bjar_1 Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 Teraz, karpik napisał: VID_20230216_144728_710.mp4 No! Takie podkłady muzyczne, to ja lubię! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 16 Luty 2023 Autor Share Napisano 16 Luty 2023 Ale się zafafluni Muszę to zobaczyć 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 16 Luty 2023 Autor Share Napisano 16 Luty 2023 VID_20230216_165149_507.mp4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 16 Luty 2023 Autor Share Napisano 16 Luty 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 16 Luty 2023 Autor Share Napisano 16 Luty 2023 "Ukraina zwróciła 100 obrońców i 1 cywila z rosyjskiej niewoli! Wśród zwolnionych znalazło się 94 obrońców Mariupola, w tym 63 żołnierzy "Azowstalu"." VID_20230216_170906_268.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 16 Luty 2023 Autor Share Napisano 16 Luty 2023 https://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/8662648,grupa-wagnera-jewgienij-prigozyn-rosja-wojna-ukraina-ministerstwo-obrony.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 17 minut temu, karpik napisał: Wishful thinking, unfortunately. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 3 godziny temu, Tailor napisał: Mnóstwo nowoczesnej broni płynie na Ukrainę i gdyby nie ona zapewne mówilibyśmy o tej wojnie w kontekście działań partyzanckich. Owszem ale jest to broń którą wysyłający mają w stosunkowo dużych ilościach. My wysłaliśmy czołgi z rezerwy strategicznej. Czołgi z jednostek liniowych wyślemy dopiero gdy w ich miejsce będziemy mieli nowe wozy. Błogi okres spokoju się zakończył. Obecnie lepiej jest mieć więcej czołgów i samolotów. Ukraina czołgi i samoloty otrzyma dopiero, gdy państwa które mogą i chcą to zrobić uznają że zaspokoiły własne braki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 Jak wskazuje w programie "Newsroom" WP dr Dominik Hejj, politolog i znawca tego kraju, w tamtejszej armii ruszyły szerokie czystki. - W węgierskiej armii trwa obecnie czystka(...). Sami dowódcy, którzy przyszli na rokroczne przemówienie szefa MON, nie mieli pojęcia, że część z nich za chwilę zostanie przesunięta do rezerwy. Są to dowódcy głównie współpracujący z NATO, to m.in. zastępca dowódcy misji KFOR w Kosowie, który dostał powołanie w listopadzie. Wielu, wśród państw NATO, wprawia to w osłupienie, że akurat tych ludzi się wyklucza - mówił w WP Hejj, politolog i dziennikarz "Dziennika Gazety Prawnej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 4 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: W Ukrainie powstaje pierwsza polska jednostka specjalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 11 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Jak wskazuje w programie "Newsroom" WP dr Dominik Hejj, politolog i znawca tego kraju, w tamtejszej armii ruszyły szerokie czystki. - W węgierskiej armii trwa obecnie czystka(...). Sami dowódcy, którzy przyszli na rokroczne przemówienie szefa MON, nie mieli pojęcia, że część z nich za chwilę zostanie przesunięta do rezerwy. Są to dowódcy głównie współpracujący z NATO, to m.in. zastępca dowódcy misji KFOR w Kosowie, który dostał powołanie w listopadzie. Wielu, wśród państw NATO, wprawia to w osłupienie, że akurat tych ludzi się wyklucza - mówił w WP Hejj, politolog i dziennikarz "Dziennika Gazety Prawnej". Dlatego zastanawiam się co Węgry robią jeszcze w UE i NATO. Mam wrażenie że są V-tą kolumną srutina, że sabotują praktycznie każde większe działania przeciw roSSji zasłaniając się własnym interesem. A "nasi" dalej z nim klepią się po ramionach i uśmiechają się jakby nic się nie działo. Do tego jeszcze wizyta ministra Węgier u dupiszenki. Kiedy skończy się ta farsa z tym krajem? Im szybciej to uczynią ty,m wszyscy będą spokojniej spać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 18 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Jak wskazuje w programie "Newsroom" WP dr Dominik Hejj, politolog i znawca tego kraju, w tamtejszej armii ruszyły szerokie czystki. - W węgierskiej armii trwa obecnie czystka(...). Sami dowódcy, którzy przyszli na rokroczne przemówienie szefa MON, nie mieli pojęcia, że część z nich za chwilę zostanie przesunięta do rezerwy. Są to dowódcy głównie współpracujący z NATO, to m.in. zastępca dowódcy misji KFOR w Kosowie, który dostał powołanie w listopadzie. Wielu, wśród państw NATO, wprawia to w osłupienie, że akurat tych ludzi się wyklucza - mówił w WP Hejj, politolog i dziennikarz "Dziennika Gazety Prawnej". Absolutnie macierewicz był doradcą. Stuprocentowa powtórka z państewka piss. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 Też się dziwię. NATO i UE są takie tępe, że tego nie widzą? Czemu nie puszczą węgierskich psów w ramiona kacapów? kacap, węgier - dwa bratanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tailor Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 26 minut temu, MarekA napisał: Owszem ale jest to broń którą wysyłający mają w stosunkowo dużych ilościach. My wysłaliśmy czołgi z rezerwy strategicznej. Czołgi z jednostek liniowych wyślemy dopiero gdy w ich miejsce będziemy mieli nowe wozy. Błogi okres spokoju się zakończył. Obecnie lepiej jest mieć więcej czołgów i samolotów. Ukraina czołgi i samoloty otrzyma dopiero, gdy państwa które mogą i chcą to zrobić uznają że zaspokoiły własne braki. WP miało do niedawna 13 batalionów czołgów w tym 5 na T-72. Zważywszy, że większość tych czołgów pojechała albo niedługo pojedzie na Ukrainę oznacza to, że tych 5 batalionów pozostaje bez sprzętu. Następne w kolejce są PT-91, które ma na stanie 3,5 batalionu. Niestety ale nie były to wozy trzymane w jakimś zapasie na czarną godzinę. W przypadku innych państw prawdopodobnie przekazywano głównie sprzęt z rezerw. Tutaj należałoby zgłębić temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 Ale dlaczego Wy oba zwei jesteście zaskoczeni? Ewentualnie, czego nie rozumiecie? Dla szarego Węgra ważniejsza jest pełna mich, a jak się jeszcze uda* podgrzana, to cud-miód-malina. I na tym gra, nie od dziś, Orban. A odwrotu już nie ma- UE/NATO już nigdy nie będzie na niego wyrozumiała, choć wiele, wiele zniosły bez większego karania**. Teraz gra o wszystko, licząc widać, że nawet jeśli Putin przegra wojnę, to się Victor z jego następcami poukłada. A, że np obietnice i deklaracje Mistrza power-pointa brzmiały całkiem inaczej? Zaskoczeni niech podniosą ręce... PS A jak jeszcze Orban rozpęta antyukraińską histerię level hard, to doczekamy oficjalnego powrotu Strzałokrzyżowców i będzie kolejny kocioł- Węgry/Ukraina/Słowacja/Rumunia... A już na Węgrzech ruchy skrajnie prawicowe mają się doskonale... * patrząc na koszt energii... ** już dawno wiadomo, że w pewnym momencie tajne czy poufne dokumenty EU/NATO niemal on-line były przez węgierskie MON i MSZ, przekazywane na Łubiankę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 No, ale jak to? Przecież w 1920 roku nam amunicję karabinową dali (jaki to argument przytaczają miłośnicy tych psów fiutinowskich, głównie miłośnicy z pseudo prawej strony). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tailor Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 6 minut temu, Czlowieksniegu napisał: PS A jak jeszcze Orban rozpęta antyukraińską histerię level hard, to doczekamy oficjalnego powrotu Strzałokrzyżowców A już na Węgrzech ruchy skrajnie prawicowe mają się doskonale... Przecież faszyści całkiem niedawno sromotnie przegrali tam wybory! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 4 godziny temu, MarekA napisał: Chcesz mieć nowoczesną broń? Wyprodukuj ją sobie sam. W którymś z dzisiejszych podcastów o wojnie na Ukrainie (ale już nie pamiętam, w którym, bo dziennie wysłuchuję ich kilkanaście) ktoś powiedział, że Ukraina w którymś z demoludów uruchomiła własną małoskalową produkcję czołgów. Ale czy można temu wierzyć? Nie wiem. Z jednej strony nie jest tajemnicą, że prawie cała zbrojeniówka ukraińska wyprowadziła się do demoludów graniczących z Ukrainą (z wyjątkiem Węgier) i tam produkuje co tylko się da, ale z drugiej strony skala różnych dyrdymazonów wygadywanych przez różnych ludzi o tej wojnie jest taka, że nie wiem, czy w to wierzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: W którymś z dzisiejszych podcastów o wojnie na Ukrainie (ale już nie pamiętam, w którym, bo dziennie wysłuchuję ich kilkanaście) Serio tak się nudzisz? Ja jestem na przeciwnym biegunie, pomijając pracę i obowiązki prywatne, to na wsłuchiwanie się w podcasty tych mądralińskich nie mam ani czasu ani ochoty. Na samym początku tej wojny ze dwa razy włączyłem Wolskiego i stwierdziłem, że to nie dla mnie. Nie ufam wszystkowiedzącym - poza sobą samym :D I do tego nie trawię youtubowych kółek zamiłowania - te komentarze pod filmikami... Rzesze wyznawców i ich kretyńskie wyrazy uwielbiebnia. Dotyczy wszystkich dosłownie youtuberów. Takiego Popkiewicza, TankHuntera, czy motoryzacyjnych guru jak np. M4K (chłopa znałem przed laty, bo jest bratem bliskiej koleżanki mojej żony - do biznesu wykazał głowę, ale mundrości z zakresu eksploatacji pojazdów samochodowych faktycznie wygłasza na miarę posiadaczy audików starszych od siebie samych.) I tak praktycznie w każdej dziedzinie - Mądry Youtuber i kółko wyznawców. Błeee. W lecie wyszedłem na abnegata totalnego, kiedy to w gronie nastu osób, przy okazji wyjazdu na koncert pewnego zespołu, siedzieliśmy w knajpie i jeden chłop o inicjałach P.Z. okazał się bardzo znanym youtuberem prowadzącym kanał o tematyce militarnej (jak mi powiedzieli "Wolski to jest jego uczniem"), ja zdradziłem się, że wiem to i owo, bo posłuchałem jak coś tam wymądrzał się o Flankerach i rzuciłem od siebie nieco zdań, na to reszta przekonana, że skoro się interesuję militariami, to ja go muszę na pewno znać, bo jest tak zajebiście znany. Nie, nie znałem :) M. Edytowane 16 Luty 2023 przez beaviso 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 2 godziny temu, Tailor napisał: WP miało do niedawna 13 batalionów czołgów w tym 5 na T-72. Zważywszy, że większość tych czołgów pojechała albo niedługo pojedzie na Ukrainę oznacza to, że tych 5 batalionów pozostaje bez sprzętu. Następne w kolejce są PT-91, które ma na stanie 3,5 batalionu. Niestety ale nie były to wozy trzymane w jakimś zapasie na czarną godzinę. W 2009r. WP posiadało 584 czołgów T-72 różnych wersji i 232 PT-91. W 2018r. ilość T-72 zmalała do 257 szt. po czym zdecydowano się przywrócić do użytku 127 czołgów znajdujących się w dyspozycji Agencji Mienia Wojskowego. Ich ilość powinna wynosić 384 szt. 5 batalionów to 290 czołgów. Pytanie ile T-72 znajduje/znajdowało się w posiadaniu AMW. Pod koniec ubiegłego wieku posiadaliśmy 888 szt T-72 i PT-91. Po dodaniu 247 Leopardów 2 teoretycznie powinniśmy posiadać do 1135 T-72, PT-91 i Leopard 2 w różnym stanie technicznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 Z 2019, ale jest: https://www.unroca.org/poland/report/2019/ I. Battle tanks 247 Leopard 2 I. Battle tanks 232 PT-91 I. Battle tanks 382 T-72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi