Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 13,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• bodziu000000

3333

• Jedburgh_Ops

2073

• karpik

1977

• MarekA

1427

Napisano (edytowane)

od ruskich (nie pamiętam czy wtedy była ta informacja)

atak na OP typu Warszawianka w porcie w Noworosyjsku z 15.12.2025 odbył się przy pomocy podwodnego drona. A jak dron znalazł się w pilnie strzeżonej bazie, chronionej sieciami podwodnymi :

"W Noworosyjsku otwarto zapory, żeby przepuścić holownik. NPA weszła z nimi."

Edytowane przez Cypis
Napisano
Godzinę temu, bjar_1 napisał:

Kompletnie nie wierzę, żeby Michał Fiszer miał tak drobiazgowe informacje. To po pierwsze.

Po drugie - Fiszer kreuje sytuację jakiejś wybitnej pułapki, jakiegoś wybitnego sprytu i inteligencji Ukraińców, jakichś ich wybitnych przemyśleń taktycznych. A to są bzdury.

Po trzecie - ogólny schemat procesu zestrzeliwania samolotów rodziny Su-27/Su-35 to żadna nowość. Pisałem o tym już kilka razy. Polskich instruktorów F-16 USAFowska ANG nauczyła tego jeszcze przed przylotem pierwszych kupionych F-16 do Polski. Opisywałem to tu i nawet dałem schemat martwych stref ruskiego radaru pokładowego. Każdy nabywca samolotów F-16 jest tego uczony. Su-27/35 jeden F-16 nie zestrzeli, bo potrzebne do tego są dwa, które biorą Su „w dwa ognie”. I dokładnie coś takiego zrobili Ukraińcy. I dokładnie tak samo zrobiliby Polacy i wszyscy inni NATOwscy użytkownicy F-16, bo USAF tego uczy.

Więc niech Michał Fiszer nie kreuje jakichś fascynujących, udramatyzowanych opowieści o zestrzeleniu tego Su-35, bo to była zwyczajna rzemieślnicza robota mieszcząca się w katalogu wyszkolenia pilota F-16, a nie że jakaś intelektualnie wyrafinowana pułapka myśliwska.

Napisano
1 godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał:

Kompletnie nie wierzę, żeby Michał Fiszer miał tak drobiazgowe informacje. To po pierwsze.

Po drugie - Fiszer kreuje sytuację jakiejś wybitnej pułapki, jakiegoś wybitnego sprytu i inteligencji Ukraińców, jakichś ich wybitnych przemyśleń taktycznych. A to są bzdury.

Po trzecie - ogólny schemat procesu zestrzeliwania samolotów rodziny Su-27/Su-35 to żadna nowość. Pisałem o tym już kilka razy. Polskich instruktorów F-16 USAFowska ANG nauczyła tego jeszcze przed przylotem pierwszych kupionych F-16 do Polski. Opisywałem to tu i nawet dałem schemat martwych stref ruskiego radaru pokładowego. Każdy nabywca samolotów F-16 jest tego uczony. Su-27/35 jeden F-16 nie zestrzeli, bo potrzebne do tego są dwa, które biorą Su „w dwa ognie”. I dokładnie coś takiego zrobili Ukraińcy. I dokładnie tak samo zrobiliby Polacy i wszyscy inni NATOwscy użytkownicy F-16, bo USAF tego uczy.

Więc niech Michał Fiszer nie kreuje jakichś fascynujących, udramatyzowanych opowieści o zestrzeleniu tego Su-35, bo to była zwyczajna rzemieślnicza robota mieszcząca się w katalogu wyszkolenia pilota F-16, a nie że jakaś intelektualnie wyrafinowana pułapka myśliwska.

gdzieś widziałem ikonografikę potwierdzającą ten schemat ataku , z przynętą MiG-29 i wykończeniem akcji przez F-16

Napisano

od ruskich

Rosyjskie Siły Zbrojne zniszczyły prawie połowę infrastruktury portowej Ukrainy w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Porty w Odessie i Jużnym zostały trafione, a zdolność eksportowa i importowa kraju spadła już o 40%.

Trafiono trzynaście statków do przewozu ładunków suchych, podłączonych do portów ukraińskich. Ataki wymierzone były również w infrastrukturę portów w Odessie i Jużnym, gdzie przechowywano ładunki wojskowe i paliwo. Statek i łódź motorowa Sił Operacji Specjalnych Ukrainy zostały trafione podczas tranzytu drogą morską do portów w obwodzie odeskim.

Z powodu problemów logistycznych w portach w regionie rosną kolejki. Pięćdziesiąt siedem statków czeka na przepłynięcie przez Bosfor, ponad 200 statków czeka w Konstancy, a dziesiątki kolejnych cumują w pobliżu Warny i Burgas.

Napisano
1 godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał:

Specjalnie wkleiłem ten opis, liczyłem na to, że się nad nim poznęcasz ;)

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Cypis napisał:

gdzieś widziałem ikonografikę potwierdzającą ten schemat ataku , z przynętą MiG-29 i wykończeniem akcji przez F-16

Godzinę temu, bjar_1 napisał:

Specjalnie wkleiłem ten opis, liczyłem na to, że się nad nim poznęcasz ;)

Absolutnie nie odmawiam pilotowi Fiszerowi talentu literackiego, natomiast niech pilot Fiszer chociaż słucha, co mówią polscy piloci-pionierzy szkolenia na F-16. Bo to, co jest w tej fascynująco-porywająco-dramatycznej opowieści Fiszera to polscy instruktorzy F-16 przerabiali w roku 2005 i to obowiązuje do dziś każdego pilota F-16 i jest nad wyraz skuteczne. Ale to jest normalna robota na poziomie rzemieślniczym, a nie błyskotliwy popis intelektu ukraińskich sił powietrznych. Jest nawet (a w każdym razie był) filmik, jak ukraiński pilot ćwiczy walkę z Su-35, którego symuluje F-15C.

Jaki samolot był wystawiony „na zająca” to też M. Fiszer niczego nie może wiedzieć, bo są co najmniej dwie wersje tego, co to było. Również pisanie (cytat) „8 lipca 2026 r. ukraińskie lotnictwo przeprowadziło niesamowitą akcję” no to... litości. Jeśli 8 lipca coś się wydarzyło to była to zwyczajna akcja prawidłowo wyszkolonych pilotów F-16. Nic więcej. Gdyby Polskę zaatakowały Su-35 to takich „niesamowitych” akcji mogłoby być nawet kilka dziennie w wykonaniu polskich F-16.

Michał Fiszer ma talent gawędziarski, ale to są takie historyjki, jak dla „Polityki”, gdzie on tłumaczy prostemu ludowi wojnę na Ukrainie.

PS

A rusek z tego zestrzelonego Su-35 to skończony idiota, mimo że dzicy piszą o nim, jaki to jest wybitny as przestworzy. A dał się złapać jak dziecko.

Czy pamiętacie jak w okresie poprzedzającym dostawę F-16 dla Ukrainy było takie ruskie buńczuczne oświadczenie ruskiego lotnictwa w stylu „Czekamy, czekamy, na te wasze F-16. Już nie możemy się doczekać, jak będziemy je zestrzeliwać”? Było coś takiego.

Jaka jest technika walki dwóch F-16 z Su-35 to jakąś gigantyczną tajemnicą na poziomie klauzuli NATO Cosmic nie jest. A ten ruski prymityw wszedł w taką pułapkę jak w krowi placek na łące i sam grzecznie poprosił, żeby go zlikwidować.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano

"Morskie drony SBU "Mamaj" we współpracy z Wojskami Morskimi Ukrainy zaatakowały w Morzu Czarnym dwa tankowce objęte sankcjami, należące do rosyjskiej "szarej floty": Louise 1 i Banda.

Oba statki transportowały rosyjską ropę naftową, omijając międzynarodowe sankcje. Tylko Louise 1 w 2026 roku przetransportował prawie 3 miliony ton ropy Ural, regularnie wyłączając system automatycznej identyfikacji. Podczas ataku rosyjska lotnictwo próbowało zniszczyć morskie drony, ale bezskutecznie."

Napisano

"Wczoraj zmodernizowana rakieta balistyczna "Sapsan" skutecznie zaatakowała Rosję – informacje o testowym odpaleniu potwierdza Pentagon."

IMG_20260716_133020_149.jpg