Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 godzinę temu, bodziu000000 napisał:

26 sierpnia – spadają dwa ukraińskie L-39M1 • 30 sierpnia – spadają dwa ukraińskie Mi-8 • 2 września – spada ukraiński MiG-29 (Ukraina na razie milczy).

Do wszystkiego dorobiona jest propaganda ukraińska: dwa L-39M1 „zderzyły się”; dwa Mi-8 „rozbiły się”; o MiG-u-29 na razie nic nie wiadomo.

Kto chce, może wierzyć w „rozbijanie się”. W tym tempie ukraińskie lotnictwo wojskowe dokona żywota do końca września. Potwierdza się informacja sprzed 3-4 miesięcy, że dzicz przesunęła pod front ok. 400-450 samolotów bojowych. I potwierdza się informacja sprzed ok. 2-3 tygodni, że ruskie lotnictwo całkowicie przemodelowało taktykę na bardzo agresywną. Coraz więcej jest twierdzeń, że ani L-39M1 nie „zderzyły się”, ani Mi-8 nie „rozbiły się” (cokolwiek miałoby to oznaczać) tylko wszystkie one zostały zestrzelone przez Su-35S. Tak, jak pisałem wcześniej, z takim radarem i z takimi kpr nikt nad Ukrainą nie ma z nimi szans.

Ruscy wzięli się do roboty, a Ukraińcom przestało się sprawdzać latanie kosiakiem. W radarach ruskich myśliwców śmigłowiec lecący lotem koszącym wykrywa się już od odległości 23-25 km. Trzeba jedynie lecieć z pochyleniem ok. 15°. Nawet nie trzeba się wtedy fatygować z działkiem, wystarczy kpr R-73, w jakie uzbrojony jest Su-35S.

Napisano

btw...

Co prawda Szwecja latających nie przekazuje*, ale właśnie doczytałem, że ... Ukraińcy szkolą się/będą się w najbliższym czasie szkolić na... JAS-39 Gripen.

* przez dłuższy czas podobno nie ma takiego tematu...

Napisano (edytowane)
4 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

btw...

Co prawda Szwecja latających nie przekazuje*, ale właśnie doczytałem, że ... Ukraińcy szkolą się/będą się w najbliższym czasie szkolić na... JAS-39 Gripen.

* przez dłuższy czas podobno nie ma takiego tematu...

Nie pamiętam , gdzie i kiedy czytałem , ale było coś , nie o przekazaniu ale zakupie przez Ukrainę Gripenów. Ale może coś mi się pomyliło , pamięć już nie ta (jak człowiek pamięta żeby się w ogóle obudzić to już sukces)

Edytowane przez Cypis
Napisano

Dzisiaj - jak widać na tej stronie wątku - dzień oficerów wywiadu.

Ppłk rez. SWW Maciej Korowaj. Klasa tego człowieka jest poza skalą, gdy się słucha tych wszystkich 348 komentatorów tej wojny w polskich mediach.

Napisano
6 godzin temu, bodziu000000 napisał:

UKR MiG-29 aircraft are adapted to fire the AIM-120”.

Wypadałoby, aby autor komiksów i innych bajek Chuck Pfaffrer najpierw poinformował o tym, skąd wie, że któremuś z dwóch państw, które brały pod uwagę integrację AIM-120 z MiG-i-em 29 zabieg ten się udał…

Napisano

Je....

Do znudzenia, przyznaję, pisałem, jaki jest stosunek części Republikanów i części kandydatów...
I za każdym razem dodawałem, że bez względu na finał wyborów prezydenckich w USA, czas Ukrainie potwornie szybko biegnie i możliwości się kurczą. To nie jest wojna na najbliższe lata, ale w przeciągu kilku miesięcy* Kijów musi osiągnąć duże sukcesy...

* tyle, że za moment jesień, zima, gen Błoto, itp... szczęście, że Rosjanie logistycznie mają chyba większe problemy niż Ukraińcy.

Napisano

do tego trzeba dodać info , ze czołgi na składach , to często były skorupy , bo wnętrza były rozkradane z drobnej elektroniki , urządzeń optycznych a nawet silników. 

Znany jest przypadek , gdzie dowódca jednej z baz gdzie magazynowano czołgi popełnił samobójstwo , jak dostał rozkaz przygotowania czołgów do wysyłki na front i okazało się , że nie ma ani jednego kompletnego pojazdu , a w 10% brakowało silników.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie