Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czyżby czyżyk jednak "plotki", że przeciąganie, przez stronę koreańską podpisania w 2022 umowy na K2, wcale nie wynikało z wielkości kwoty, która nie mieściła się w założonej pożyczce, wcale nie były plotkami...
I, że w tle był tak naprawdę alarm wywołany przez koreańskie służby, które trafiły na ślad... "niejasności"?

https://tvn24.pl/polska/zakupy-zbrojeniowe-z-korei-za-miliardy-i-tajemnicza-spolka-jest-sledztwo-badaja-faktury-st8589293

Napisano (edytowane)

Dwóch obywateli Korei Południowej w 2019 roku założyło spółkę o charakterze doradczym, by na przełomie 2022 i 2023 otrzymać blisko 100 milionów złotych od koreańskich dostawców broni do Polski. Było to w okresie finalizacji pierwszych umów zbrojeniowych przez ówczesnego ministra obrony Mariusza Błaszczaka. O koreańskich "prowizjach" za zakup broni nowi ministrowie MON wiedzieli już półtora roku temu, bo z tym od razu do nich przyszli niektórzy oficerowie. Ich nie awansowano, za to szefem sztabu został były zaufany Antoniego Macierewicza słynny generał Kukuła, były dowódca Wojsk Obrony Terytorialnej. Wiele wskazuje na to, że stare dogadało się z nowym.

Fajne doradztwo za 100 baniek do podziału na dwóch cwaniaków.

Za 600-700 tysięcy mógłbym zorganizować działający przez wiele lat zespół nawet kilkunastu doświadczonych polskich wojskowych, w tym z doktoratami z nauk technicznych, którzy doradzaliby siłom zbrojnym co kupić i jak kupić, na jakich warunkach, broń od Korei Południowej.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano (edytowane)

Zważywszy iż to kuwetowy sygnował te zakupy to od początku śmierdziało to kocimi odchodami i przekrętem, o czym pisaliśmy tu nieraz. Myślę iż ten matoł nie był nawet świadomy w co jest wkręcany, z drugiej strony pokażcie mi pismena na stanowisku który czegoś nie ukradł.....

Edytowane przez fala
Napisano
37 minut temu, fala napisał:

kuwetowy

● Zero wykształcenia i doświadczenia technicznego potrzebnego w omawianym fachu;

● Zero wykształcenia i doświadczenia biznesowego potrzebnego w omawianym fachu;

● Zero wcześniejszej wiedzy o wojsku, wojskowości, technice wojskowej, o zasadach zawierania kontraktów na broń;

● Nigdy niezweryfikowany na rynku pracy w konkursie na jakiekolwiek stanowisko pracy;

● Nieskażony jakąkolwiek uczciwą pracą niezałatwioną przez partię;

● Całe pasożytnicze życie wyłącznie na utrzymaniu partii, czyli podatnika.

Napisano
2 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

● Całe pasożytnicze życie wyłącznie na utrzymaniu partii, czyli podatnika.

Jakbym życiorys prezesa czytał, ani syna nie spłodził, ani domu nie zbudował, ani drzewa nie zasadził. Całe życie pasożytuje na podatnikach. Za to rozpierdolił naród w drobny mak , talent do niszczenia wszystkiego wokół nieprzeciętny.

Napisano

Jeszcze się nie przyzwyczailiście?

Mnie oświeciło jak zlikwidowali mi wyznawcy Balcerowicza dobrze działającą firmę z eksportem na cały świat (bo prywatne jest lepsze niż państwowe z zasady oczywiście a rynek nie ma oczywiście interesów narodowych 🤪) tworząc multi bezrobocie w regionie. A ostatnio jak zerwali w mojej gminie nowiutki półroczny asfalt a później kostkę tylko po to by położyć rury wodociągowe. Oczywiście z nową kostką i asfaltem. Teraz jest akcja gazyfikacyjna... Może uda mi się nową lekko używaną kostkę kupić ?    🤔                   😂    

Każdy ma inne doświadczenia. Wy tu na forum jesteście jak obserwuję z opcji rzeczowej punktującej i z drugiej punktującej dopiero po przeczytaniu soku z buraka ale ogólnie w 97% anty PIS hehe. I nie odmawiam wam racji z tym tylko zastrzeżeniem, że u mnie rządy PO PSL i poprzednie SLD to syf kiła i mogiła. Czekam więc na jakieś wyroki, trybunały dla pisowców etc   -   może zmienię podejście wraz z resztą wyborców tej złej strony księżyca.

Po tym klipie TVN "tradycyjnie" widać, że zły PIS a wszystko co dobrze to PO - KO - PSL. Urocze normalnie.

Do wyznawców na pewno to trafia.

Do wyborców jak widać po wyborach nawet tych wygranych przez koalicję - słabo. Podziały są nadal dość mocne i jakieś powody ku temu przecież są. Nawet jeśli na forum odkrywca.pl jest odwrotnie 😜 

Jedburgh_Ops

"Zero

zero 

zero" itd

Jak większość kadr w każdym rządzie z nadania politycznego - a teraz jest inaczej? Może masz zestawienie jakości działania tego rządu? Czy czasem ilość nowych niewątpliwie potrzebnych miejsc pracy w administracji rządowej się nie zwiększyła w porównaniu z "konkurencją"? I co - działa ? Jak z obiecankami ?

fala

Ty to jesteś wychowany właśnie na kulturze soczku z buraczka 

Idź do lustra zmierz długość wiadomą (jak znajdziesz), porównaj ze średnią i się ciesz, że "jeszcze" się załapałeś. I tylko tyle możesz. Popluć tutaj.

Bo ten drugi z braci od księżyca na bank lepiej wykorzystał swój czas niż ty tu na forum i w życiu w ogóle wykorzystasz. 

Jego historia oceni - twoich ( a i moich ) pierdów nawet nie zanotuje.

Koniec pitolenia. Taki dziś link w temacie mi wpadł:

https://www.money.pl/gospodarka/polska-ma-byc-europejskim-centrum-produkcji-czolgow-k2-gigant-ujawnia-plany-7191667838626560a.html

no i drugi 

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/general-ostrzega-o-takim-scenariuszu-nikt-nie-mysli-co-wtedy/qff485d,79cfc278

• Tak trzymać 1
Napisano
17 minut temu, lowiec napisał:

Jeszcze się nie przyzwyczailiście?

Mnie oświeciło jak zlikwidowali mi wyznawcy Balcerowicza dobrze działającą firmę z eksportem na cały świat (bo prywatne jest lepsze niż państwowe z zasady oczywiście a rynek nie ma oczywiście interesów narodowych 🤪) tworząc multi bezrobocie w regionie. A ostatnio jak zerwali w mojej gminie nowiutki półroczny asfalt a później kostkę tylko po to by położyć rury wodociągowe. Oczywiście z nową kostką i asfaltem. Teraz jest akcja gazyfikacyjna... Może uda mi się nową lekko używaną kostkę kupić ?    🤔                   😂    

Każdy ma inne doświadczenia. Wy tu na forum jesteście jak obserwuję z opcji rzeczowej punktującej i z drugiej punktującej dopiero po przeczytaniu soku z buraka ale ogólnie w 97% anty PIS hehe. I nie odmawiam wam racji z tym tylko zastrzeżeniem, że u mnie rządy PO PSL i poprzednie SLD to syf kiła i mogiła. Czekam więc na jakieś wyroki, trybunały dla pisowców etc   -   może zmienię podejście wraz z resztą wyborców tej złej strony księżyca.

Po tym klipie TVN "tradycyjnie" widać, że zły PIS a wszystko co dobrze to PO - KO - PSL. Urocze normalnie.

Do wyznawców na pewno to trafia.

Do wyborców jak widać po wyborach nawet tych wygranych przez koalicję - słabo. Podziały są nadal dość mocne i jakieś powody ku temu przecież są. Nawet jeśli na forum odkrywca.pl jest odwrotnie 😜 

Jedburgh_Ops

"Zero

zero 

zero" itd

Jak większość kadr w każdym rządzie z nadania politycznego - a teraz jest inaczej? Może masz zestawienie jakości działania tego rządu? Czy czasem ilość nowych niewątpliwie potrzebnych miejsc pracy w administracji rządowej się nie zwiększyła w porównaniu z "konkurencją"? I co - działa ? Jak z obiecankami ?

fala

Ty to jesteś wychowany właśnie na kulturze soczku z buraczka 

Idź do lustra zmierz długość wiadomą (jak znajdziesz), porównaj ze średnią i się ciesz, że "jeszcze" się załapałeś. I tylko tyle możesz. Popluć tutaj.

Bo ten drugi z braci od księżyca na bank lepiej wykorzystał swój czas niż ty tu na forum i w życiu w ogóle wykorzystasz. 

Jego historia oceni - twoich ( a i moich ) pierdów nawet nie zanotuje.

Koniec pitolenia. Taki dziś link w temacie mi wpadł:

https://www.money.pl/gospodarka/polska-ma-byc-europejskim-centrum-produkcji-czolgow-k2-gigant-ujawnia-plany-7191667838626560a.html

no i drugi 

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/general-ostrzega-o-takim-scenariuszu-nikt-nie-mysli-co-wtedy/qff485d,79cfc278

Współczuję, to na pewno wina Tuska. U mnie zrobili właśnie ulice cacy, trochę trwało ale kapitalka z mediami. Każdy się dogadał z podwykonawców. Nie uważam żeby to była zasługa Tuska. 

Napisano
22 minuty temu, lowiec napisał:

...ale ogólnie w 97% anty PIS hehe.

40% Polaków nie rozumie tego, co czyta, a kolejne 30% rodaków rozumie, ale w niewielkim stopniu.

Jedni stanowią tę ww. „kadrę narodową” 40% + 30%, i tych faktycznie nie ma na forum, a ta reszta „anty PiS” (jak napisałeś) albo jak ktoś woli „anty 40% + 30%” spokojnie dzieli się tutaj informacjami zgodnymi z profilem magazynu „Odkrywca”.

image.thumb.jpeg.30089d5ccd0825cbb1676a7a73838bfa.jpeg

Napisano (edytowane)
54 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

40% Polaków nie rozumie tego, co czyta, a kolejne 30% rodaków rozumie, ale w niewielkim stopniu.

Jedni stanowią tę ww. „kadrę narodową” 40% + 30%, i tych faktycznie nie ma na forum, a ta reszta „anty PiS” (jak napisałeś) albo jak ktoś woli „anty 40% + 30%” spokojnie dzieli się tutaj informacjami zgodnymi z profilem magazynu „Odkrywca”.

image.thumb.jpeg.30089d5ccd0825cbb1676a7a73838bfa.jpeg

No jeszcze jak byś napisał gdzie zamieszkują ci wyznawcy to byłbym kontent - to oczywiście żart bo mapki są dostępne. 

Z jakichś powodów jest jak jest i dzieje się tak nadal utrwalając te kanony podziałów. Z jakichś powodów inwestuje się głównie na zachodzie i północy kraju. Takie miejscowości jak moja rodzinna służą od czasów początków reform obecnego premiera jako rezerwuar siły roboczej dla miast wojewódzkich. Tam nie mieszkają idioci Jedburgh. Mój pradziadek (nie sam) robił maszyny do firmy w której pracował - jeszcze prywatnej, papiery stare w rodzinie chyba mamy jeszcze patentowe, po dziadku również coś jest. Firma po IIW podskoczyła w zatrudnieniu i produkcji - wystarczyło wykształcić techników, zrobić szkołę. Teraz od czasu przekształceń (czyli tzw "winy Tuska"  😉  ) mimo internetów i tvLCD w domach, resztek dzieci na bezsensownych studiach  - linia pochyła, uwstecznianie regionu.

Ludzie to czują.

Nie dziwcie się więc tym wyborom.

Cronos

U mnie też jest ładnie, gmina niby się stara, ulice czyste, woda w rzece, ładne zachody słońca... Nie zmienia to jednak postaci rzeczy.

Ale koniec, cyt już, to nie ten temat 🙂 

Edytowane przez lowiec