Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
8 minut temu, beaviso napisał:

@Jedburgh_Ops

Chyba za dużo Warszawy przysłania Ci realia - i to tej z centrum, a nie takiej gdzieś pod Dawidami Bankowymi czy za Ursusem ;) Ja w Gdańsku widuję miejsca, których nie powstydziłyby się przedmieścia Niżnego Nowgorodu czy innego gównianego miejsca na Ziemi.

M.

@Beaviso

W centrum Warszawy bywam raz na pół roku. Mieszkam 1400 m od otuliny Puszczy Kampinoskiej, chociaż w administracyjnych granicach Warszawy. Cień wieżowców warszawskiego City nie zaciemnia mi ani światła w oknach, ani obrazu tego, co poznaję nie od dziś na temat ZSRR/Rosji.

Byłeś kiedyś w Dawidach Bankowych? Widziałeś, co tam pobudowali deweloperzy? Członek mojej najbliższej rodziny właśnie kupił tam mieszkanie. Mieszkanie w nowoczesnym budynku postawionym rok temu Chciałbyś to porównywać z tą jesienią średniowiecza, jaką widać w tym filmie?

Napisano

Ktoś jednak po stronie ukraińskiej poszedł po rozum do głowy, jeśli chodzi o angielski. Pilotów ukraińskich z taką angielszczyzną trzeba Ukrainie i oby ten z tego krótkiego reportażu nie był tą „jedną jaskółką”.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał:

@Beaviso

W centrum Warszawy bywam raz na pół roku. Mieszkam 1400 m od otuliny Puszczy Kampinoskiej, chociaż w administracyjnych granicach Warszawy. Cień wieżowców warszawskiego City nie zaciemnia mi ani światła w oknach, ani obrazu tego, co poznaję nie od dziś na temat ZSRR/Rosji.

Byłeś kiedyś w Dawidach Bankowych? Widziałeś, co tam pobudowali deweloperzy? Członek mojej najbliższej rodziny właśnie kupił tam mieszkanie. Mieszkanie w nowoczesnym budynku postawionym rok temu Chciałbyś to porównywać z tą jesienią średniowiecza, jaką widać w tym filmie?

Eternit , eternit wszędzie.

Edytowane przez fala
Napisano
3 godziny temu, bodziu000000 napisał:

Ruskie mięso armatnie szturmujące Ukrainę od dwóch lat pochodzi z takich właśnie wioch, jak powyżej i jak poniżej. Bo przecież nie z klasy średniej Moskwy i Petersburga - jedynych miast względnie do życia w tym dzikim kraju.

Poniżej relacjonuje Rosjanin.

Napisano

Zgoda USA na przekazanie Ukrainie 65 samolotów F-16

20 lutego br., w wywiadzie dla ukraińskiego portalu informacyjnego Radio Swoboda, sekretarz generalny NATO Jens Stoltenberg oświadczył, że Ukraina będzie mogła wykonywać misje bojowe na samolotach F-16 poza granicami, a więc np. uderzenia na cele wojskowe w Rosji.

NATO czegoś się jednak uczy, choć to wydawało się prawie niemożliwe.

Napisano

Je....

Wiesz... pożar w burdelu osiągnął taki rozmiar, że można w takich wypowiedziach obiecać wszystko, byle nie określić ram czasowych.
Co więcej- już się "śmialiśmy", że obojętnie jak dowolnie dużą liczbę, np, F-16 się obieca, nie ma to realnie, żadnego znaczenia. Co więcej- im więcej, tym.. gorzej dla Ukrainy i darczyńcy.
Dla U., bo faktycznie nie wykorzysta.
Dla darczyńcy- nie jest ważne, że nie wykorzysta, ale... dlaczego tak późno.

Napisano
27 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Dla U., bo faktycznie nie wykorzysta.

Bo nie wykorzysta, mimo natowskiego przyzwolenia.

Mam na myśli hipotetyczne wdzieranie się tych ukraińskich F-16 nad Rosję. Do takich numerów, teoretycznie, zgodnie z projektem i zamysłem taktycznym, istnieją tylko F-15E, aczkolwiek nikt tego empirycznie nie sprawdził na organizmie Rosji. Podczas Gulf Wars 1st i 2nd F-15E robiły, co chciały, ale to jednak kompletnie inna opowieść z lampy Aladyna.

Napisano
17 minut temu, bodziu000000 napisał:

Jakoś nie potrafię się zmusić do współczucia 

A ja tak - szkoda zwierząt. Ile tam się kotów i psów musiało potopić, zwierząt gospodarskich :( Ten ich strach, niezrozumienie sytuacji, chwila walki i nędzny koniec... :(((

M.

Napisano

"Pierwsza grupa ukraińskich pilotów ukończyła szkolenie na myśliwcach F-16 w Wielkiej Brytanii.

Teraz kolejny etap szkolenia we Francji."

tak ich będą przerzucać po różnych krajach ? A w ogóle co Francja ma do szkolenia na F-16 ?

Napisano

Cypis...

""Pierwsza grupa ukraińskich pilotów ukończyła szkolenie na myśliwcach F-16 w Wielkiej Brytanii." 04.2024

vs

"Pierwsza grupa sześciu ukraińskich pilotów przygotowujących się do walki na myśliwcach F-16 przeszła bazowe szkolenie w Wielkiej Brytanii"  12.2023

bo tylko takie info wyskakuje, gdy chciałem "coś" więcej się dowiedzieć :-(

Pomijając, że w "Twojej" wersji ciąg dalszy to Francja, a w wielu innych... Dania.

Dwa różne tematy? Burdel informacyjny? Bo chyba nie zasłona dymna...

Napisano
Teraz, Czlowieksniegu napisał:

Dwa różne tematy? Burdel informacyjny? Bo chyba nie zasłona dymna...

A może po prostu propaganda

Napisano
1 minutę temu, Cypis napisał:

A w ogóle co Francja ma do szkolenia na F-16 ?

Tyle samo, co Wielka Brytania.

Też się nieraz zastanawiam, jakim cudem w szkoleniu Ukraińców na F-16 biorą udział państwa, które nie mają pojęcia o tych samolotach, bo nigdy ich nie miały i nie mają żadnego sprzętu dydaktycznego do takiego szkolenia?

Moim zdaniem wytłumaczenie jest jedno - to się tylko tak gada, że to jest „szkolenie na F-16”. A tak naprawdę to jest walka o to, żeby uratować ile tylko się da ze studentów pierwszo-, drugo-, trzecio- i czwartorocznych skasowanej w 2022 roku akademii sił powietrznych Ukrainy. Tych ludzi szkoda przecież wysłać na front do okopów z kałachem. Mam wrażenie, że państwa Zachodu po prostu ufundowały tym studentom dokończenie studiów już według zachodnich norm, a że Ukraina niedługo nie będzie miała żadnych innych samolotów bojowych, niż F-16, to nazywa się to, że to jest „szkolenie na F-16”. Bo w pewnym sensie jest. Gdy ci ludzie już skończą studia w Francji czy Wielkiej Brytanii to pójdą do ośrodków szkoleniowych dokształcających już faktycznie za sterami F-16.

Napisano
1 minutę temu, Jedburgh_Ops napisał:

Tyle samo, co Wielka Brytania.

Też się nieraz zastanawiam, jakim cudem w szkoleniu Ukraińców na F-16 biorą udział państwa, które nie mają pojęcia o tych samolotach, bo nigdy ich nie miały i nie mają żadnego sprzętu dydaktycznego do takiego szkolenia?

Może nazywało się to szkoleniem w Wielkiej Brytanii , a tak naprawdę szkolili się w bazie amerykańskiej , bo tam chyba jeszcze jakieś symulatory F-16 zostały .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie