Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podejrzany inżynier pomaga tworzyć rosyjskie „bestie”. A ubiega się o Kartę Polaka

Białoruski inżynier, pełniący ważną rolę w rosyjskim systemie omijania sankcji Zachodu, stara się o Kartę Polaka. Sam system sankcji ma poważne luki. O tej sprawie pisze ukraińska firma Dallas, zajmująca się badaniem rosyjskiej gospodarki wojennej. Mężczyzna zajmuje się logistyką części z Chin i Korei Północnej dla Rosji i Białorusi, prawdopodobnie działa pod nadzorem KGB.

Napisano
4 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Białoruski inżynier

Nie zakładam jawnie "słabego" podłoża, ale nie bez powodu Poland. Business Harbour tak a nie inaczej było przygotowane, przeprowadzone, nadzorowane...

I nie bez powodu został zawieszony.

Napisano

To PBH to faktycznie dziwna inicjatywa, albo pięknoduchowsko-naiwna, albo jakaś inna mniej czysta, chyba że każdy jej białoruski uczestnik przechodził wirówkę polskich służb, w co rzecz jasna trudno uwierzyć. Przed PBH była w Polsce wielka akcja PR-owska, jak to białoruski sektor IT jest jednym z lepszych w świecie, jak to jest taki dobry, że przynosi 8 proc. białoruskiego PKB, jak to w tym sektorze kumuluje się białoruska opozycja.

Może tak, może nie, w co kto wierzy to jego.

W roku 2020 krótko współpracowałem (jako podmiot zewnętrzny) z białoruską firmą branży IT mieszczącą się pod Warszawą. Oczywiście nie wiem, czy ona jest pod obserwacją polskich służb, ale moja współpraca z tą firmą zakończyła się niezbyt miło, gdy zauważyłem, że z czysto białoruskiej spółki zarejestrowanej w Polsce zaczyna się z tej firmy robić spółka międzynarodowa zarejestrowana na Cyprze. A na Cyprze... wiadomo. A że ja się nie opieprzam w pewnych sprawach to z szefową PR tej firmy wymieniliśmy poglądy na taki temat i się rozstaliśmy. Nie mój biznes, żeby się tym martwić - są dwu- i trzyliterowe służby to niech sobie pilnują cypryjskich związków białoruskich firm działających w Polsce.

Napisano
1 godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał:

To PBH to faktycznie dziwna

Też...

O "wirówce" raczej nie należało marzyć, skoro dość szybko pojawiły się "firmy"*, które organizowały Rosjanom legalizację w tym programie, jako... Białorusinom.

Co ma dodatkowe znaczenie, bo programem objęci byli także oficjalni Rosjanie.

* np Merkelon Development LLC

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

Poseł Włodzimierz Skalik: 🇺🇦 Przed kampanią parlamentarną #PIS  pospiesznie zdejmował flagi ukraińskie, które wcześniej sam wieszał. 🇪🇺  Teraz w prekampanii prezydenckiej Rafała Trzaskowskiego #PO chowa flagi  Unii Europejskiej. 🇵🇱 Dla jednych i

Ciekawy śmieć z mojej branży.

Nie żebym się mojej branży wstydził, bo na mojej kurtce lotniczej B-3 do dziś noszę moją odznakę tej branży, na którą to odznakę trzeba mieć pozwolenie, ale je mam.

Jeśli są w PL normalni ludzie u władzy to 11 bm. do Pałacu Koniecpolskich wejdzie albo on, albo oni. Innego rozwiązania nie widzę.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano

"Media rosyjskie donoszą, że w obwodzie donieckim zginął dowódca batalionu specjalnego „Arbat”, Ajka Gasparyan.  

Podobno zmarł po ataku na pozycję batalionu w rejonie Gorłówki.  "

IMG_20260209_193759_140.jpg

Napisano

"Podczas misji bojowej zginął załoga śmigłowca Mi-24 z 11 oddzielnej brygady lotnictwa armii „Cherson” – poinformowano w brygadzie 

To wielka strata. Dziękujemy za waszą walkę na niebie! Wieczna pamięć Bohaterom! "

Napisano
Godzinę temu, Czlowieksniegu napisał:

Pomyśl o czymś innym- w ramach RBN poruszane są także tematy wrażliwe, czy niejawne...

Właśnie to miałem na myśli - albo on, albo oni 11 lutego.