Czlowieksniegu Napisano %s o %s Napisano %s o %s 7 minut temu, Cypis napisał: Aktualna cena jednostkowa czołgu Kto bogatemu zabroni... Wróć- to się nazywa "Pilna potrzeba operacyjna". Cytuj
M81 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Austria i Czechy kupiły ostatnio leopardy 2A8. Cena w maksymalnym uproszczeniu to ok. 30 milionów euro za czołg. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Ciekawe, czy zajdzie potrzeba założenia forumowego wątku pt. „Zakupy z Brazylii”? Polska myśli o samolotach z Brazylii? Tajemniczy wpis MON Jeśli już, to po co Bejda spotkał się z Neto? MON interesuje P-99, KC-390 do tankowania FA-50, czy może Tucano/Super Tucano do ścigania Geranów? Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu PS Ale to wszystko nic. Bo jutro jest Wiekopomny Dzień polskiego lotnictwa wojskowego; bez wątpienia znajdzie się w jego Annałach. Jutro finał słynnego trzeciego przetargu na równie słynną kolekcjonerską amunicję do unikatowego w skali świata monotypu działka A-50 kupionego przez kretyna błaszczaka do FA-50. Nareszcie Janów będzie miał czymkolwiek strzelić - nie tyle lufę, co z lufy. Cytuj
beaviso Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Jesteś pewien, że oznaczenie tego działka to A-50? W jednym z przetargów tak je opisano, ale nie wiem skąd to oznaczenie. Widziałem już M61A2, M197... Od paru dni zaglądam na tę stronę - ale jakoś nie pojawiły się pytania wykonawców. Terminu też nie przesuwano, co sugeruje dwie rzeczy - albo faktycznie ktoś ma już gotową ofertę i nie było potrzeby dopytywać, wnioskować, przesuwać. Albo że... Nikt się nie zainteresował. Ludzie w takich agencjach powinni być rozliczani ze skuteczności. KPI > 80% przetargów rozstrzygnietych za pierwszym podejściem. A nie kurde bujanie się i unieważnianie. M. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 15 godzin temu, beaviso napisał: Jesteś pewien, że oznaczenie tego działka to A-50? W jednym z przetargów tak je opisano, ale nie wiem skąd to oznaczenie. Widziałem już M61A2, M197... Ja to tu nie mam nic do powiedzenia, bo po 1) mówi za mnie ktoś inny (poniżej); po 2) fakty mówią same za siebie. To, że durnota Sił Powietrznych po trzech dniach „analiz” do zakupu FA-50 sama nie wie, jakie działko kupiła i w poprzednich dwóch przetargach na amunicję nazywała to działko od czapy to już inna sprawa. „The A-50 gun system was developed by General Dynamics Armament and Technical Products specifically for the T/A-50 light trainer/attack aircraft being produced by KAI. The system provides the relatively smaller T/A-50 aircraft with 20mm Gatling gun capabilities comparable to that of larger fighter aircraft” – powiedział Steve Vander Kraats, szef programu działka A-50 u producenta tego działka, czyli w General Dynamics Armament and Technical Products, Inc. Kiedyś w necie było więcej materiałów na ten temat; teraz nie ma już nic, albo prawie nic. O tym, że działko A-50 z FA-50 nie jest działkiem M197 też było. A że działko A-50 nie jest działkiem M61A2 to mówią same fakty: 1) A-50 ma trzy lufy, a nie sześć; 2) gdyby A-50 było działkiem M61A2 to pasowałaby do niego standardowa amunicja 20×102, choćby dziadowska amunicja 20×102 z Meska niszcząca lufy. Ale z jakichś powodów nie pasuje, tak jak nie pasuje żadna inna amunicja 20×102 któregoś ze światowych producentów robiących tę amunicję do amerykańskich samolotów, bo kto by nie chciał zarobić na polskich kontraktach na amunicję do A-50? Od dawna, od dwóch wcześniejszych przetargów, leżą na ziemi polskie pieniądze za amunicję do A-50 i nikt nie chce się po te pieniądze schylić. A powód jest techniczny - amunicja dla kolekcjonerów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi