Jedburgh_Ops Napisano 13 Sierpień 2025 Napisano 13 Sierpień 2025 Mania surrealistycznych filmów o panzerce trwa. Był ruski „Biały Tygrys” (2012); był kolejny bzdurny „Fury” (2014); teraz będzie „Der Tiger” z premierą 18 września 2025.
Jedburgh_Ops Napisano 16 Sierpień 2025 Autor Napisano 16 Sierpień 2025 Będzie walczyć o Oscara. Pierwszy taki niemiecki film wojenny
vis1939 Napisano 16 Sierpień 2025 Napisano 16 Sierpień 2025 Żeby film na siebie zarobił musi być skierowany do szerokiej masy ludu, a lud się cieszy i bawi jak w filmie jest dużo efektów, akcji i emocji w najprostszym wydaniu.Oddanie realizmu jest nudne, a wręcz szkodliwe
Jedburgh_Ops Napisano 16 Sierpień 2025 Autor Napisano 16 Sierpień 2025 Myślę, że gdyby zrobić normalny film np. o kanadyjskiej załodze Shermana sierżanta Leo R. Gariepy'ego (znanego z książek Alexandra McKee) to byłby to też ciekawy i emocjonujący dla widzów film. Ale niestety nastała era takich idiotyzmów, jak „Fury”. A nawet gorzej. Trwa teraz reklamowanie filmu „Ministerstwo niebezpiecznych drani”. To taka hybryda „Wilków morskich”, „Sprzymierzonych”, „Ucieczki na Atenę” i „Bękartów wojny” tylko w wersji jeszcze bardziej komiksowej. Koncertowe zarżnięcie tematu operacji Postmaster. Normalnych filmów pełnometrażowych o drugowojennych operacjach specjalnych, jak np. „Cockleshell Heroes” już się nie robi.
Jedburgh_Ops Napisano 16 Sierpień 2025 Autor Napisano 16 Sierpień 2025 Jaki wynalazek tam jeździ robiąc za Tigera to będzie można rozpoznać m.in. po budżecie filmu, ale jak na razie widzę, że jest utajniony, bo wszyscy wiedzą, jakie są budżety porządnych filmów wojennych. Ciekawe, czy b. Jugosławia zezłomowała jej „Tygrysy” ze „Złota dla zuchwałych” i z tych ich filmów partyzanckich?
sebek1974 Napisano 16 Sierpień 2025 Napisano 16 Sierpień 2025 A kto z tym cyrkiem zaczynał? To my z czterema pancernymi i psa.:( 1
Jedburgh_Ops Napisano 18 Styczeń Autor Napisano 18 Styczeń Numer jeden w Polsce. Niemiecki film bije rekordy popularności Widział to ktoś?
fala Napisano 19 Styczeń Napisano 19 Styczeń (edytowane) W dniu 16.08.2025 o 13:10, sebek1974 napisał: A kto z tym cyrkiem zaczynał? To my z czterema pancernymi i psa.:( Taa, taki dobry jak remake "Stalingrad", szkoda czasu i nerwów. Po kwadransie zrezygnowałem bo dalsze oglądanie uwłacza ludzkiej inteligencji. Na Amazon Prime do obejrzenia jest. Edytowane 19 Styczeń przez fala
Cronos Napisano 19 Styczeń Napisano 19 Styczeń Nie istnieje film do którego ktoś by się o coś nie przyczepił. Fan marynistyki przyczepi się że w Titanicu to a tamto (już nie wspomnę o niedawnym Heweliuszu), a fan kolejnictwa znajdzie coś w Psie który jeździł koleją. Wyluzujcie, to tylko film i to nie skierowany dla pancernego wyjadacza, tylko dla chopów co czołg widzieli raz podczas jakiś manewrów na hałdzie i mają w profilowym na fb jak siedzą w włazie. Filmu nie oglądałem jeszcze, ale z tego co wiem nie wprowadza jakiś zakłamań historycznych. Zwykłe czołg and fiction.
sebek1974 Napisano 19 Styczeń Napisano 19 Styczeń Trocha faktów o filmie Tiger według niemieckiej Wikipedii Film to niemiecko- czeska produkcja Akcja toczy się 1943 roku na froncie wschodnim W filmie użyto repliki czołgu Tiger, który jest oparty na podwoziu czołgu T-55 Przeciwnik wybrany w filmie to działo samobieżne SU-100, a raczej czechosłowacki SD-100, gdyż u pepików jest jeszcze mnóstwo tych pojazdów SU-100 trafił do jednostek dopiero pod koniec 1944 roku, więc jest mało prawdopodobnie że Tiger spotkał się z nimi w 1943 roku W samą historie filmu nie wnikam gdyż nie mam zamiaru go oglądać.:(
Jedburgh_Ops Napisano 19 Styczeń Autor Napisano 19 Styczeń 6 godzin temu, Cronos napisał: Wyluzujcie,... Luzu nie budiet. Producenci filmowi zgłupli do reszty i tłuką psychodeliczne filmy o drugowojennej panzerce - Biały tygrys, Furia, teraz Der Tiger. A gawiedź aż piszczy z radości. Gdy na amerykańskim forum wojskowo-historycznym napisałem, że takiego debilizmu, takiej utraty pieniędzy na perfekcyjne kostiumy i rekwizyty, takiego filmu dla idiotów, jak Fury to jeszcze nie widziałem to myślałem, że mnie zjedzą i mało bana nie dostałem.
toska Napisano wczoraj o 06:14 Napisano wczoraj o 06:14 Musi się bezosowi temat spodobał teraz druga strona https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://rozrywka.spidersweb.pl/nalot-film-wojenny-rosja-amazon-prime-video-najpopularniejsze&ved=2ahUKEwiM8MiDyq2SAxVfAtsEHbPpH14Q0PADKAB6BAg5EAE&usg=AOvVaw20f16oS1S1ObbQeWyEtdJ8
Tomasz70 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Jeszcze a'propos filmu niemieckiego "Der Tiger" - zaskakuje mnie, że w dyskusji nikt jeszcze nie zwrócił uwagi na wygląd jednego z bohaterów fabuły. Od chwili, gdy w publicznym obiegu pojawiły się zajawki z kadrami tego dzieła, raził mnie fason noszonej czapki, która niby ma być tzw. "Alte art". Wrażenie jednak jest takie, jakby twórcy obawiali się epatowania adlerem z nazistowskimi insygniami, więc wstydliwie przygnietli denko udając, że go tam nie ma! Efekt? Bohater wygląda z tą opuchniętą gębą, jak ruski Żenia, siłą wciśnięty w Schwarze Panzerjacke... Już od tego momentu straciłem apetyt na konsumpcję wizualną utworu, a opis fabuły w pełni utwierdził mnie w słuszności podejścia...
Jedburgh_Ops Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu 5 godzin temu, toska napisał: Musi się bezosowi temat spodobał teraz druga strona https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://rozrywka.spidersweb.pl/nalot-film-wojenny-rosja-amazon-prime-video-najpopularniejsze&ved=2ahUKEwiM8MiDyq2SAxVfAtsEHbPpH14Q0PADKAB6BAg5EAE&usg=AOvVaw20f16oS1S1ObbQeWyEtdJ8 Zgodnie z tym, co się dzieje na froncie wojny z Ukrainą powinno być pokazane także to, ile razy dziennie pilotki od stopnia podoficerskiego do stopnia majora były gwałcone przez dowódców jednostek i innych oficerów starszych. Wspomnienia ruskiej major (i nie tylko jej) z obecnej Ukrainy są idealnym dowodem zachowań dziczy turańskiej. Majorce rozkazano zamieszkać w przyczepie dowódcy pułku i musiała być do stałej dyspozycji seksualnej dowódcy. Nie wiem kto (a przynajmniej w byłych demoludach) będzie się nabierał na te bohatersko-łzawo-melodramatyczne brednie filmowe o Armii Czerwonej.
vis1939 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Niestety widziałem kilka dłuższych wycinków z akcji w filmie - niesamowicie sztuczny gówno-film.Na pewno do tego nie wrócę, a na samo wspomnienie mam odruch wymiotny
Jedburgh_Ops Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 18 godzin temu, Tomasz70 napisał: Efekt? Bohater wygląda z tą opuchniętą gębą, jak ruski Żenia, siłą wciśnięty w Schwarze Panzerjacke... Już od tego momentu straciłem apetyt na konsumpcję wizualną utworu, a opis fabuły w pełni utwierdził mnie w słuszności podejścia... Niezwykłe, ale od pierwszego trailera tego filmu miałem identyczne wrażenie, że to typowa sowiecka buraczana gęba. A jak ktoś tych gęb nie zna to niech się nie zabiera za robienie filmów wojennych. W byłych demoludach każde dziecko jest jak ktoś z doktoratem w kwestii ruskich gęb. 3 godziny temu, vis1939 napisał: Niestety widziałem kilka dłuższych wycinków z akcji w filmie - niesamowicie sztuczny gówno-film.Na pewno do tego nie wrócę, a na samo wspomnienie mam odruch wymiotny Dzięki, dobrze wiedzieć. Wprawdzie z naszego mieszkania telewizor wyleciał jakieś ~17 lat temu i dziś jest to dla nas sprzęt tak nieznany, jak włócznia z Biskupina, ale w streamingu przez internet/komputer czasami coś jednak oglądamy. Der Tiger nie zarobi na moim domostwie i tak też czułem od początku widząc jakieś urywki tego filmidła.
Rekomendowane odpowiedzi