Jedburgh_Ops Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 12 minut temu, karpik napisał: ...cała armia dzikich wraz z kucharzem przez ostatnie pół roku "wyzwoliła" JEDNO, coś co było 10-tysięcznym miasteczkiem. "Od początku 2023 roku zginęło ponad 20 tys. najeźdźców, a łącznie z rannymi i wziętymi do niewoli straty wroga wynoszą około 60 tys. - ocenił w poniedziałek ukraiński ekspert ds. wojskowości Ołeksandr Kowałenko. Dodał, że ten ogromny koszt przełożył się jedynie na zdobycie Sołedaru. "Za coś takiego Stalin rozstrzelałby kilku generałów, a może nawet więcej" - ocenił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 Benny Hill wiecznie żywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2023 Praca na wagnerytach- Ugledar. VID_20230130_130405_712.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 Godzinę temu, karpik napisał: Nie mam konta na Twitterze. Czy może ktoś napisać temu "polakowi", że cała armia dzikich wraz z kucharzem przez ostatnie pół roku "wyzwoliła" JEDNO, coś co było 10-tysięcznym miasteczkiem. Teraz, przez nich jest ruiną, z której nie da się nawet zrobić przyczółka do jakiejkolwiek ofensywy. Proszę też dodać, że armia rosyjska już ruszyła 24.2. 2022 i została pokonana przez średnio przygotowane grupki Ukraińców. Karpik , nie ma sensu kopać się z koniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 Nos mi podpowiadał, że to się tak może skończyć, ale nie chciałem nic pisać. Tymczasem: Polska przekaże Ukrainie F-16? "Pozytywne sygnały" Można by im dać połowę naszych F-16C Block 52, a w zamian... [dostać?/ kupić taniej?/kupić jakoś inaczej?] tyle samo najnowszych Block 72. Tylko że to cuś za piękne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 1 minutę temu, Jedburgh_Ops napisał: Nos mi podpowiadał, że to się tak może skończyć, ale nie chciałem nic pisać. Tymczasem: Polska przekaże Ukrainie F-16? "Pozytywne sygnały" Można by im dać połowę naszych F-16C Block 52, a w zamian... [dostać?/ kupić taniej?/kupić jakoś inaczej?] tyle samo najnowszych Block 72. Tylko że to cuś za piękne... Po co nam F-16 , przecież zaraz będziemy mieli 48 FA-50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 No właśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 9 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Nos mi podpowiadał, że to się tak może skończyć, ale nie chciałem nic pisać. Tymczasem: Polska przekaże Ukrainie F-16? "Pozytywne sygnały" PS Zdziwiony nie jestem. Po tym, co mi w polskim kościele powiedziała żona ukraińskiego pilota myśliwskiego (żyjącego i walczącego teraz) to naprawdę nie jestem zdziwiony. Pisałem o tej mojej przygodzie w którymś z poprzednich „Vol” ukraińskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2023 " Spadochroniarze 79. oddzielnej brygady szturmowej odparli atak wroga na kilka pozycji w pobliżu Maryinki" VID_20230130_141444_634.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 (edytowane) Zważywszy brak planów Mid-Life-Upgrade dla naszych F-16, może ich wymiana za dopłatą na Block 72 byłby opcją ;) Linia produkcyjna została reaktywowana. Ale mówimy o procesie wieloletnim. Czyli najpierw wolna Ukraina, a potem możemy przekazywać sprzęt, pozyskując w to miejsce nowy. Na razie to nawet MiGi jeszcze latają w Polsce, a ktoś chciałby już eFki przekazywać… M. Edytowane 30 Styczeń 2023 przez beaviso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tailor Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 3 minuty temu, beaviso napisał: Zważywszy brak planów Mid-Life-Upgrade dla naszych F-16, może ich wymiana za dopłatą na Block 72 byłby opcją ;) Pewnie, że by była, tylko że Bułgarzy nas z maczugami najadą i natłuką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 31 minut temu, beaviso napisał: ...najpierw wolna Ukraina, a potem możemy przekazywać sprzęt, pozyskując w to miejsce nowy. Na razie to nawet MiGi jeszcze latają w Polsce, a ktoś chciałby już eFki przekazywać… Na pewno będzie to ciekawe do obserwowania. Szef gabinetu Zełenskiego może wyszedł przed orkiestrę, a może nie? Licho wie. Wyraźnie jednak powiedział o pozytywnych sygnałach z Polski w sprawie przekazania naszych F-16 Ukrainie. Rząd zjepów jaki jest, taki jest, ale jest chyba najsilniej na świecie zdeterminowany do wsparcia Ukrainy w tej wojnie. Szef gabinetu prezydenta Ukrainy tak zaraz by nie nachlapał językiem, gdyby nie toczyły się w omawianej sprawie same tylko dyskusje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 Je... To taki chocholi taniec, gdzie nadzieje spotykają się z przekłamaniami tłumaczy, a niedokładne wypowiedzi wywołują łańcuchową reakcję. Z drugiej strony można próbować zrozumieć sytuację Ukraińców, którzy poza wewnętrznym i zewnętrznym PR'em działają wg zasady "tonący brzydko się chwyta". A z trzeciej- może takie wrzutki to ponaglenie do rozmów lub przystawienie lufy do głowy, aby darczyńca podjął, pozytywną, decyzję. PA A teraz, dodatkowo, pojawiły się informacje, że Paryż może i chce Mirage 2000 przekazać...- w pełni sprawne i przygotowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 A czy u nas są jeszcze sprawne i latają Su-22 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 14 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Je... To taki chocholi taniec, gdzie nadzieje spotykają się z przekłamaniami tłumaczy, a niedokładne wypowiedzi wywołują łańcuchową reakcję. Z drugiej strony można próbować zrozumieć sytuację Ukraińców, którzy poza wewnętrznym i zewnętrznym PR'em działają wg zasady "tonący brzydko się chwyta". A z trzeciej- może takie wrzutki to ponaglenie do rozmów lub przystawienie lufy do głowy, aby darczyńca podjął, pozytywną, decyzję. PA A teraz, dodatkowo, pojawiły się informacje, że Paryż może i chce Mirage 2000 przekazać...- w pełni sprawne i przygotowane... Napięcie i festiwal medialny wokół F-16 obśmiewałem już w Vol. 9 i tutejszym Vol. Napięcie seksualne to przy tym pikuś. Osobiście nie wierzę - na przekór mediom i różnej maści specom mniej lub bardziej samozwańczym - że jakiekolwiek samoloty od NATO będą „game changerem” na Ukrainie, bo nie wierzę już choćby tylko w to, że nawet gdyby Ukraina dostała jakieś zachodnie myśliwce, to że dostanie do nich aktualne natowskie zasobniki ECM oraz najnowocześniejszą broń stand-off. No nie wierzę i już. A bez takich rzeczy to te myśliwce niewiele lub nic nie zdziałają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 (edytowane) 19 minut temu, Cypis napisał: A czy u nas są jeszcze sprawne i latają Su-22 ? Tak, jest kilkanaście. Tylko mówi się, że Ukraińcy nie mają na nich czynnych pilotów ani obsługi tech. więc nie leżą w ich zainteresowaniu. Taaaaak. A na F-16 by znaleźli i pilotów i obsługę i zaplecze logistyczne? M. Edytowane 30 Styczeń 2023 przez beaviso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 (edytowane) 32 minuty temu, Cypis napisał: A czy u nas są jeszcze sprawne i latają Su-22? Podobno są. Materiał wprost idealny do zrobienia z nich dronów-kamikaze* nabitych po brzegi HE i do wykorzystania tej słynnej ukraińskiej sztucznej inteligencji, żeby wynalazła tym Su jakieś trasy dolotowe na ruskie tyły, żeby tam mogły coś zniszczyć. * Po zmyciu z nich (do zera!) farby, bo po 1) nie wypada na ruskie tyły wysłać czegoś z szachownicą; po 2) farba to 60-70 kg masy samolotu odzyskanej do HE, czyli materiałów wybuchowych. Edytowane 30 Styczeń 2023 przez Jedburgh_Ops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 11 minut temu, beaviso napisał: A na F-16 by znaleźli i pilotów i obsługę i zaplecze logistyczne? Myślę, że znacznie łatwiej wyszkolić pilotów F-16 i zapewnić im logistykę niż w przypadku Su-22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2023 18 minut temu, Speedy napisał: Myślę, że znacznie łatwiej wyszkolić pilotów F-16 i zapewnić im logistykę niż w przypadku Su-22. Wczoraj jakiś urzędnik ukr. pisał, że f-16 im potrzebne do strącania rakiet i dronów. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2023 Ojoj. VID_20230130_163258_406.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2023 4 minuty temu, Czlowieksniegu napisał: Osobiście nie znam nikogo, kto by był za wojną Polski z kimkolwiek. Najwyraźniej pomylił więc kraj w którym przedsięwzięcie takie jest potrzebne. Proponuję odesłać go do kraju w takiej potrzebie i zapewnić dogodne warunki do agitacji antywojennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanW Napisano 30 Styczeń 2023 Share Napisano 30 Styczeń 2023 Karpik, na filmiku, który wkleiłeś użyto min kierunkowych??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi