Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czysto z "socjologicznej" ciekawości
czy po dniu dzisiejszym gdy padają tamy a i most ledwie funkcjonują
moje wczorajsze uwagi wydają się równie absurdalne ?
Przepraszam nie powinienem dawać wyprowadzić się z równowagi,
starałem się wyjaśnić zjawisko na tle naukowym bez gdybań i widzimisię :)
Jeśli komuś dopiekłem może były przyczyny choć pozostaję "skruszony" :)))

Napisano

Przedmioty takie jak ogniwa gąsienic (pojedyncze i spięte po 1/2/kilka), pojedyncze koła od Pz.III, kawałki pancerza cirka 50 x 50 cm itp. drobnica nie podlegają prawu przesuwania przez rzekę?

Napisano
3 minuty temu, bjar_1 napisał:

Przedmioty takie jak ogniwa gąsienic (pojedyncze i spięte po 1/2/kilka), pojedyncze koła od Pz.III, kawałki pancerza cirka 50 x 50 cm itp. drobnica nie podlegają prawu przesuwania przez rzekę?

Owszem podlegają choć "wolniej" liczy się gęstość ,przekrój , siła nurtu , podłoże ,geometria rzeki ( zakole , brzeg, czy środek ) czyli jeśli wrzucisz kaloryfer obok brzegu po roku przesunie się 1 mm. :) Natomiast w środku nurtu rzeki może 10- 50 cm ? Dodajmy jakiej rzeki czyli masa i siła przepływającej wody musi mieć wpływ na wynik :))) ale jeśli nadal masz wątpliwości ja wymiękam :) Istnieje Fizyka i fizyka niech każdy wybierze co lubi . Każdemu według potrzeb życzę :)

Napisano (edytowane)
16 godzin temu, bjar_1 napisał:

Tak. Pływające tak.

Na co ci to?

W ziemi biłgorajskiej mamy dwa w rzekach oba nie drgnęły jeden z 39 a drugi 44 .

Nawet kuchnia polowa w Tanwi jak leżała tak leży jak miałem 12 lat na hujstwie nogę rozjebałem w tym roku a mam 45 lat dalej w tym samym miejscu nogsa bym rozjebał.

Żeby nie było kuchnia jest szwabska.

Edytowane przez toska
Napisano
8 godzin temu, Woodhaven napisał:

W  następnym odcinku ..... papierek z 16.9.1939

490f5559-eb3e-47db-b717-7f1d8994c6cf.jpg

Wg M. Emmerlinga w 16.09.1939 r. (sobota) nie zgłoszono straty w jednostkach Stuka/Schachtflieger w regionie Modlina.

Luftwaffe nad Polską 1939, cz. III Stukaflieger

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, gacol napisał:

W tym konkretnym materiale jest wzmianka także i o różnych samolotach. Na przyszłość obejrzyj, zanim skomentujesz.

to może wrzucimy tu każdy film na którym pojawi się samolot nad Modlinem. Bo 99% filmu jest o poszukiwaniu czołgu.

Tytuł wątku "Samoloty pod Modlinem"

Tytuł filmu "Zaginiony polski czołg Vickers – czy został odnaleziony? "

jeżeli ty tu widzisz logikę zamieszczenia tego filmu w tym wątku , tylko dlatego , że w filmie jest krótka wspominka o samolocie , to nawet trudno to komentować.

Edytowane przez Cypis
Napisano
9 minutes ago, Cypis napisał:

to może wrzucimy tu każdy film na którym pojawi się samolot nad Modlinem. Bo 99% filmu jest o poszukiwaniu czołgu.

Tytuł wątku "Samoloty pod Modlinem"

Tytuł filmu "Zaginiony polski czołg Vickers – czy został odnaleziony? "

jeżeli ty tu widzisz logikę zamieszczenia tego filmu w tym wątku , tylko dlatego , że w filmie jest krótka wspominka o samolocie , to nawet trudno to komentować.

ale umieszczenie tu tego filmu ma sens, to jest to samo miejsce
i te same poszukiwania

• Bocian changed the title to Co kryje Wisła pod Modlinem
Napisano

Są w tej Wiśle wrześniowe samoloty, czołgi to i jakiś okręt by się przydał. Nie wpłynęło tam przypadkiem z tragarzami coś z Bałtyku w 1939 roku?