Skocz do zawartości
  • 0

Stary scyzoryk wielofunkcyjny

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Czołem.

14 minut temu, kazioW24 napisał:

kto to produkował brak sygnatury.

To jest "sygnatura" - Victorinox

P1150957.thumb.JPG.bc974f143d21ab09e8f30877d448ce64.jpg.7f3c4bd88ee6ab086133eed6570b8813.jpg

Jeden z najpopularniejszych - szwajcarskich - scyzoryków wielofunkcyjnych.

(nawet - na wyposażeniu armii)

pzdr.

stani

• 0
Napisano

Czołem

22 minuty temu, sqr napisał:

Widziałem dziesiątki jeśli nie setki Victorinoxów i Wengerów, ale nigdy nie widziałem logo w kółku. 

Fakt - to będzie naśladownictwo (prawdopodobnie chińskie)

pzdr.

stani

• 0
Napisano

Czołem.

27 minut temu, kazioW24 napisał:

To logo jest metalowe

To niema nic do rzeczy.

Ten z e'baya - niema żadnego loga, a sprzedawca twierdzi że naklejka się przetarła.

P1160036.JPG.04d90ddc04776b7763057add4d728c97.thumb.jpg.a93171041efbb9bece06b0725e762e2b.jpg

Nawet Chińczycy robią podróby z metalowym logo. 

pzdr.

stani

• 0
Napisano

Mozliwe tyle to są lata 40/50 max 60 ,akurat na scyzorykach trochę się znam ,zarówno wykonanie jak i użyte materiały to nie jest chińskie na 100% ,to typowy niemiecki wyrób z tamtego okresu. Zresztą kupiony też w Niemczech na flumarku .Kształt ostrzy nożyczek i innych elementów to nie jest made in china.

• 0
Napisano

Victorinox to akurat szwajcarska firma. Oryginalny niemiecki to tu może być jedynie flohmark, choć i to obecnie nie do końca. 20-30 lat temu jeździłem na flohmark do Wiednia, po wielu latach przerwy zawitałem tam 4 lata temu. Doznałem szoku jak specyfika miejsca się zmieniła, za miast starzyzny, głównie nowe chińskie badziewie. 

Wojtek

• 0
Napisano (edytowane)

Byłem posiadaczem takowego scyzoryka jakieś 40-35 lat temu i mógłbym przysiąc że był zakupiony w Kiosku "Ruchu", niestety przysięgać nie będę bo pamięć już nie ta i tak daleko nie sięga ale na pewno był kupiony w naszym kraju. Może to jakaś rodzima produkcja "rzemieślnicza" nawiązująca w "treści i formie" do Szwajcara no a wykonanie takie jak to było w latach 70-80 tych.

Edytowane przez Edmundo
  • 0
Napisano

Nigdy nie pisałem że to Victorinox, to nie jest polska produkcja to Niemiec zresztą świadczy o tym napis na ostrzu rostferi.No nic widzę  ze na siłę chce się przypisać pochodzenie wschodnie, faktycznie w tamtym czasie mało trafiało do nas scyzoryków ze zgniłego zachodu.Ale wystarczy pogrzebać na stronach niemieckich i znajdzie się więcej takich,ebay knife vintage i szukać. Nie trzeba tworzyć teorii .

• 0
Napisano
6 godzin temu, kazioW24 napisał:

to Niemiec zresztą świadczy o tym napis na ostrzu rostferi

Rostfrei jeśli już, co znaczy "nierdzewna" Na tym swoim masz mnóstwo wykwitów rdzy,a i po stanie krawędzi ostrzy widać, że to rdzewny gównolit pokryty jakimś niklem.Podsumowując - tania tandeta, mająca z grubsza naśladować scyzoryki znanej firmy.

• 0
Napisano

Nic niczego nie naśladuje, gerlach też robił takie scyzoryki, odrobina wyobraźni i pojęcia o starych scyzorykach i było by jasne że przekładki między ostrzami są ze zwykłej węglówki. A wiek i wilgoć powoduje że nalot pojawia się na ostrzach to norma w strych scyzorykach, ba nawet srebro dostanie rdzawego nalotu, ba nawet w nowych wyrobach np. zostaw na zimę leathermana na jachcie i zobaczysz jak będzie wyglądał a też nierdzewny ale nity są ze zwykłej stali, ale trzeba kolekcjonować stare scyzoryki by o tym wiedzieć.

• 0
Napisano

bert.F trafiłeś w sedno ,czyli miałem rację ze to nie jest współczesne i że to nie china, rodzaj scyzoryka wielozadaniowego na zachodni rynek z lat 60 i jak pisałem wystarczy pogrzebać w necie a nie przyczepić sie nie wiedzieć czemu do teorii że to jakiś nie victorinox, już chyba 3 razy pisałem że nigdy nie twierdziłem nawet raz że to może być vicek. Byłem tego świadom od samego początku.

• 0
Napisano
2 godziny temu, kazioW24 napisał:

ale trzeba kolekcjonować stare scyzoryki by o tym wiedzieć.

Więcej po lasach wykopałem podobnego szajsu po grzybiarzach, niż taki "kolekcjoner" jak ty miał okazje pomacać.Nikt kto ma pojecie o scyzorykach nie wrzuca na forum o poszukiwaniach takiego badziewia.

23 minuty temu, kazioW24 napisał:

że to nie china

Nie łudź się.Tylko bicia dla frajerów się zmieniają - raz niemcy, raz japonia.Ruskich nie ma, bo oni z jakości nie słynęli.

• 0
Napisano

vis ty lepiej pozostań przy tych co wykopałeś i więcej się nie wypowiadaj o czymś co nie masz pojęcia ,a  na ruskie to cię nie stać, victorinox to by mógł się od nich uczyć o stali. Nakopałeś g... z Julii czy też innego marketu co w sklepie po 6 zł można kupić i uważasz się za eksperta i potem podchodzi do mnie tego typu spec i zdziwiony ze scyzoryk za 1500zł bo on lepszego kandara za 40zł kupił,a scyzoryk na rynku z drewnianymi okładkami za 15zł widział więc jak puma może 600zł kosztować a  w ogóle puma to buty ,wszystko.

• Haha 1