Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s 22 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Zawsze miałem zero szacunku dla trepów, ale teraz to już jest bariera dźwięku przekroczona. Medyk pola walki kpt. Damian Duda: „W Wojsku Polskim trwa dyskusja, czy wolno dać żołnierzowi więcej niż jedną opaskę uciskową”. Przedwczoraj nasz wybitny droniarz walczący kilka lat na Ukrainie Sebastian Kuczyński powiedział, że czołg na Ukrainie to sprzęt jednorazowego użytku. Czołgi droniarze niszczą zespołowo. Na jeden czołg rzuca się 3-4 droniarzy i niszczą go do skutku i tak działają droniarze zarówno ruscy, jak i ukraińscy. A my nakupowaliśmy setki czołgów defiladowych, które w razie „W” wykonają pół kursu - na front i już bez powrotu.
Cypis Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) 15 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: A my nakupowaliśmy setki czołgów defiladowych, które w razie „W” wykonają pół kursu - na front i już bez powrotu. zapomniałeś dodać i 3 duże OP . Jak to mówią co bardziej rozgarnięci generałowie (oczywiście w stanie spoczynku) i wojskowi , kupiliśmy sprzęt , który dostaniemy w ciagu najbliższych 5-6 lat , a który odpowiada warunkom wojny sprzed lat 10 . Czyli w 2030 roku będziemy mieli sprzęt odpowiadający wojnie z lat 2010-2015. Dodatkowo nikt nie mówi społeczeństwu , że wydamy setki milardów na sprzęt , którego utrzymanie będzie kosztowało dwa razy tyle ile wydamy na ten sprzęt. Ale ładnie prezentuje się na defiladach i paradach morskich. Edytowane %s o %s przez Cypis
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s 16 minut temu, Cypis napisał: zapomniałeś dodać i 3 duże OP . Jak to mówią co bardziej rozgarnięci generałowie (oczywiście w stanie spoczynku) i wojskowi , kupiliśmy sprzęt , który dostaniemy w ciagu najbliższych 5-6 lat , a który odpowiada warunkom wojny sprzed lat 10 . Czyli w 2030 roku będziemy mieli sprzęt odpowiadający wojnie z lat 2010-2015. Dodatkowo nikt nie mówi społeczeństwu , że wydamy setki milardów na sprzęt , którego utrzymanie będzie kosztowało dwa razy tyle ile wydamy na ten sprzęt. Ale ładnie prezentuje się na defiladach i paradach morskich. Bo tego chcą Kowalscy i Nowaki. Tak było za PRL 1 maja i ma być dalej.
Cypis Napisano %s o %s Napisano %s o %s 4 minuty temu, Cronos napisał: Bo tego chcą Kowalscy i Nowaki. Tak było za PRL 1 maja i ma być dalej. ale Kowalscy i Nowaki chcą też rządów koalicji , konfy (likwidacja podatków i wydatków państwa ) + PiSd (większe wydatki socjalne ) , + oba obozy chcą zwiększenia programów , oni i ich rodziny na jak najwyżej płatnych stanowiskach państwowych tzw. rodzina na swoim . + bezkarnie będzie można kraść w IKEI.
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s 13 minut temu, Cypis napisał: zapomniałeś dodać i 3 duże OP. Zapomniałem również dodać na pewno rewelacyjnej tureckiej amunicji do cudownych działek we wspaniałych FA-50. Mam nadzieję, że sygnaliści z wojska dadzą znać, jak ta amunicja strzela. Unikatowa, najwybitniejsza, high-tech'owa turecka zbrojeniówka właśnie odnotowuje epokowy sukces: Miała być cenna amunicja dla NATO i Ukrainy. W zamian Amerykanom wyszła katastrofa za pół miliarda Wybrane cytaty: ● Roboty regularnie paliły się, czasem wyrywały spod kontroli. Mało rzeczy działało tak, jak powinno, a ciężki młot stał się rutynowym narzędziem do "napraw". ● Skala defektów miała być taka, że wielu pracowników na linii produkcyjnej dosłownie usypiało z nudów, bo do ich stanowisk praktycznie nic nie docierało po odrzuceniu felernych półproduktów na wcześniejszych etapach. ● Biznesmen przekonał Pentagon, żeby zaryzykować i nie budować nowej fabryki przy wykorzystaniu klasycznej technologii produkcji grubych metalowych korpusów pocisków artyleryjskich. Takiej, która jest wykorzystywana choćby w fabryce General Dynamics w Scranton, która od dekad była ich głównym producentem w USA. W zamian zaproponował kupienie całej linii produkcyjnej od tureckiej firmy Repkon, wykorzystującą nowe technologie i daleko posuniętą automatyzację. ● Znacznie więcej sprawiały tureckie maszyny. Najbardziej zapadły w pamięć robotników roboty przemysłowe, które manipulowały obrabianymi korpusami pocisków pomiędzy maszynami je formującymi. Miały nieustannie mocno ciec, a łatwopalny płyn hydrauliczny regularnie zapalał się, powodując pożary, które ciągle trzeba było gasić. Roboty miały też regularnie wymykać się spod kontroli i na przykład demolować stojące obok obrabiarki, przewracać korpusy pocisków czy uderzać w ogrodzenia ochronne. ● Jedna z kluczowych maszyn do formowania pocisków miała nieustannie się zacinać, więc standardową praktyką miało stać się uderzanie w nią ciężkim młotem, który został stałym wyposażeniem robotników. Lista problemów miała ciągnąć się prawie bez końca. Gubiące się automatyczne wózki dostawcze, niezamykające się bramy bezpieczeństwa, pękające rury, części w opinii pracowników wykonane z niespełniającej wymogów chińskiej stali. Odradzam czytanie tego artykułu podczas jedzenia i picia. Z kultury technicznej zbrojeniówki tego państwa mamy amunicję do działek FA-50, które niby mają zwalczać ruskie ŚNP.
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Godzinę temu, Cypis napisał: Czyli w 2030 roku będziemy mieli sprzęt odpowiadający wojnie z lat 2010-2015. Właśnie tak będzie. To, co mówi kpt. Duda i to, co mówią polscy droniarze z ich 3-3,5 letnim doświadczeniem z ich osobistych walk dronami na pierwszej linii frontu Ukrainy to jest porażające. Polskie trepy nie dość, że niczego od tych ludzi nie potrzebują, żadnego przekazywania wiedzy, doświadczeń, obserwacji technologicznych to jeszcze szykanuje się tych ludzi i nasyła na nich kontrwywiad. Od Tomasza Darmolińskiego, absolwenta najlepszej ukraińskiej szkoły droniarzy i weterana walk dronami WP również niczego nie potrzebuje, żadnej jego wiedzy. Jak inni weterani-specjaliści unikatowych dziedzin wyniesionych z Ukrainy jest traktowany jak wróg MON i WP.
Erih Napisano %s o %s Napisano %s o %s 1 godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał: Czołgi droniarze niszczą zespołowo. Na jeden czołg rzuca się 3-4 droniarzy i niszczą go do skutku i tak działają droniarze zarówno ruscy, jak i ukraińscy. No cóż, obie strony również starają się stosować taktykę "zabij łucznika"polując na droniarzy strony przeciwnej. Ciekawie się zrobi, jak taką technikę zastosuje państwo mające przewagę powietrzną i rozwinięte systemy wykrywania.
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) 15 minut temu, Erih napisał: No cóż, obie strony również starają się stosować taktykę "zabij łucznika"polując na droniarzy strony przeciwnej. Dokładnie tak jest. Przedwczoraj jeden z tych czterech polskich droniarzy, których wymieniłem wcześniej, a będący weteranem droniarstwa na Ukrainie, mówił, jak polskie drony Grupy WB przestały być cool, jazzy i trendy, bo stały się śmiertelnie niebezpieczne z powodu zbyt długiego przygotowywania ich do lotu. I droniarz tłumaczył, że oni są namierzani przez ruskich środkami WRE i optycznymi z dronów rozpoznawczych. Po wyjściu z ziemianki ma się kilkanaście-kilkadziesiąt sekund na wypuszczenie drona, bo inaczej samemu zarobi się ruskim dronem. Ale do betonu WP nic z takich doświadczeń nie dociera, bo on sobie tego nie życzy. Stopień odrealnienia i wspaniałego samopoczucia tych ludzi jest kosmiczny. Oni żyją w świecie KTO, BWP i czołgów malowanych farbami stealth przeciwko radarom. Edytowane %s o %s przez Jedburgh_Ops
Erih Napisano %s o %s Napisano %s o %s 1 minutę temu, Jedburgh_Ops napisał: polskie drony Grupy WP przestały być cool,jazzy i trendy, bo stały się śmiertelnie niebezpieczne z powodu zbyt długiego przygotowywania ich do lotu. I Grupa WB tym się nie zainteresowała? Nie zaczęła myśleć jak ten czas skrócić? Moim zdaniem, skoro chcą produkować i sprzedawać sprzęt z górnej półki to właśnie im powinno zależeć - i pewnie zależy. Natomiast generalicja, i to całe zupactwo żyją nadal czasami dawno minionymi, kiedy sprzęt zaprojektowany i zakupiony pół wieku temu nadal jest użyteczny i przydatny.
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s 11 minut temu, Erih napisał: I Grupa WB tym się nie zainteresowała? Nie zaczęła myśleć jak ten czas skrócić? Grupa ma przedstawicielstwo na Ukrainie, więc zapewne wie, jakie zrobiły się opinie o ich dronach na froncie. Akurat w tę Grupę to wierzę, że coś z tym zrobi, bo prywaciarz to nie PGZ. Tylko nawet jeśli WB poprawi ten parametr czasowy to co z betonem WP, które to zupaki żyją w świecie Bayraktarów zestrzelonych nad Ukrainą w ciągu tygodnia, jak mówią droniarze z Ukrainy. I będzie tak: Pójdzie prezes WB do tych trepów WP, powie im, że na podstawie doświadczeń z Ukrainy skrócono czas przygotowania do lotu drona/dronów takich to a takich i że proponujemy zakup tych najnowszych dronów. To trepy powiedzą: „Panie, pan chce, żebym ja poszedł siedzieć za niegospodarność jak płk Gardas za skoszenie trawy na lotnisku? Panie, coś pan, a co ja zrobię z państwa wcześniejszymi dronami? Zainwestowaliśmy w nie i muszą zostać bez żadnej podmianki na nowocześniejsze”.
Erih Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) 9 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: I będzie tak: Pójdzie prezes WB do tych trepów WP, powie im, że na podstawie doświadczeń z Ukrainy skrócono czas przygotowania do lotu drona/dronów takich to a takich i że proponujemy zakup tych najnowszych dronów. To trepy powiedzą: „Panie, pan chce, żebym ja poszedł siedzieć za niegospodarność jak płk Gardas za skoszenie trawy na lotnisku? Panie, coś pan, a co ja zrobię z państwa wcześniejszymi dronami? Zainwestowaliśmy w nie i muszą zostać bez żadnej podmianki na nowocześniejsze”. Nie trepów, a zupaków. Trep chce mieć sprzęt o klasę lepszy niż przeciwnik, i chce mieć go o rząd wielkości więcej niż przeciwnik, bo ryzykuje własną d... albo karierą jak nie uda się przeciwnika rozjechać. Reszta niestety się zgadza... PS Zdaje się że dokładnie tak stało się z systemem SkyCRL, gdzie producent zaproponował upgrade systemu, a nasz beton oświadczył że nie wyda ani złotówki. Edytowane %s o %s przez Erih
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s 4 minuty temu, Erih napisał: PS Zdaje się że dokładnie tak stało się z systemem SkyCRL, gdzie producent zaproponował upgrade systemu, a nasz beton oświadczył że nie wyda ani złotówki. Beton miał powiedziane, że SKYctrl ma otwartą architekturę właśnie po to, że trzeba ten system - jak każdy - aktualizować pod bieżącą sytuację i pod rozwój ŚNP wroga. Najgłupszego peceta czy Maca też trzeba aktualizować, ale do mundurowego betonu to nie dociera. I beton nie zakontraktował opcji aktualizacji. A potem opluwanie przez WP w mediach producenta, że drony szaleją nad bazą F-16, a SKYctrl na to nic. Tu się nigdy nic nie zmieni. Nie w tym popieprzonym państwie.
Erih Napisano %s o %s Napisano %s o %s Teraz, Jedburgh_Ops napisał: Beton miał powiedziane, że SKYctrl ma otwartą architekturę właśnie po to, że trzeba ten system - jak każdy - aktualizować pod bieżącą sytuację i pod rozwój ŚNP wroga. Najgłupszego peceta czy Maca też trzeba aktualizować, ale do mundurowego betonu to nie dociera. I beton nie zakontraktował opcji aktualizacji. A potem opluwanie przez WP w mediach producenta, że drony szaleją nad bazą F-16, a SKYctrl na to nic. Tu się nigdy nic nie zmieni. Nie w tym popieprzonym państwie. Pojadę banałem: zupactwo to stan umysłu. Jakieś 150 lat temu zupactwo austryjackie cieszyło się z otwarcia nowej fabryki karabinów gładkolufowych w czasie, kiedy Prusacy właśnie wprowadzali do służby fuzje ładowane odtylcowo i z lufami gwintowanymi. Ach, jakaż we Wiedniu była feta i jaki był bal...
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) 29 minut temu, Erih napisał: Pojadę banałem: zupactwo to stan umysłu. Bo tak jest. Jak ja uwielbiam polskie trepostwo/zupactwo, a już najbardziej to czerwone ze wściekłości. Znam to trepostwo/zupactwo od 17. roku życia, gdy dostałem pierwszy w życiu papierek poświadczający, że umiem coś samodzielnie pilotować. To trepostwo/zupactwo darło się na mnie wtedy: „To do Dęblina!! Nie będzie wożenia dupy za państwowe pieniądze!!”. A ja na to: „Łobywatelu pułkowniku melduję, że wożę dupę za moje, nie za państwowe!!”. Boszszsz, ja do dziś w moich podręcznikach lotniczych mam jako zakładki kwity, że to ja sam finansowałem sobie naukę pilotażu, a nie, kuźwa, jakieś „polskie wojsko”. Harowałem w szklarniach u badylarza, żeby na to zarobić, a zupackie bydlę w lotniczym mundurze darło się na mnie „To do Dęblina!! Nie będzie wożenia dupy za państwowe pieniądze!!”. Jak obserwuję teraz i wojnę na Ukrainie, i modele zachowań MON i WP w związku z tą wojną to naprawdę wielkich różnic nie widzę. Nie chcę nikogo obrażać, bo są w WP ludzie wspaniali, idealiści, naprawdę patrioci, ludzie spokojni i mądrzy swoim spokojem oraz otwartym umysłem, i sam takich znam, ale jaki jest odsetek takich ludzi to chyba wszyscy dobrze wiemy. Edytowane %s o %s przez Jedburgh_Ops
MarekA Napisano wczoraj o 06:03 Napisano wczoraj o 06:03 8 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: To, co mówi kpt. Duda i to, co mówią polscy droniarze z ich 3-3,5 letnim doświadczeniem z ich osobistych walk dronami na pierwszej linii frontu Ukrainy to jest porażające. Polskie trepy nie dość, że niczego od tych ludzi nie potrzebują, żadnego przekazywania wiedzy, doświadczeń, obserwacji technologicznych Szkoda że niemieckie trepy z okresu międzywojennego nie słuchały francuskich czołgistów - doświadczonych weteranów Wielkiej Wojny. Z ostrą krytyką byłbym ostrożny. Wojnja w Ukrainie jest wojną która była a nie tą która będzie.
Jedburgh_Ops Napisano wczoraj o 06:30 Napisano wczoraj o 06:30 3 minuty temu, bodziu000000 napisał: Mordobicia na stacjach paliw już są - ciekawe kiedy będą pierwsze ofiary śmiertelne po dziabnięciu kogoś nożem albo po ranie postrzałowej. Zacny pan lektor z tego filmiku słychać, że ma mord w głosie.
Jedburgh_Ops Napisano wczoraj o 07:30 Napisano wczoraj o 07:30 (edytowane) 1 godzinę temu, MarekA napisał: Szkoda że niemieckie trepy z okresu międzywojennego nie słuchały francuskich czołgistów - doświadczonych weteranów Wielkiej Wojny. Z ostrą krytyką byłbym ostrożny. Wojnja w Ukrainie jest wojną która była a nie tą która będzie. A czy ktoś broni polskim MON i WP szykować się nie do takiej wojny, czyli obecnej, jak na Ukrainie, tylko do następnej? Przez cały PRL propaganda wmawiała, że laser to rzekomo polski wynalazek, oczywiście bez zagłębiania się w szczegóły, bo to już by nie pasowało. Tyle mamy politechnik, tyle wojsko ma instytutów naukowych - ktoś im broni, żeby zajęły się projektowaniem broni energii skierowanej? A jak przychodzi co do czego to o działo laserowe płaszczymy się teraz przed jednym z sojuszników. Edytowane wczoraj o 07:49 przez Jedburgh_Ops
Jedburgh_Ops Napisano wczoraj o 10:58 Napisano wczoraj o 10:58 Wołodymyr Z., obywatel Ukrainy podejrzany w sprawie wysadzenia rosyjskiego gazociągu Nord Stream w 2022 r., został ujęty w środę przez policję w mieście Pula na zachodzie Chorwacji na podstawie Europejskiego Nakazu Aresztowania — poinformowała prokuratura federalna Niemiec w Karlsruhe. Wcześniej Polska odmówiła wydania go Niemcom. I po co było ruszać się z Polski?
Cypis Napisano wczoraj o 12:52 Napisano wczoraj o 12:52 15 godzin temu, Erih napisał: No cóż, obie strony również starają się stosować taktykę "zabij łucznika"polując na droniarzy strony przeciwnej. Ciekawie się zrobi, jak taką technikę zastosuje państwo mające przewagę powietrzną i rozwinięte systemy wykrywania. ale takie centra droniarskie , można z powodzeniem zakamuflować , w bardzo głebokim zapleczu , na linii tylko technicy , a z czasem , w miarę pełna automatyka . Oczywiście mówimy blisko linii frontu.
Erih Napisano wczoraj o 12:56 Napisano wczoraj o 12:56 2 minuty temu, Cypis napisał: ale takie centra droniarskie , można z powodzeniem zakamuflować , w bardzo głebokim zapleczu , na linii tylko technicy , a z czasem , w miarę pełna automatyka . Oczywiście mówimy blisko linii frontu. Co po pilotach/operatorach nawet bezpiecznie schowanych na zapleczu, jak na pierwszej linii zginą technicy a przeciwnik zniszczy zapasy maszyn, i co najważniejsze, łączność linii z tymże zapleczem?
Cypis Napisano wczoraj o 13:00 Napisano wczoraj o 13:00 14 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Grupa ma przedstawicielstwo na Ukrainie, więc zapewne wie, jakie zrobiły się opinie o ich dronach na froncie. Akurat w tę Grupę to wierzę, że coś z tym zrobi, bo prywaciarz to nie PGZ. Tylko nawet jeśli WB poprawi ten parametr czasowy to co z betonem WP, które to zupaki żyją w świecie Bayraktarów zestrzelonych nad Ukrainą w ciągu tygodnia, jak mówią droniarze z Ukrainy. I będzie tak: Pójdzie prezes WB do tych trepów WP, powie im, że na podstawie doświadczeń z Ukrainy skrócono czas przygotowania do lotu drona/dronów takich to a takich i że proponujemy zakup tych najnowszych dronów. To trepy powiedzą: „Panie, pan chce, żebym ja poszedł siedzieć za niegospodarność jak płk Gardas za skoszenie trawy na lotnisku? Panie, coś pan, a co ja zrobię z państwa wcześniejszymi dronami? Zainwestowaliśmy w nie i muszą zostać bez żadnej podmianki na nowocześniejsze”. no niestety nie masz racji , Prezes WB pójdzie do trepów , a oni go spuszczą po rynnie , jak nie zaklepie im 30-405 kontraktu pod stołem , a na to on nie pójdzie . Prześledźcie sobie kontrakty na Daglezje , których nie ma , a za wydane 740 mln powinno ich być zakontraktowanych dwa razy więcej , Kleszcza , którego nikt nie widział pływajacego , a który kosztuje 200% tego co powinien kosztować , karetki , których nie ma , a których konfiguracja jest taka , że żeby wrzucić rannego na górne nosze trzeba mieć koło 2 metrów wzrostu i egzoszkielet . Naczepy dla czołgów , które nie skręcają . Ale PSL i znajomi królika zrobili dużą kasę. 1
Rekomendowane odpowiedzi