Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Kwestie związane z Grenlandią mogą się okazać najważniejsze i decydujące o bezpiecznym życiu naszym oraz dzieci i wnuków tutejszych forumowiczów, biorąc pod uwagę to, w jakim państwie żyjemy i jakiej rosyjskiej agresji już podlegamy. NATO, jakie znaliśmy, i tak już nie istnieje od 20 stycznia 2025 roku*, a pytanie jest jedynie o to, czy rozleci się do końca z powodu amerykańskich roszczeń wobec Grenlandii. Wątek powstaje 21 stycznia 2026 roku - w dniu kolejnego antyeuropejskiego i agresywnego wobec Grenlandii wystąpienia prezydenta USA Donalda Trumpa, tym razem na Forum Ekonomicznym w Davos. Duński minister odpowiada na ultimatum Donalda Trumpa. Stanowcze słowa Donald Trump komentuje swoje wystąpienie w Davos. „Czasem potrzebny jest dyktator” Trump strzelił w sobie kolano w sprawie Grenlandii. „Nastroje załamały się” Iskrzy między Francją a USA. Paryż z ofensywą w sprawie Grenlandii Zdecydowany ruch Francji ws. Grenlandii. Macron zwrócił się do NATO Groźby Trumpa wobec Grenlandii. Norwegia alarmuje i mówi o Rosji * Data zaprzysiężenia Donalda Trumpa na drugą kadencję prezydencką. Edytowane %s o %s przez Jedburgh_Ops
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Dziś był świetny artykuł (nie mogę go teraz znaleźć) o tym, jak w kwestii prośby o wysłanie WP na Grenlandię czegokolwiek Tusk by nie zrobił to zrobi źle. Prosty przykład: Wolski powiedział, że dla Europejczyków Amerykanie integrują kpr Meteor z F-35 już ósmy rok, a końca nie widać. To spokojnie można się spodziewać, że w podzięce za ewentualne wysłanie WP na Grenlandię będą integrowali AIM-120 do tego shitu FA-50PL powiedzmy przez 10-12 lat. A to jest tylko mikroprzykład różnych zjawisk.
bodziu000000 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Paweł Żuchowski: "Ciekawy zwrot akcji z Grenlandią. Od gróźb Trumpa po dyplomację. Warto się zastanowić czy do złagodzenia tonu przyczyniły się twarda postawa europejskich partnerów, groźba ceł odwetowych, wstrzymanie ratyfikacji umowy handlowej zawartej w ubiegłym roku między Unią Europejską a USA czy reakcja rynków? A może wszystko na raz? Notowania akcji na giełdzie na Wall Street oraz amerykańskich obligacji skarbowych odrobiły w środę część wtorkowych strat po tym, gdy prezydent Donald Trump wykluczył użycie siły w celu zajęcia Grenlandii. Amerykański przywódca przyznał, że wtorkowe spadki miały związek z jego dążeniem do aneksji wyspy. - Mogę wam powiedzieć, że nasz rynek akcji zaliczył wczoraj pierwszy spadek z powodu Islandii. Islandia już kosztowała nas dużo pieniędzy, ale ten spadek to grosze w porównaniu z tym, jak wzrosło (wcześniej) - mówił Trump, myląc nazwę wyspy. Warto też pamiętać, że 86 procent Amerykanów jest przeciwnych przejęciu Grenlandii przez USA siłą, a 70 procent nie popiera wykorzystania środków federalnych do zakupu wyspy - wynika z badania YouGov. Jedno jest pewne, to tylko zmiana tonu, bo Donald Trump nadal chce Grenlandii. I to nie kończy sprawy."
karpik Napisano %s o %s Napisano %s o %s Nie znałbym tego ruskiego kundla gdyby nie mizianie w kampanii z karolkiem -kibolkiem.
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s Godzinę temu, karpik napisał: Nie znałbym tego ruskiego kundla gdyby nie mizianie w kampanii z karolkiem -kibolkiem. To ten co świętował zwycięstwo w Zabrzu z Batyrem? W ogóle, w Zabrzu jest dużo Romów, sam kiedyś mieszkałem w Zabrzu, nigdy z nimi nic nie miałem złego, ale nie o tym. Ponoć przed wizytą tego ruskiego-rumuna pojawiali się "oferenci" chcący zapłacić Romom, żeby wpadli poprzeć "swojego kandydata". Zostali przegonieni :)
mensguth6 Napisano %s o %s Napisano %s o %s A Niemiaszki po cichutku coś targaja na Grenlandię . Wczoraj było 3 szt. C-130 herkules.
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Odechciało mi się jeść dziś śniadanie, jak zobaczyłem filmik z rozmowy w Davos Marka Rutte z Trumpem. U Ruttego zabrakło już tylko szczotki do butów, szmatki i pasty.
karpik Napisano %s o %s Napisano %s o %s 10 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Odechciało mi się jeść dziś śniadanie, jak zobaczyłem filmik z rozmowy w Davos Marka Rutte z Trumpem. U Ruttego zabrakło już tylko szczotki do butów, szmatki i pasty. Może to działanie jak z pospolitymi przestępcami. Bawią się z nim w złego i dobrego policjanta.
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Jak zawsze świetny prof. Radosław Markowski komentuje performance Trumpa w Davos i sprawy grenlandzkie.
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Dania stawia warunek Trumpowi w sprawie Grenlandii. „Nie możemy negocjować naszej suwerenności” Premier Mette Frederiksen odrzuca pogłoski o suwerennych bazach USA na Grenlandii i stwierdza, że jest otwarta na porozumienie, ale pod warunkiem, że zostanie uszanowana integralność terytorialna Danii. Wcześniej wicepremier i minister obrony Troels Lund Poulsen oświadczył, że sekretarz generalny NATO Mark Rutte nie prowadził negocjacji z Donaldem Trumpem w imieniu Kopenhagi.
fala Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu W dniu 22.01.2026 o 05:30, Jedburgh_Ops napisał: Odechciało mi się jeść dziś śniadanie, jak zobaczyłem filmik z rozmowy w Davos Marka Rutte z Trumpem. U Ruttego zabrakło już tylko szczotki do butów, szmatki i pasty. Carney za to pozamiatał i został "wyproszony" przez psychola z jego rady $1bln each.
Jedburgh_Ops Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu 23 minuty temu, fala napisał: Carney za to pozamiatał i został "wyproszony" przez psychola z jego rady $1bln each. Tak jest. W Davos Carney i Macron pozamiatali tego pomarańczowego śmiecia, który obraża wszystko (na czele z ludzką inteligencją), wszystkie państwa z ich siłami zbrojnymi i wszystkich ludzi.
mensguth6 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Szczerze? to pizda a nie prezydent Polski. 1
mensguth6 Napisano 15 minut temu Napisano 15 minut temu robią to z polerką i połykiem! Jako były żołnierz poczułem się jak śmieć.
Rekomendowane odpowiedzi