Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 godziny temu, bodziu000000 napisał:

chyba lepiej byłoby otworzyć zawory denne i mieliby flotę niezatapialną

Napisano
W dniu 3.10.2025 o 12:38, Jedburgh_Ops napisał:

Biorąc pod uwagę, co się dzieje na ścianie wschodniej to na miejscu Holendrów dopisałbym pod malunkiem tego Gerania „PL”, bo nikt nie zna dnia ani godziny, gdy trzeba będzie pod takimi malunkami dopisywać RO, LT, LV albo EE.

Ta fotografia to kolejne potwierdzenie tego, jak aparat polskiego państwa nie radzi sobie z dokładnym informowaniem o tym, co się dzieje w takich przypadkach. To, co na tym forum wiemy (a mamy najbardziej precyzyjną informację jak na OSINT) zawdzięczamy wyłącznie:
• koledze @beaviso
• dziennikowi „Rzeczpospolita”
• społeczeństwu obywatelskiemu, czyli mediom regionalnym
• holenderskiemu MON

[...]

? Wyryki-Wola (powiat włodawski) - nie ma pewności co spadło

@beaviso

Źródło

Cytat

Władysław Kosiniak-Kamysz dopytywany, czy uważa, że współpracownicy prezydenta przekraczają tę granicę, odpowiedział, że tak. — „Przekroczyli i jedną i drugą” — powiedział Kosiniak-Kamysz. Jak mówił, „wprowadzili oni opinię publiczną w błąd i nie powiedzieli prawdy w sprawie upadku rakiety na dom w Wyrykach”.

Oficjalne potwierdzenie, że na chałupę w Wyrykach nie spadł dron.

Napisano

W nocy na lotnisku Belbek na Krymie drony SBU zaatakowały:

▪️Mig-31 z pełnym uzbrojeniem.

▪️System obrony przeciwlotniczej „Pantsyr-S2”.

▪️Radar z systemu S-400 „Triumph”.

▪️Dwa radary „Niebo-SVU”.

IMG_20251218_115823_822.jpg

IMG_20251218_115823_611.jpg

IMG_20251218_115824_021.jpg

Napisano
19 minut temu, karpik napisał:

W nocy na lotnisku Belbek na Krymie drony SBU zaatakowały:

▪️Mig-31 z pełnym uzbrojeniem.

▪️System obrony przeciwlotniczej „Pantsyr-S2”.

▪️Radar z systemu S-400 „Triumph”.

▪️Dwa radary „Niebo-SVU”.

IMG_20251218_115823_822.jpg

IMG_20251218_115823_611.jpg

IMG_20251218_115824_021.jpg

Same dobre wiadomości, bo dziczy nawet nie trzeba wykańczać gospodarczo (chociaż to właśnie trwa). Dzicz wykończy sam tylko czynnik czasu, czyli długotrwałość procesów produkcyjnych. Takie radary buduje się 12-16 miesięcy, a traci w sekundę. Dzicz szybciej traci te radary niż nadąża z budową nowych w miejsce zniszczonych.

Napisano

kolejny z floty cieni 

ROSTOW NAD DONEM, 18 grudnia. /TASS/. Statek (Tankowiec Walerij Gorczakow) został uszkodzony w porcie Rostów nad Donem w wyniku nalotu Sił Zbrojnych Ukrainy. Są ofiary śmiertelne, poinformował gubernator obwodu rostowskiego Jurij Slusar na swoim kanale Telegram.

Napisano

Nieraz pisałem, że w kontekście tego, co się dzieje, czekam na taką informację i się doczekałem. Nasza kultowa Wilga wraca i to z przytupem.

Draco Aircraft prezentuje wersję wojskową swojego samolotu DRACO

Gdy/jeśli byłoby „W” to byłby to bardzo dobry samolot przeciwdronowy. Gdy/jeśli byłoby „W” to sam się zgłoszę na „type rating” na taką Draco Wilgę, skoro już mam papierek z uprawnieniami pilotażowymi. Dlaczego?

Bo w razie „W” to będzie samolot po pierwsze dla hobbystów, że ich tak nazwę; po drugie dla ostatnich idealistów. Gdy/jeśli będzie „W” to duża część pilotów general aviation spieprzy z tego kraju. Z kolei Dęblin nie szkoli i nie będzie szkolił pilotów na takie wynalazki, jak Draco Wilga; po trzecie dla pilotów z gapą latanie czymś takim byłoby poniżej godności - chyba że dla emerytów z gapą, którzy też być może zgłosiliby się na „type rating” (przeszkolenie na nowy typ samolotu).

Tak, czy siak - dobro się dzieje 👍

Napisano
14 minut temu, Cypis napisał:

kolejny z floty cieni 

ROSTOW NAD DONEM, 18 grudnia. /TASS/. Statek (Tankowiec Walerij Gorczakow) został uszkodzony w porcie Rostów nad Donem w wyniku nalotu Sił Zbrojnych Ukrainy. Są ofiary śmiertelne, poinformował gubernator obwodu rostowskiego Jurij Slusar na swoim kanale Telegram.

Czyli potwierdzone. Miałem już wczoraj to zdjęcie, ale było za ładne i bałem się, że to al. 

Uszkodzony?🤪

IMG_20251218_124402_291.jpg

Napisano
39 minut temu, Cypis napisał:

kolejny z floty cieni 

21 minut temu, karpik napisał:

Czyli potwierdzone. Miałem już wczoraj to zdjęcie, ale było za ładne i bałem się, że to al. 

Uszkodzony?🤪

IMG_20251218_124402_291.jpg

Dobrze idzie, jak z ruskimi rafineriami.

Ruska „flota cieni” – trafione tankowce i inne statki

1. Mersin • tankowiec

2. Midvolga-2 • tankowiec

3. Virat • tankowiec

4. Kairos • tankowiec

5. Dashan • tankowiec

6. Композитор Рахманинов • statek towarowy typu ro-ro

7. Аскар-Сариджа • statek towarowy

8. Валерий Горчаков • tankowiec