Jedburgh_Ops Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Podejrzany inżynier pomaga tworzyć rosyjskie „bestie”. A ubiega się o Kartę Polaka Białoruski inżynier, pełniący ważną rolę w rosyjskim systemie omijania sankcji Zachodu, stara się o Kartę Polaka. Sam system sankcji ma poważne luki. O tej sprawie pisze ukraińska firma Dallas, zajmująca się badaniem rosyjskiej gospodarki wojennej. Mężczyzna zajmuje się logistyką części z Chin i Korei Północnej dla Rosji i Białorusi, prawdopodobnie działa pod nadzorem KGB.
Czlowieksniegu Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu 4 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał: Białoruski inżynier Nie zakładam jawnie "słabego" podłoża, ale nie bez powodu Poland. Business Harbour tak a nie inaczej było przygotowane, przeprowadzone, nadzorowane... I nie bez powodu został zawieszony.
Jedburgh_Ops Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu To PBH to faktycznie dziwna inicjatywa, albo pięknoduchowsko-naiwna, albo jakaś inna mniej czysta, chyba że każdy jej białoruski uczestnik przechodził wirówkę polskich służb, w co rzecz jasna trudno uwierzyć. Przed PBH była w Polsce wielka akcja PR-owska, jak to białoruski sektor IT jest jednym z lepszych w świecie, jak to jest taki dobry, że przynosi 8 proc. białoruskiego PKB, jak to w tym sektorze kumuluje się białoruska opozycja. Może tak, może nie, w co kto wierzy to jego. W roku 2020 krótko współpracowałem (jako podmiot zewnętrzny) z białoruską firmą branży IT mieszczącą się pod Warszawą. Oczywiście nie wiem, czy ona jest pod obserwacją polskich służb, ale moja współpraca z tą firmą zakończyła się niezbyt miło, gdy zauważyłem, że z czysto białoruskiej spółki zarejestrowanej w Polsce zaczyna się z tej firmy robić spółka międzynarodowa zarejestrowana na Cyprze. A na Cyprze... wiadomo. A że ja się nie opieprzam w pewnych sprawach to z szefową PR tej firmy wymieniliśmy poglądy na taki temat i się rozstaliśmy. Nie mój biznes, żeby się tym martwić - są dwu- i trzyliterowe służby to niech sobie pilnują cypryjskich związków białoruskich firm działających w Polsce.
Czlowieksniegu Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał: To PBH to faktycznie dziwna Też... O "wirówce" raczej nie należało marzyć, skoro dość szybko pojawiły się "firmy"*, które organizowały Rosjanom legalizację w tym programie, jako... Białorusinom. Co ma dodatkowe znaczenie, bo programem objęci byli także oficjalni Rosjanie. * np Merkelon Development LLC
karpik Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu W dniu 8.02.2026 o 11:33, Cronos napisał: Szybko! Do okna! Bo jeszcze powie ktoś strzelał. Zamach w Moskwie. FSB oskarża Polskę o udział w ataku na rosyjskiego generała - RMF 24 https://share.google/SiPj09N3AumKmlZDt 1 1
Jedburgh_Ops Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 10 godzin temu, Czlowieksniegu napisał: Ciekawy śmieć z mojej branży. Nie żebym się mojej branży wstydził, bo na mojej kurtce lotniczej B-3 do dziś noszę moją odznakę tej branży, na którą to odznakę trzeba mieć pozwolenie, ale je mam. Jeśli są w PL normalni ludzie u władzy to 11 bm. do Pałacu Koniecpolskich wejdzie albo on, albo oni. Innego rozwiązania nie widzę. Edytowane 21 minut temu przez Jedburgh_Ops
bjar_1 Napisano 42 minuty temu Napisano 42 minuty temu Brawo Pioter, dziwiłem się, że siedział tam z tą całą bandą zakolaka.
Rekomendowane odpowiedzi