Skocz do zawartości

Wojna w Ukrainie vol.11

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

pawel....

"Zapewne jeden jedyny powód to taki aby info to zaginęło w odmętach całego postępowania. A jak ..."

To jedno...

A drugie, to co, poza szczegółami może i jedna, i druga prokuratura osiągnąć, gdy winny został już przez Błaszczaka wskazany:

"Dziś zapoznałem się z wynikami kontroli. Ustalono, że 16 grudnia podległe Dowódcy Operacyjnemu Centrum Operacji Powietrznych otrzymało od strony ukraińskiej informacje o zbliżającym się w stronę polskiej przestrzeni obiekcie, który może być rakietą. Nawiązano współpracę ze stroną ukraińską oraz stroną amerykańską.

Podwyższono gotowość bojową naszych środków dyżurnych. W powietrze poderwano dyżurne samoloty - polskie i amerykańskie. Obiekt był odnotowany przez polskie naziemne stacje radiolokacyjne. Ustalenia kontroli jasno wskazują, że działania Centrum Operacji Powietrznych były prawidłowe.

COP poinformowało o meldunku przełożonego, czyli Dowódcę Operacyjnego Rodzajów Sił Zbrojnych. Ale ten - co wynika z kontroli, na którą powołuje się szef MON - "zaniechał swoich instrukcyjnych obowiązków" i nie poinformował go o sytuacji."

Winnym, jak widać jest Dowódca Operacyjny RSZ* ze współpracownikami...

PS Który jest, dla odmiany, przez PAD'a i bambika broniony....

PS Zapewne, przy okazji, zdecydowanie trudniej skręcić przy prokuraturze wojskowej niż cywilnej...

To, że minister sobie przeczytał jakieś tam oświadczenie, to nie znaczy, że jest to prawdą, że nie mija się w części lub w całości z prawdą, że nie zostały pominięte niektóre szczegóły w tym oświadczeniu. 

Czy prokuratura wojskowa jest w stanie skręcić taką sprawę? Ja uważam, że jak najbardziej. Wystarczy nadać jej klauzulę "tajne" lub "ściśle tajne", mówić, że jest to ważne dla obronności Państwa, że wszelkie inne wypowiedzi i domaganie się odtajnienia papierów to działania zgodnie z linią kremla. 

Zobaczymy, czy w tej sprawie posypią się głowy, czy to z jednej czy drugiej strony. Jeśli nikt nic nie zrobi to znaczyć będzie to zapewne, że sprawa będzie wyciszona albo poczekają do wyborów i po nich ogłoszą wyniki śledztwa (ale jestem pewny, że tego nie zrobią zasłaniając się którąś z klauzul). 

pawel....

"To, że minister sobie przeczytał jakieś tam oświadczenie, to nie znaczy, że jest to prawdą, że nie mija się w ..."

Widać uciekł Ci "nagłówek"- to, co Błaszczak wygłosił, to wyniki KONTROLI, którą na jego polecenie przeprowadzono. Czyli pointa jakiegoś oficjalnego i formalnego dokumentu.

Dwa- nawet jeśli, a jest to oczywiście możliwe, opowiadał kocopoły, to tym bardziej w mocno niefajnej i niebezpiecznej pozycji stawia generalicję. Generalicję, która udaje (?), że nie ma problemu, wszystko jest jak najbardziej w porządku, itp...

PS A prawda jest taka, że poza dramatem związanym z samą rakietą, pod dywanem gryzą się ratlerki i inne kundelki, które walczą o władzę na dziś i na późną jesień...

4 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

pawel....

"To, że minister sobie przeczytał jakieś tam oświadczenie, to nie znaczy, że jest to prawdą, że nie mija się w ..."

Widać uciekł Ci "nagłówek"- to, co Błaszczak wygłosił, to wyniki KONTROLI, którą na jego polecenie przeprowadzono. Czyli pointa jakiegoś oficjalnego i formalnego dokumentu.

Dwa- nawet jeśli, a jest to oczywiście możliwe, opowiadał kocopoły, to tym bardziej w mocno niefajnej i niebezpiecznej pozycji stawia generalicję. Generalicję, która udaje (?), że nie ma problemu, wszystko jest jak najbardziej w porządku, itp...

PS A prawda jest taka, że poza dramatem związanym z samą rakietą, pod dywanem gryzą się ratlerki i inne kundelki, które walczą o władzę na dziś i na późną jesień...

Ja uważam, że to przedstawił MB wcale nie można nazwać wynikami kontroli. Nie będzie tak dopóty dopóki nie będzie powołany niezależny zespół nie zajmie się tą sprawą, a nie taki pod kontrolą MON-u Moim zdaniem nie można było oczekiwać innego zakończenia kontroli na obecną chwilę. 

Co do generalicji-nie odzywają się teraz jakoś w tej sprawie bo, mogę tylko podejrzewać w tym przypadku, przyszedł z góry zakaz. Wydaje mi się, że każdy z nas posiada instynkt samozachowawczy i będzie się bronił jeśli jest niewinny. Natomiast jeśli faktycznie leży wina po stronie generałów to albo sami powinni odejść albo powinni zostać wysłani na emkę. Jednak wymowne były relacje z ćwiczeń (gdzieś nad Bałtykiem-nie zakodowałem miejscowości) gdzie oskarżany generał towarzyszył Prezydentowi RP. Czyli niektórzy wiedzą więcej niż inni. Z tym, że my też powinniśmy o tym wiedzieć. Również ci którzy będą w przyszłości takie błędy popełniać powinni wiedzieć jakie mogą ponieść konsekwencje za swoje błędy.

Dramatem w sprawie rakiety byłoby to, jakby była ona uzbrojona w głowicę bojową a nie betonową i gdyby spadłą na jakieś tereny zurbanizowane. Teraz to jest farsa i śmiech na sali, gdyż, jak wspomniałeś, zaczyna się gra o stołki i nikt nie chce podpaść. 

pawel...

"Co do generalicji-nie odzywają ...."

Było kiedyś takie coś, co się honor i etos nazywało...

"Dramatem w sprawie rakiety byłoby...."

Musi nie słuchałeś wypowiedzi szyszek z BBN (?), które wszystkie problemy na złą pogodę i widoczność rzędu 200 metrów zwalały...

2 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

pawel...

"Co do generalicji-nie odzywają ...."

Było kiedyś takie coś, co się honor i etos nazywało...

"Dramatem w sprawie rakiety byłoby...."

Musi nie słuchałeś wypowiedzi szyszek z BBN (?), które wszystkie problemy na złą pogodę i widoczność rzędu 200 metrów zwalały...

Generał powinien oddać stanowisko jeśli jest winien i honor powinien zachować, jak najbardziej. Pytanie tylko czy jest winien. Też jestem za tym, że ta osoba co zawiniła powinna podać się do dymisji. Możę kiedyś faktycznie się dowiemy jak było 😆

Tak, słyszałem, że warunki atmosferyczne były złe 🤣

Ale to raszyści mają tylko atakować w ładne pogodne dni?🤣

Taki śmiech przez łzy 😉

Pierwszy raz jak usłyszałem tłumaczenia, że była zła pogoda to od razu przypomniałem sobie wypowiedź jednej Pani redaktor 😃

32 minuty temu, Tailor napisał:

Zamiast kodeksu honorowego powinniście raczej postudiować prawo lotnicze- jak wygląda postępowanie w przypadku naruszenia przestrzeni powietrznej.

Miłej lektury.

Przeczytałem fragment na ten temat i faktycznie odpowiedzialny za działanie jest Dowódca Operacyjny Rodzajów Sił Zbrojnych. Fakt, nie wydał rozkazu zestrzelenia rakiety. Więc ja się pytam dlaczego nie został odsunięty ze stanowiska. Tutaj minister MB zarzucał, że nie został powiadomiony o incydencie. I tutaj jest pytanie- nie został czy został powiadomiony? 

Jeśli pierwsza wersja jest prawdziwa, że gen. nie powiadomił to do dymisji.

To samo tyczy się innej osoby jeśli została powiadomiona - to ta druga z wersji.

Obaj Panowie nadal tkwią na swoich stanowiskach a coś jednak jest nie tak jak powinno. Któryś z nich już powinien pisać zwolnienie z roboty a tutaj niczego takiego nie ma. Więc można podejrzewać, że coś się ukrywa albo można takie babole walić (czy to z jednej czy drugiej strony) beż żadnych konsekwencji. 

Спецпризначенці підрозділу «Білий вовк» продовжують полювання – знищено ще 10 російських цілей

За цей тиждень бійці СБУ додали до статистики ворожих втрат:

▪️ танк
▪️ 4 БМП
▪️ 2 бронеавтомобілі
▪️ 2 будівлі з особовим складом противника
▪️ 1 вантажівку з боєприпасами.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie