Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Właśnie miałem zamiar pisać na tym forum olbrzymią pochwałę dla Mateusza Delinga z Muzeum Pancernego w Kłaninie za jego najnowszą wystawę o Kaszubach wcielonych do Kriegsmarine, czyli za pomysł Delinga i za olbrzymią (w takim kraju, jak tutejszy) odwagę cywilną, a już jest następna wystawa w Gdańsku pn. „Nasi chłopcy” na podobny temat. Wystawa ma już swój oddźwięk u polityków. Mnie rozczarowuje brak, jak na razie, komentarza Jacka Kurskiego, który – sam mając dwóch wujów w Wehrmachcie i usilnie ukrywając to przed opinią publiczną – niszczył innego polityka „dziadkiem w Wehrmachcie”. „Nasi chłopcy” z Wehrmachtu w gdańskim ratuszu. Awantura o wystawę Cytuj
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s W WMG wystawa pod tytułem „Nasi chłopcy”? Trochę przeginka jest z tym tytułem. Chyba za wielu Polaków w wojnę nie mieszkało w WMG żeby iść do Wehrmachtu? Więc o kogo chodzi? 1 Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Niemcom w to graj - wreszcie wiadomo skąd się ci tajemniczy naziści brali. Dodajmy do kompletu książkę "Na posterunku" jak Polska jako państwo współpracowała z Gestapo rękami granatowej policji. Edytowane %s o %s przez Janko Muzykant 1 Cytuj
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s A co nie pasuje? Tylu łysych (i wąsatych) fanów elektryków i połamanych krojcoków mamy, dla których "historia" to tylko przedmiot w szkole. Byle na dop. Hipokryzja. Cytuj
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Niemcy, Niemcy... Tymczasem dla forumowych fanów AfD: Eurodeputowana AFD Irmhilda Boßdorf: Ponad 600 tys. Ślązaków mieszka w województwach opolskim i śląskim. 200 tys. z nich deklaruje, że na co dzień posługuje się głównie językiem niemieckim. Niemieckiego w szkołach nie za bardzo się naucza. Możemy to jednak wspierać. Możemy zagwarantować odpowiednią infrastrukturę szkolną na śląsku. Możemy promować nauczanie języka niemieckiego w szkołach. Dlatego z całego serca popieramy Europejską Inicjatywę Obywatelską. Cytuj
beaviso Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Błaszczak zesrał się pierwszy. Rozwodnik, pediatra z PeeSeLu nie zmarnował okazji do ugruntowania opinii idioty i też wypowiedział się krytycznie, a w dodatku „nie widziałem, ale nie podoba mi się.” Jego wypowiedź w tej sprawie jest kwintesencją kołtuństwa, jakiego w tym grajdołku szczerze nienawidzę i z jakim będę żył do końca. Prymitywne niezrozumienie delikatnej, arcytrudnej i tragicznej historii wyboru między złem i śmiercią. Wolskie bagno. Na szczęście są ludzie, którzy po prostu robią swoje. W sumie dobrze wychodzi, bo na takich „minach” elegancko podrywają się osobnicy, których warto sobie zapamiętać. M. Edytowane %s o %s przez beaviso Cytuj
Czlowieksniegu Napisano %s o %s Napisano %s o %s 2 godziny temu, bjar_1 napisał: nie mieszkało w WMG bjar- zlituj się, także nad sobą i sprawdź, jakiego obszaru wystawa w Gdańsku dotyczy... Chyba, że uznajesz, że np Kocewiacy, itp, itd nie byli/nie są Polakami. Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s 28 minut temu, beaviso napisał: Błaszczak zesrał się pierwszy. Rozwodnik, pediatra z PeeSeLu nie zmarnował okazji do ugruntowania opinii idioty i też wypowiedział się krytycznie, a w dodatku „nie widziałem, ale nie podoba mi się.” Jego wypowiedź w tej sprawie jest kwintesencją kołtuństwa, jakiego w tym grajdołku szczerze nienawidzę i z jakim będę żył do końca. Prymitywne niezrozumienie delikatnej, arcytrudnej i tragicznej historii wyboru między złem i śmiercią. Wolskie bagno. Na szczęście są ludzie, którzy po prostu robią swoje. W sumie dobrze wychodzi, bo na takich „minach” elegancko podrywają się osobnicy, których warto sobie zapamiętać. M. Sam jesteś kwintesencją Nie muszę pisać czego... Ps. Czekam teraz na kolejne wystawy o folksdojczach, szmalcownikach, konfidentach Gestapo. I szkoły i ulice imienia Ernesta Wilimowskiego. 1 Cytuj
Czlowieksniegu Napisano %s o %s Napisano %s o %s 1 minutę temu, Janko Muzykant napisał: Ps. Czekam teraz Napisz nam szczerze, ładnie proszę- po kiego ty się nieustannie wbijasz, gdy dorośli, o pewnym poziomie, abstrakcyjnym dla ciebie, wiedzy, dyskutują? Cytuj
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 6 minut temu, Czlowieksniegu napisał: bjar- zlituj się, także nad sobą i sprawdź, jakiego obszaru wystawa w Gdańsku dotyczy... Chyba, że uznajesz, że np Kocewiacy, itp, itd nie byli/nie są Polakami. Nie uważasz, że tekst o "naszych chłopcach" na terenie Gdańska (lub jak kto woli FSD, Danzig) wygląda z boku dziwnie? Wartości edukacyjnej w/w wystawie nie ujmuję. 1 Cytuj
Czlowieksniegu Napisano %s o %s Napisano %s o %s Nie, nie uważam, serio... Może dlatego, że mam jakiś zasób wiedzy, także historycznej, i mam świadomość, okoliczności przyrody... Czyli jaki był los Mazurów, Kocewiaków, w dalszej perspektywie geograficznej Ślązaków, którzy choćby przy okazji VDL znaleźli się w Wehrmachcie i podobnych. I, jakie były ich losy w trakcie II WŚ i później. Stąd nie widzę problemu w nazwaniu ich "nasi chłopcy"... PS Tak naprawdę, to całe wzmożenie odnośnie Gdańska i... Wrocławia nie jest przypadkiem i zapewne masz tego świadomość. Cytuj
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Wiadomo. A co do Polaków w Wehrmachcie, to znam temat z autopsji z Łódzkiego, z terenów wcielonych do Warthegau. 4 braci - trzech gefallen na Ostfroncie, czwarty nie chciał iść - do Auschwitz. 1 Cytuj
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s 13 minut temu, Janko Muzykant napisał: Sam jesteś kwintesencją Nie muszę pisać czego... Ps. Czekam teraz na kolejne wystawy o folksdojczach, szmalcownikach, konfidentach Gestapo. I szkoły i ulice imienia Ernesta Wilimowskiego. Masz co jakiś czas abstrakcyjne wystawy z bandytami z win, nsr-onr, o brygadzie świętokrzyskiej nie wspomnę. Jeszcze Ci mało? Ehhh, nie dogodzisz roszczeniowcom. Cytuj
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Brygada Świętokrzyska? To ci, co się nad frontem teleportowali? 1 Cytuj
Czlowieksniegu Napisano %s o %s Napisano %s o %s 17 minut temu, bjar_1 napisał: A co do Polaków To spróbuj jeszcze, trzymając się takiej narracji, ogarnąć, czy ci wcieleni do W., ale którzy np później służyli w PSZ, to jednak dobrzy byli, czy niekoniecznie... Komuś peron razem z dworcem i bocznicami odjechał i teraz próbuje aferę kręcić. Cytuj
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Spokojna Twoja rozczochrana. Ja ogarniam temat. Inni niech się martwią, jeśli mają z tym problem. Cytuj
MarekA Napisano %s o %s Napisano %s o %s To temat rzeka. Moja rodzina pochodzi spod Kościerzyny. Jeden dziadek otrzymał Krzyż Walecznych za wojnę 1920r. Późno się ożenił. W 1939r. rodzinę zapakowano i wywieziono do Kongresówki. Trójka kilkuletnich dzieci i babcia w ciąży. Moja mama urodziła się w lutym 1940 w Sobiczach, to miejscowość na wschód od Warszawy. Przeżyli tylko dzięki życzliwości ludzi którzy ich przygarnęli. Drugi dziadek przeżył tylko dlatego że został zmobilizowany. Jego rodzinę też wywieziona na wschód od Warszawy. Tu nie chodzi o to że za pojęta decyzje ty będziesz odpowiadał. Odprowadzać będzie cała twoja rodzina. Kto jest gotowy nie zgłosić się do WH i poświęcić swoje dzieci? https://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_pomorska_1939 Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s 2 godziny temu, beaviso napisał: zesrał się pierwszy. opinii idioty kwintesencją kołtuństwa, 2 godziny temu, Czlowieksniegu napisał: Napisz nam szczerze, ładnie proszę- po kiego ty się nieustannie wbijasz, gdy dorośli, o pewnym poziomie, abstrakcyjnym dla ciebie, wiedzy, dyskutują? Te bluzgi nazywasz dyskusją ? Faktycznie poziom abstrakcji dla mnie nieosiągalny Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s 1 godzinę temu, bjar_1 napisał: Brygada Świętokrzyska? To ci, co się nad frontem teleportowali? Ta sama Brygada Świętokrzyska ltóra po weryfikacji przez Amerykanów, została uznana za jednostkę sojuszniczą, a nie za kolaborantów. Którą komuchy do dzisiaj oczerniają. 1 4 Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s 12 minut temu, MarekA napisał: Kto jest gotowy nie zgłosić się do WH i poświęcić swoje dzieci? To chyba wszyscy rozumiemy - w czasie wojny niezgłoszenie się do jednostki na wezwanie mobilizacyjne równe jest dezercji czyli wyrok na siebie i rodzinę. Dziwne jest pochwalanie wystawy pod tytułem "Nasi chłopcy" w nazistowskim wosku w tym temacie, w drugim pochwalnie wywalenie z Muzeum II WS Pileckiego, Kolbego, Ulmów... 1 1 Cytuj
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s 23 minuty temu, Janko Muzykant napisał: Ta sama Brygada Świętokrzyska ltóra po weryfikacji przez Amerykanów, została uznana za jednostkę sojuszniczą, a nie za kolaborantów. Którą komuchy do dzisiaj oczerniają. Tak jak UPA, kumpli WiN. Przekonałeś mnie argumentem :) Cytuj
Czlowieksniegu Napisano %s o %s Napisano %s o %s Panie i Panowie... Pomijając wybryki językowe, słabe do obrony, to Wy na serio z gołębiem w szachy? Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s Godzinę temu, Czlowieksniegu napisał: Panie i Panowie... Pomijając wybryki językowe, słabe do obrony, to Wy na serio z gołębiem w szachy? A jak z odpowiedzią na proste pytanie ? Dla osoby z poziomem kultury i abstrakcji nieosiągalnym dla mnie nie powinno to być trudne. Ps. Tekst o gołębiu to ten sam poziom co maść na ból dupy - żenująco nieśmieszny i nieoryginalny. 1 Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s Godzinę temu, Cronos napisał: Tak jak UPA, kumpli WiN. Przekonałeś mnie argumentem :) Tak, Brygada jednak dużo większą zbrodnię popełniła niż UPA -zwalczała prosowiecką partyzantkę i to była jej główna zbrodnia. A tak poza tym to gratuluję porównania. Nie spotkałem się z porównaniem do UPA. Ale co ja tam wiem. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi