Jedburgh_Ops Napisano 30 Styczeń 2023 Napisano 30 Styczeń 2023 12 minut temu, karpik napisał: ...cała armia dzikich wraz z kucharzem przez ostatnie pół roku "wyzwoliła" JEDNO, coś co było 10-tysięcznym miasteczkiem. "Od początku 2023 roku zginęło ponad 20 tys. najeźdźców, a łącznie z rannymi i wziętymi do niewoli straty wroga wynoszą około 60 tys. - ocenił w poniedziałek ukraiński ekspert ds. wojskowości Ołeksandr Kowałenko. Dodał, że ten ogromny koszt przełożył się jedynie na zdobycie Sołedaru. "Za coś takiego Stalin rozstrzelałby kilku generałów, a może nawet więcej" - ocenił.
karpik Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Napisano 30 Styczeń 2023 Praca na wagnerytach- Ugledar. VID_20230130_130405_712.mp4
Cypis Napisano 30 Styczeń 2023 Napisano 30 Styczeń 2023 Godzinę temu, karpik napisał: Nie mam konta na Twitterze. Czy może ktoś napisać temu "polakowi", że cała armia dzikich wraz z kucharzem przez ostatnie pół roku "wyzwoliła" JEDNO, coś co było 10-tysięcznym miasteczkiem. Teraz, przez nich jest ruiną, z której nie da się nawet zrobić przyczółka do jakiejkolwiek ofensywy. Proszę też dodać, że armia rosyjska już ruszyła 24.2. 2022 i została pokonana przez średnio przygotowane grupki Ukraińców. Karpik , nie ma sensu kopać się z koniem
Jedburgh_Ops Napisano 30 Styczeń 2023 Napisano 30 Styczeń 2023 Nos mi podpowiadał, że to się tak może skończyć, ale nie chciałem nic pisać. Tymczasem: Polska przekaże Ukrainie F-16? "Pozytywne sygnały" Można by im dać połowę naszych F-16C Block 52, a w zamian... [dostać?/ kupić taniej?/kupić jakoś inaczej?] tyle samo najnowszych Block 72. Tylko że to cuś za piękne...
Cypis Napisano 30 Styczeń 2023 Napisano 30 Styczeń 2023 1 minutę temu, Jedburgh_Ops napisał: Nos mi podpowiadał, że to się tak może skończyć, ale nie chciałem nic pisać. Tymczasem: Polska przekaże Ukrainie F-16? "Pozytywne sygnały" Można by im dać połowę naszych F-16C Block 52, a w zamian... [dostać?/ kupić taniej?/kupić jakoś inaczej?] tyle samo najnowszych Block 72. Tylko że to cuś za piękne... Po co nam F-16 , przecież zaraz będziemy mieli 48 FA-50.
Jedburgh_Ops Napisano 30 Styczeń 2023 Napisano 30 Styczeń 2023 9 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Nos mi podpowiadał, że to się tak może skończyć, ale nie chciałem nic pisać. Tymczasem: Polska przekaże Ukrainie F-16? "Pozytywne sygnały" PS Zdziwiony nie jestem. Po tym, co mi w polskim kościele powiedziała żona ukraińskiego pilota myśliwskiego (żyjącego i walczącego teraz) to naprawdę nie jestem zdziwiony. Pisałem o tej mojej przygodzie w którymś z poprzednich „Vol” ukraińskich.
karpik Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Napisano 30 Styczeń 2023 " Spadochroniarze 79. oddzielnej brygady szturmowej odparli atak wroga na kilka pozycji w pobliżu Maryinki" VID_20230130_141444_634.mp4
beaviso Napisano 30 Styczeń 2023 Napisano 30 Styczeń 2023 (edytowane) Zważywszy brak planów Mid-Life-Upgrade dla naszych F-16, może ich wymiana za dopłatą na Block 72 byłby opcją ;) Linia produkcyjna została reaktywowana. Ale mówimy o procesie wieloletnim. Czyli najpierw wolna Ukraina, a potem możemy przekazywać sprzęt, pozyskując w to miejsce nowy. Na razie to nawet MiGi jeszcze latają w Polsce, a ktoś chciałby już eFki przekazywać… M. Edytowane 30 Styczeń 2023 przez beaviso
Jedburgh_Ops Napisano 30 Styczeń 2023 Napisano 30 Styczeń 2023 3 minuty temu, beaviso napisał: Zważywszy brak planów Mid-Life-Upgrade dla naszych F-16, może ich wymiana za dopłatą na Block 72 byłby opcją ;) Pewnie, że by była, tylko że Bułgarzy nas z maczugami najadą i natłuką.
Jedburgh_Ops Napisano 30 Styczeń 2023 Napisano 30 Styczeń 2023 31 minut temu, beaviso napisał: ...najpierw wolna Ukraina, a potem możemy przekazywać sprzęt, pozyskując w to miejsce nowy. Na razie to nawet MiGi jeszcze latają w Polsce, a ktoś chciałby już eFki przekazywać… Na pewno będzie to ciekawe do obserwowania. Szef gabinetu Zełenskiego może wyszedł przed orkiestrę, a może nie? Licho wie. Wyraźnie jednak powiedział o pozytywnych sygnałach z Polski w sprawie przekazania naszych F-16 Ukrainie. Rząd zjepów jaki jest, taki jest, ale jest chyba najsilniej na świecie zdeterminowany do wsparcia Ukrainy w tej wojnie. Szef gabinetu prezydenta Ukrainy tak zaraz by nie nachlapał językiem, gdyby nie toczyły się w omawianej sprawie same tylko dyskusje.
Czlowieksniegu Napisano 30 Styczeń 2023 Napisano 30 Styczeń 2023 Je... To taki chocholi taniec, gdzie nadzieje spotykają się z przekłamaniami tłumaczy, a niedokładne wypowiedzi wywołują łańcuchową reakcję. Z drugiej strony można próbować zrozumieć sytuację Ukraińców, którzy poza wewnętrznym i zewnętrznym PR'em działają wg zasady "tonący brzydko się chwyta". A z trzeciej- może takie wrzutki to ponaglenie do rozmów lub przystawienie lufy do głowy, aby darczyńca podjął, pozytywną, decyzję. PA A teraz, dodatkowo, pojawiły się informacje, że Paryż może i chce Mirage 2000 przekazać...- w pełni sprawne i przygotowane...
Cypis Napisano 30 Styczeń 2023 Napisano 30 Styczeń 2023 A czy u nas są jeszcze sprawne i latają Su-22 ?
Jedburgh_Ops Napisano 30 Styczeń 2023 Napisano 30 Styczeń 2023 14 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Je... To taki chocholi taniec, gdzie nadzieje spotykają się z przekłamaniami tłumaczy, a niedokładne wypowiedzi wywołują łańcuchową reakcję. Z drugiej strony można próbować zrozumieć sytuację Ukraińców, którzy poza wewnętrznym i zewnętrznym PR'em działają wg zasady "tonący brzydko się chwyta". A z trzeciej- może takie wrzutki to ponaglenie do rozmów lub przystawienie lufy do głowy, aby darczyńca podjął, pozytywną, decyzję. PA A teraz, dodatkowo, pojawiły się informacje, że Paryż może i chce Mirage 2000 przekazać...- w pełni sprawne i przygotowane... Napięcie i festiwal medialny wokół F-16 obśmiewałem już w Vol. 9 i tutejszym Vol. Napięcie seksualne to przy tym pikuś. Osobiście nie wierzę - na przekór mediom i różnej maści specom mniej lub bardziej samozwańczym - że jakiekolwiek samoloty od NATO będą „game changerem” na Ukrainie, bo nie wierzę już choćby tylko w to, że nawet gdyby Ukraina dostała jakieś zachodnie myśliwce, to że dostanie do nich aktualne natowskie zasobniki ECM oraz najnowocześniejszą broń stand-off. No nie wierzę i już. A bez takich rzeczy to te myśliwce niewiele lub nic nie zdziałają.
beaviso Napisano 30 Styczeń 2023 Napisano 30 Styczeń 2023 (edytowane) 19 minut temu, Cypis napisał: A czy u nas są jeszcze sprawne i latają Su-22 ? Tak, jest kilkanaście. Tylko mówi się, że Ukraińcy nie mają na nich czynnych pilotów ani obsługi tech. więc nie leżą w ich zainteresowaniu. Taaaaak. A na F-16 by znaleźli i pilotów i obsługę i zaplecze logistyczne? M. Edytowane 30 Styczeń 2023 przez beaviso
Jedburgh_Ops Napisano 30 Styczeń 2023 Napisano 30 Styczeń 2023 (edytowane) 32 minuty temu, Cypis napisał: A czy u nas są jeszcze sprawne i latają Su-22? Podobno są. Materiał wprost idealny do zrobienia z nich dronów-kamikaze* nabitych po brzegi HE i do wykorzystania tej słynnej ukraińskiej sztucznej inteligencji, żeby wynalazła tym Su jakieś trasy dolotowe na ruskie tyły, żeby tam mogły coś zniszczyć. * Po zmyciu z nich (do zera!) farby, bo po 1) nie wypada na ruskie tyły wysłać czegoś z szachownicą; po 2) farba to 60-70 kg masy samolotu odzyskanej do HE, czyli materiałów wybuchowych. Edytowane 30 Styczeń 2023 przez Jedburgh_Ops
Speedy Napisano 30 Styczeń 2023 Napisano 30 Styczeń 2023 11 minut temu, beaviso napisał: A na F-16 by znaleźli i pilotów i obsługę i zaplecze logistyczne? Myślę, że znacznie łatwiej wyszkolić pilotów F-16 i zapewnić im logistykę niż w przypadku Su-22.
karpik Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Napisano 30 Styczeń 2023 18 minut temu, Speedy napisał: Myślę, że znacznie łatwiej wyszkolić pilotów F-16 i zapewnić im logistykę niż w przypadku Su-22. Wczoraj jakiś urzędnik ukr. pisał, że f-16 im potrzebne do strącania rakiet i dronów. ?
karpik Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Napisano 30 Styczeń 2023 4 minuty temu, Czlowieksniegu napisał: Osobiście nie znam nikogo, kto by był za wojną Polski z kimkolwiek. Najwyraźniej pomylił więc kraj w którym przedsięwzięcie takie jest potrzebne. Proponuję odesłać go do kraju w takiej potrzebie i zapewnić dogodne warunki do agitacji antywojennej.
JanW Napisano 30 Styczeń 2023 Napisano 30 Styczeń 2023 Karpik, na filmiku, który wkleiłeś użyto min kierunkowych???
Rekomendowane odpowiedzi