Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

"Moment przylotu drona 14. Oddzielnego Pułku BpAK SBS na stację przesyłową ropy naftowej „Vtorowo” w obwodzie włodzimierzowskim.

Stacja przesyłowa ropy naftowej „Vtorowo” należy do firmy „Transnieft” i znajduje się w miejscowości Pienkino.

Stacja pompuje olej napędowy do moskiewskiego obwodowego rurociągu produktów naftowych."

Napisano
Godzinę temu, bodziu000000 napisał:

Kasparow powinien jeszcze skomentować kumpla Trumpa, jak ten kumpel wczoraj na posiedzeniu RBN rozprowadza sobie jęzorem snusa po gębie (albo coś innego psychoaktywnego).

Zgrana parka.

Napisano
16 godzin temu, Erih napisał:

Mnie wychodzi co najmniej 16 zestawów (zapewne więcej ze względu na rzeźbę terenu), do tego mobilne zespoły antydronowe na samochodach terenowych z zamontowanymi km i reflektorami (mogą być lekkie wozy opancerzone na wypadek odłamków, Gierań raczej odgryzał się niczym nie będzie) plus coś na wzór ukraińskiego programu ochrony nieba, nazwy teraz nie pomnę. Na Ukrainie to się sprawdza, więc uczmy się od praktyków. To ile to wyjdzie w przeliczeniu na pociski powietrze-powietrze?

Wtedy okaże się że drony naszą zaporę będą pokonywać lecąc na wysokości 2500 - 3500m. 

Napisano
6 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

Chyba jednak nie Je... nie doczytał.

Cyt: "Radosław Piesiewicz, Dyrektor Operacyjny i współzałożyciel APS i kmdr rez. Dariusz Wichniarek, dyrektor Pionu Rozwoju Biznesu Advanced Protection Systems (APS): (...) Są one używane do wykrywania Shahedów, z odległości nawet 19 km,"

Wzięte z https://defence24.pl/przemysl/polski-sprzet-kontra-rosyjskie-drony-ukraincy-uwazaja-nasze-radary-za-najlepsze-wywiad.

Mikrodrony jak na razie nam nie zagrażają, te duże, jak się przekonaliśmy tak.

Napisano
53 minuty temu, MarekA napisał:

Wtedy okaże się że drony naszą zaporę będą pokonywać lecąc na wysokości 2500 - 3500m. 

No to będą widoczne dla zwykłych radarów.

Napisano

Erih, nie chcesz dostrzec tego, o czym marzy forumowicz. Jego nie obchodzi detekcja dronów, tylko ich zwalczanie tym, co już jest skonstruowane. Masz do pracy tylko jeden parametr - ogień na dystansie do 3 km, a nie jakieś inne sprawy na dystansie 19 km.

Napisano
4 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Erih, nie chcesz dostrzec tego, o czym marzy forumowicz. Jego nie obchodzi detekcja dronów, tylko ich zwalczanie tym, co już jest skonstruowane. Masz do pracy tylko jeden parametr - ogień na dystansie do 3 km, a nie jakieś inne sprawy na dystansie 19 km.

Mam konkretny system o konkretnych parametrach, i rozważam najefektywniejszy sposób jego użycia. Z tego co wyczytałem i policzyłem, wychodzi mi że się da, nie jest kosmicznie drogie, i będzie skuteczne jeżeli zostanie dobrze zorganizowane.

Pomysł rozstawienia tego systemu co 3 km uważam za absurdalny zarówno jeżeli chodzi o koszty jak i efekty. Dlatego nim się nie zajmowałem.

Napisano (edytowane)
29 minut temu, MarekA napisał:

Zaczynam się gubić: drony wleciały do Polski przez pomyłkę czy informacja o dronach to pomyłka?

To nie był ani atak na Polskę, ani prowokacja wobec niej. Drony wleciały do Polski lotem niekontrolowanym będąc zestrzelonymi nad Ukrainą, ponieważ zostały wysłane do atakowania ukraińskich celów położonych zbyt blisko polsko-ukraińskiej granicy.

Gdyby ktoś był w mylnym błędzie i gdyby jeszcze ktoś nie wiedział, jak daleko latają drony zestrzelone przez Ukraińców.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano
Teraz, Erih napisał:

Pomysł rozstawienia tego systemu co 3 km uważam za absurdalny zarówno jeżeli chodzi o koszty jak i efekty. Dlatego nim się nie zajmowałem.

:classic_biggrin: Musisz negocjować z @lowiec - jemu wyrządzasz przykrość i zawód. :classic_smile:

Ja dałem tylko parametry do spełnienia marzenia forumowicza.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Erih napisał:

Mam konkretny system o konkretnych parametrach, i rozważam najefektywniejszy sposób jego użycia. Z tego co wyczytałem i policzyłem, wychodzi mi że się da, nie jest kosmicznie drogie, i będzie skuteczne jeżeli zostanie dobrze zorganizowane.

Po co nam radar o zasięgu zaledwie 19km skoro wojsko posiada mobilne radary Soła o trzykrotnie większym zasięgu wykrywania celów? Problemem jest cena efektora. Działka i km mają relatywnie mały zasięg skuteczny. Rakiety są są za drogie. Rozwiązaniem mogą być szybkie drony kamikadze które mogą startować z mobilnych platform naziemnych jak i latających (np. śmigłowców). Podstawą jest zintegrowany system obrony a nie tworzenie setek samodzielnych punktów ogniowych.

PS Chyba jeszcze nikt nic nie pisał o wykorzystaniu Krabów i K9 do strzelania ogniem zaporowym do dronów. 😎

Edytowane przez MarekA