarzeń to tylko spekulacje

Rozumiesz różnice?