Skocz do zawartości

Wojna w Ukrainie vol.10

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Tailor napisał:

Mnóstwo nowoczesnej broni płynie na Ukrainę i gdyby nie ona zapewne mówilibyśmy o tej wojnie w kontekście działań partyzanckich.

Owszem ale jest to broń którą wysyłający mają w stosunkowo dużych ilościach. My wysłaliśmy czołgi z rezerwy strategicznej. Czołgi z jednostek liniowych wyślemy dopiero gdy w ich miejsce będziemy mieli nowe wozy. Błogi okres spokoju się zakończył. Obecnie lepiej jest mieć więcej czołgów i samolotów. Ukraina czołgi i samoloty otrzyma dopiero, gdy państwa które mogą i chcą to zrobić uznają że zaspokoiły własne braki.

Jak wskazuje w programie "Newsroom" WP dr Dominik Hejj, politolog i znawca tego kraju, w tamtejszej armii ruszyły szerokie czystki. - W węgierskiej armii trwa obecnie czystka(...). Sami dowódcy, którzy przyszli na rokroczne przemówienie szefa MON, nie mieli pojęcia, że część z nich za chwilę zostanie przesunięta do rezerwy. Są to dowódcy głównie współpracujący z NATO, to m.in. zastępca dowódcy misji KFOR w Kosowie, który dostał powołanie w listopadzie. Wielu, wśród państw NATO, wprawia to w osłupienie, że akurat tych ludzi się wyklucza - mówił w WP Hejj, politolog i dziennikarz "Dziennika Gazety Prawnej".

11 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Jak wskazuje w programie "Newsroom" WP dr Dominik Hejj, politolog i znawca tego kraju, w tamtejszej armii ruszyły szerokie czystki. - W węgierskiej armii trwa obecnie czystka(...). Sami dowódcy, którzy przyszli na rokroczne przemówienie szefa MON, nie mieli pojęcia, że część z nich za chwilę zostanie przesunięta do rezerwy. Są to dowódcy głównie współpracujący z NATO, to m.in. zastępca dowódcy misji KFOR w Kosowie, który dostał powołanie w listopadzie. Wielu, wśród państw NATO, wprawia to w osłupienie, że akurat tych ludzi się wyklucza - mówił w WP Hejj, politolog i dziennikarz "Dziennika Gazety Prawnej".

Dlatego zastanawiam się co Węgry robią jeszcze w UE i NATO.  Mam wrażenie że są V-tą kolumną srutina, że sabotują praktycznie każde większe działania przeciw roSSji zasłaniając się własnym interesem. 
A "nasi" dalej z nim klepią się po ramionach i uśmiechają się jakby nic się nie działo. Do tego jeszcze wizyta ministra Węgier u dupiszenki. Kiedy skończy się ta farsa z tym krajem? Im szybciej to uczynią ty,m wszyscy będą spokojniej spać.

18 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Absolutnie macierewicz był doradcą. Stuprocentowa powtórka z państewka piss.

26 minut temu, MarekA napisał:

Owszem ale jest to broń którą wysyłający mają w stosunkowo dużych ilościach. My wysłaliśmy czołgi z rezerwy strategicznej. Czołgi z jednostek liniowych wyślemy dopiero gdy w ich miejsce będziemy mieli nowe wozy. Błogi okres spokoju się zakończył. Obecnie lepiej jest mieć więcej czołgów i samolotów. Ukraina czołgi i samoloty otrzyma dopiero, gdy państwa które mogą i chcą to zrobić uznają że zaspokoiły własne braki.

WP miało do niedawna 13 batalionów czołgów w tym 5 na T-72. Zważywszy, że większość tych czołgów pojechała albo niedługo pojedzie na Ukrainę oznacza to, że tych 5 batalionów pozostaje bez sprzętu. Następne w kolejce są PT-91, które ma na stanie 3,5 batalionu.

Niestety ale nie były to wozy trzymane w jakimś zapasie na czarną godzinę.

W przypadku innych państw prawdopodobnie przekazywano głównie sprzęt z rezerw. Tutaj należałoby zgłębić temat 

Ale dlaczego Wy oba zwei jesteście zaskoczeni? Ewentualnie, czego nie rozumiecie?
Dla szarego Węgra ważniejsza jest pełna mich, a jak się jeszcze uda* podgrzana, to cud-miód-malina. I na tym gra, nie od dziś, Orban. A odwrotu już nie ma- UE/NATO już nigdy nie będzie na niego wyrozumiała, choć wiele, wiele zniosły bez większego karania**.
Teraz gra o wszystko, licząc widać, że nawet jeśli Putin przegra wojnę, to się Victor z jego następcami poukłada.

A, że np obietnice i deklaracje Mistrza power-pointa brzmiały całkiem inaczej? Zaskoczeni niech podniosą ręce...

PS A jak jeszcze Orban rozpęta antyukraińską histerię level hard, to doczekamy oficjalnego powrotu Strzałokrzyżowców i będzie kolejny kocioł- Węgry/Ukraina/Słowacja/Rumunia...

A już na Węgrzech ruchy skrajnie prawicowe mają się doskonale...

* patrząc na koszt energii...

** już dawno wiadomo, że w pewnym momencie tajne czy poufne dokumenty EU/NATO niemal on-line były przez węgierskie MON i MSZ, przekazywane na Łubiankę...

6 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

PS A jak jeszcze Orban rozpęta antyukraińską histerię level hard, to doczekamy oficjalnego powrotu Strzałokrzyżowców 

A już na Węgrzech ruchy skrajnie prawicowe mają się doskonale...

Przecież faszyści całkiem niedawno sromotnie przegrali tam wybory!

4 godziny temu, MarekA napisał:

Chcesz mieć nowoczesną broń? Wyprodukuj ją sobie sam.

W którymś z dzisiejszych podcastów o wojnie na Ukrainie (ale już nie pamiętam, w którym, bo dziennie wysłuchuję ich kilkanaście) ktoś powiedział, że Ukraina w którymś z demoludów uruchomiła własną małoskalową produkcję czołgów.

Ale czy można temu wierzyć? Nie wiem. Z jednej strony nie jest tajemnicą, że prawie cała zbrojeniówka ukraińska wyprowadziła się do demoludów graniczących z Ukrainą (z wyjątkiem Węgier) i tam produkuje co tylko się da, ale z drugiej strony skala różnych dyrdymazonów wygadywanych przez różnych ludzi o tej wojnie jest taka, że nie wiem, czy w to wierzyć?

2 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał:

W którymś z dzisiejszych podcastów o wojnie na Ukrainie (ale już nie pamiętam, w którym, bo dziennie wysłuchuję ich kilkanaście) 

Serio tak się nudzisz?
Ja jestem na przeciwnym biegunie, pomijając pracę i obowiązki prywatne, to na wsłuchiwanie się w podcasty tych mądralińskich nie mam ani czasu ani ochoty.
Na samym początku tej wojny ze dwa razy włączyłem Wolskiego i stwierdziłem, że to nie dla mnie. Nie ufam wszystkowiedzącym - poza sobą samym :D I do tego nie trawię youtubowych kółek zamiłowania - te komentarze pod filmikami... Rzesze wyznawców i ich kretyńskie wyrazy uwielbiebnia. Dotyczy wszystkich dosłownie youtuberów. Takiego Popkiewicza, TankHuntera, czy motoryzacyjnych guru jak np. M4K (chłopa znałem przed laty, bo jest bratem bliskiej koleżanki mojej żony - do biznesu wykazał głowę, ale mundrości z zakresu eksploatacji pojazdów samochodowych faktycznie wygłasza na miarę posiadaczy audików starszych od siebie samych.) I tak praktycznie w każdej dziedzinie - Mądry Youtuber i kółko wyznawców. Błeee.
W lecie wyszedłem na abnegata totalnego, kiedy to w gronie nastu osób, przy okazji wyjazdu na koncert pewnego zespołu, siedzieliśmy w knajpie i jeden chłop o inicjałach P.Z. okazał się bardzo znanym youtuberem prowadzącym kanał o tematyce militarnej (jak mi powiedzieli "Wolski to jest jego uczniem"), ja zdradziłem się, że wiem to i owo, bo posłuchałem jak coś tam wymądrzał się o Flankerach i rzuciłem od siebie nieco zdań, na to reszta przekonana, że skoro się interesuję militariami, to ja go muszę na pewno znać, bo jest tak zajebiście znany. Nie, nie znałem :)

M.

Edytowane przez beaviso
  • Super 1
  • Haha 1

2 godziny temu, Tailor napisał:

WP miało do niedawna 13 batalionów czołgów w tym 5 na T-72. Zważywszy, że większość tych czołgów pojechała albo niedługo pojedzie na Ukrainę oznacza to, że tych 5 batalionów pozostaje bez sprzętu. Następne w kolejce są PT-91, które ma na stanie 3,5 batalionu.

Niestety ale nie były to wozy trzymane w jakimś zapasie na czarną godzinę.

W 2009r. WP posiadało 584 czołgów T-72 różnych wersji i 232 PT-91. W 2018r. ilość T-72 zmalała do 257 szt. po czym zdecydowano się przywrócić do użytku 127 czołgów znajdujących się w dyspozycji Agencji Mienia Wojskowego. Ich ilość powinna wynosić 384 szt. 5 batalionów to 290 czołgów. Pytanie ile T-72 znajduje/znajdowało się w posiadaniu AMW. Pod koniec ubiegłego wieku posiadaliśmy 888 szt T-72 i PT-91. Po dodaniu 247 Leopardów 2 teoretycznie powinniśmy posiadać do 1135 T-72, PT-91 i Leopard 2 w różnym stanie technicznym.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie