Skocz do zawartości

Wojna w Ukrainie vol.10

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, karpik napisał:

Nie mam konta na Twitterze. Czy może ktoś napisać temu "polakowi", że cała armia dzikich wraz z kucharzem przez ostatnie pół roku "wyzwoliła" JEDNO, coś co było 10-tysięcznym miasteczkiem. Teraz, przez nich jest ruiną, z której nie da się nawet zrobić przyczółka do jakiejkolwiek ofensywy.

Proszę też dodać, że armia rosyjska już ruszyła 24.2. 2022 i została pokonana przez średnio przygotowane grupki Ukraińców. 

Karpik , nie ma sensu kopać się z koniem

Nos mi podpowiadał, że to się tak może skończyć, ale nie chciałem nic pisać. Tymczasem:

Polska przekaże Ukrainie F-16? "Pozytywne sygnały"

Można by im dać połowę naszych F-16C Block 52, a w zamian... [dostać?/ kupić taniej?/kupić jakoś inaczej?] tyle samo najnowszych Block 72. Tylko że to cuś za piękne...

1 minutę temu, Jedburgh_Ops napisał:

Nos mi podpowiadał, że to się tak może skończyć, ale nie chciałem nic pisać. Tymczasem:

Można by im dać połowę naszych F-16C Block 52, a w zamian... [dostać?/ kupić taniej?/kupić jakoś inaczej?] tyle samo najnowszych Block 72. Tylko że to cuś za piękne...

Po co nam F-16 , przecież zaraz będziemy mieli 48 FA-50. 😁

9 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

PS

Zdziwiony nie jestem. Po tym, co mi w polskim kościele powiedziała żona ukraińskiego pilota myśliwskiego (żyjącego i walczącego teraz) to naprawdę nie jestem zdziwiony. Pisałem o tej mojej przygodzie w którymś z poprzednich „Vol” ukraińskich.

Zważywszy brak planów Mid-Life-Upgrade dla naszych F-16, może ich wymiana za dopłatą na Block 72 byłby opcją ;) Linia produkcyjna została reaktywowana. Ale mówimy o procesie wieloletnim. Czyli najpierw wolna Ukraina, a potem możemy przekazywać sprzęt, pozyskując w to miejsce nowy. Na razie to nawet MiGi jeszcze latają w Polsce, a ktoś chciałby już eFki przekazywać…

M.

Edytowane przez beaviso

31 minut temu, beaviso napisał:

...najpierw wolna Ukraina, a potem możemy przekazywać sprzęt, pozyskując w to miejsce nowy. Na razie to nawet MiGi jeszcze latają w Polsce, a ktoś chciałby już eFki przekazywać…

Na pewno będzie to ciekawe do obserwowania. Szef gabinetu Zełenskiego może wyszedł przed orkiestrę, a może nie? Licho wie. Wyraźnie jednak powiedział o pozytywnych sygnałach z Polski w sprawie przekazania naszych F-16 Ukrainie.

image.thumb.jpeg.21fd85ea514ebe28dd9d85d025bd654a.jpeg

Rząd zjepów jaki jest, taki jest, ale jest chyba najsilniej na świecie zdeterminowany do wsparcia Ukrainy w tej wojnie. Szef gabinetu prezydenta Ukrainy tak zaraz by nie nachlapał językiem, gdyby nie toczyły się w omawianej sprawie same tylko dyskusje.

Je...

To taki chocholi taniec, gdzie nadzieje spotykają się z przekłamaniami tłumaczy, a niedokładne wypowiedzi wywołują łańcuchową reakcję.

Z drugiej strony można próbować zrozumieć sytuację Ukraińców, którzy poza wewnętrznym i zewnętrznym PR'em działają wg zasady "tonący brzydko się chwyta".

A z trzeciej- może takie wrzutki to ponaglenie do rozmów lub przystawienie lufy do głowy, aby darczyńca podjął, pozytywną, decyzję.

PA A teraz, dodatkowo, pojawiły się informacje, że Paryż może i chce Mirage 2000 przekazać...- w pełni sprawne i przygotowane...

14 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Je...

To taki chocholi taniec, gdzie nadzieje spotykają się z przekłamaniami tłumaczy, a niedokładne wypowiedzi wywołują łańcuchową reakcję.

Z drugiej strony można próbować zrozumieć sytuację Ukraińców, którzy poza wewnętrznym i zewnętrznym PR'em działają wg zasady "tonący brzydko się chwyta".

A z trzeciej- może takie wrzutki to ponaglenie do rozmów lub przystawienie lufy do głowy, aby darczyńca podjął, pozytywną, decyzję.

PA A teraz, dodatkowo, pojawiły się informacje, że Paryż może i chce Mirage 2000 przekazać...- w pełni sprawne i przygotowane...

Napięcie i festiwal medialny wokół F-16 obśmiewałem już w Vol. 9 i tutejszym Vol. Napięcie seksualne to przy tym pikuś. Osobiście nie wierzę - na przekór mediom i różnej maści specom mniej lub bardziej samozwańczym - że jakiekolwiek samoloty od NATO będą „game changerem” na Ukrainie, bo nie wierzę już choćby tylko w to, że nawet gdyby Ukraina dostała jakieś zachodnie myśliwce, to że dostanie do nich aktualne natowskie zasobniki ECM oraz najnowocześniejszą broń stand-off. No nie wierzę i już. A bez takich rzeczy to te myśliwce niewiele lub nic nie zdziałają.

19 minut temu, Cypis napisał:

A czy u nas są jeszcze sprawne i latają Su-22 ?

Tak, jest kilkanaście. Tylko mówi się, że Ukraińcy nie mają na nich czynnych pilotów ani obsługi tech. więc nie leżą w ich zainteresowaniu.
Taaaaak. A na F-16 by znaleźli i pilotów i obsługę i zaplecze logistyczne?

M.

Edytowane przez beaviso

32 minuty temu, Cypis napisał:

A czy u nas są jeszcze sprawne i latają Su-22?

Podobno są.

Materiał wprost idealny do zrobienia z nich dronów-kamikaze* nabitych po brzegi HE i do wykorzystania tej słynnej ukraińskiej sztucznej inteligencji, żeby wynalazła tym Su jakieś trasy dolotowe na ruskie tyły, żeby tam mogły coś zniszczyć.

* Po zmyciu z nich (do zera!) farby, bo po 1) nie wypada na ruskie tyły wysłać czegoś z szachownicą; po 2) farba to 60-70 kg masy samolotu odzyskanej do HE, czyli materiałów wybuchowych.

Edytowane przez Jedburgh_Ops

18 minut temu, Speedy napisał:

Myślę, że znacznie łatwiej wyszkolić pilotów F-16 i zapewnić im logistykę niż w przypadku Su-22. 

Wczoraj jakiś urzędnik ukr. pisał, że f-16 im potrzebne do strącania rakiet i dronów.

?

4 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

Osobiście nie znam nikogo, kto by był za wojną Polski z kimkolwiek. Najwyraźniej pomylił więc kraj w którym przedsięwzięcie takie jest potrzebne. Proponuję odesłać go do kraju w takiej potrzebie i zapewnić dogodne warunki do agitacji antywojennej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie