Jedburgh_Ops Napisano 27 Kwiecień 2024 Napisano 27 Kwiecień 2024 5 godzin temu, bodziu000000 napisał: Bardzo mnie ciekawi, co na ten temat - i na temat karpikowego postu „Dronem w cymbał” oraz wielu innych podobnych - miałby do powiedzenia ten dwu- lub trzygwiazdkowy esteta z Pentagonu, który oświadczył, co oświadczył, a co wspomniałem w tym poście. Czy pod wpływem takich filmików na przyszłą wojnę każdy amerykański żołnierz na szczycie hełmu dostanie mikroradar i antydronowe mikrodziało laserowe? Bo jak się słyszy tego estetę o niepaskudzeniu Abramsów to..
Erih Napisano 27 Kwiecień 2024 Napisano 27 Kwiecień 2024 7 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Bardzo mnie ciekawi, co na ten temat - i na temat karpikowego postu „Dronem w cymbał” oraz wielu innych podobnych - miałby do powiedzenia ten dwu- lub trzygwiazdkowy esteta z Pentagonu, który oświadczył, co oświadczył, a co wspomniałem w tym poście. Czy pod wpływem takich filmików na przyszłą wojnę każdy amerykański żołnierz na szczycie hełmu dostanie mikroradar i antydronowe mikrodziało laserowe? Bo jak się słyszy tego estetę o niepaskudzeniu Abramsów to.. W sumie, to ja się prędzej spodziewam wyposażenia żołnierzy w dodatkową broń śrutową. Na drony FPV powinno wystarczyć.
Jedburgh_Ops Napisano 27 Kwiecień 2024 Napisano 27 Kwiecień 2024 1 minutę temu, Erih napisał: W sumie, to ja się prędzej spodziewam wyposażenia żołnierzy w dodatkową broń śrutową. Na drony FPV powinno wystarczyć. Była fajna informacja jakieś dwa tygodnie temu. A mianowicie - ruscy mają mistrza świata w strzelectwie do rzutków, a Ukraińcy mają wicemistrza świata w tym samym strzelectwie. Obaj są na pierwszej linii frontu. Obaj mają swoje strzelby i duży zapas amunicji. Obaj pracują jako antydronowcy.
Czlowieksniegu Napisano 27 Kwiecień 2024 Autor Napisano 27 Kwiecień 2024 https://www.dw.com/pl/przyłębski-pis-powinnien-dążyć-do-sojuszu-z-afd/a-68635798
Jedburgh_Ops Napisano 27 Kwiecień 2024 Napisano 27 Kwiecień 2024 3 minuty temu, Erih napisał: W sumie, to ja się prędzej spodziewam wyposażenia żołnierzy w dodatkową broń śrutową. Na drony FPV powinno wystarczyć. PS W związku z tymi przeklętymi dronami FPV prędzej lub później w jakiejś części światowych sił zbrojnych wróci wielka nauka, szkolenie i trening, jaki był w drugowojennej US Army, a mianowicie strzelectwo do obiektów powietrznych. Już podczas II wojny tak Amerykanie szkolili piechociarzy (mam gdzieś zdjęcia). Zaczynało się w pomieszczeniach z broni ASG na kulki BB. Potem przechodziło się w plener i była nauka rakursów oraz symulowane strzelanie do modeli samolotów szybko poruszających się na linkach. Na koniec było symulowane strzelectwo do prawdziwych samolotów na bardzo małym pułapie. Tymi samolotami były tzw. L-Birdy, czyli łącznikowe od L-1 do L-6. Piloci nadlatywali na grupy ćwiczących żołnierzy, a ci mierzyli do tych samolotów. W kontekście tych strasznych dronów to właśnie wolno latające samoloty, a nawet szybowce całego general aviation (GA) byłyby idealne do takich ćwiczeń. Już teraz powinno się zagonić całe GA (poza śmigłowcowym) do współpracy z wojskiem w takiej dziedzinie. Nie ma innego wyjścia - ta nauka i trening muszą wrócić do sił zbrojnych. Inaczej będą tysiące tych filmików z ludźmi rozkawałkowanymi przez drony FPV. A Ukraińcy szaleją pod tym względem. Sami mówią, że zużywają miesięcznie 30-40 tys. dronów FPV. Tym sposobem przez miesiąc można wykończyć wrogowi pół dywizji.
Erih Napisano 27 Kwiecień 2024 Napisano 27 Kwiecień 2024 11 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: PS W związku z tymi przeklętymi dronami FPV prędzej lub później w jakiejś części światowych sił zbrojnych wróci wielka nauka, szkolenie i trening, jaki był w drugowojennej US Army, a mianowicie strzelectwo do obiektów powietrznych. Takie szkolenie, tylko w bieda wersji sam przechodziłem (bieda wersja bo piszę o WP lat osiemdziesiątych) tyle że nieodpowiednim sprzętem.
karpik Napisano 27 Kwiecień 2024 Napisano 27 Kwiecień 2024 55 minut temu, Erih napisał: Takie szkolenie, tylko w bieda wersji sam przechodziłem (bieda wersja bo piszę o WP lat osiemdziesiątych) tyle że nieodpowiednim sprzętem. Do teraz jest te "strzelanie na sucho" w podręcznikach WP. Strzelanie ze szczeliny przeciwlotniczej- celowanie grotem w niebo, oczywiście bez szczeliny Powiedziano ile długości samolotów wyprzedzenia, odpowiednio do prędkości i wysokości. Oczywiście nie pamiętam ile, bo kadra sama mówiła, że to przeżytek, bzdura i najbardziej niebezpieczne miejsce do przebywania z możliwych.
Cypis Napisano 27 Kwiecień 2024 Napisano 27 Kwiecień 2024 Czyżby zaczęło się budowanie klatek antydronowych wokół zbiorników ?
Cypis Napisano 27 Kwiecień 2024 Napisano 27 Kwiecień 2024 Украина превратила спортивный самолет в ударный дрон дальнего действия, В спортивный самолет Nynja добавили GPS и бомбу. Дрон может сбросить бомбу, а затем развернуться и вернуться на базу, что делает его многоразовым. Możliwość przenoszenia ładunku 200 kg, zasięg 555km. Rozpiętość 9 m ,waga 272kg.
M81 Napisano 27 Kwiecień 2024 Napisano 27 Kwiecień 2024 Co z Ukraińcami, których Kijów widziałby w wojsku? Urząd ds. cudzoziemców tłumaczy (msn.com)
Rekomendowane odpowiedzi