Skocz do zawartości

Wojna w Ukrainie vol.7

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, karpik napisał:

Słyszałem i czytałem wiele opinii, że Ukraina może wygrać tę wojnę. (Kierunek- google- czy Ukraina wygra wojnę).

W jakim czasie zależy od wielu czynników, a najważniejszym jest to czy będą mieli czym walczyć.

Czy potrzebujesz analizy na temat, co się stanie gdy ją przegra?

Wojny na wyniszczenie z Rosją Ukraina nie wygra.

A paliwo czy amunicja potrzebne są w tak dużych ilościach że Zachód raczej nie zapewni tych środków na wiele miesięcy walk.

Nie wiem jak bardzo przegra wojnę Ukraina, od tego faktycznie zależy kiedy Rosja ponownie wróci po "swoje". I ile mamy czasu my czy państwa bałtyckie.

To chyba wyjaśnia skąd te wielkie leje w Donbasie.

"Rosji zabrakło precyzyjnie naprowadzanych pocisków i ucieka się do pocisków z czasów zimnej wojny

Według brytyjskiego Ministerstwa Obrony Moskwa wystrzeliwuje ogromne rakiety z czasów zimnej wojny, przeznaczone do niszczenia lotniskowców na ukraińskie wojsko w Donbasie, ponieważ zabrakło im precyzyjnie naprowadzanych pocisków. Rakiety ważące pięć i pół tony zostały zaprojektowane do przenoszenia głowicy jądrowej, a użycie ich zamiast konwencjonalnych rakiet powoduje ogromne szkody uboczne."

Zdjęcie było dołączone do posta. Nie wiem czy to jest taka rakieta.

IMG_20220612_181855_550.jpg

Edytowane przez karpik

6 godzin temu, balans napisał:

Jest tylko jeden mały problem - to by oznaczało wymianę ciosów nuklearnych:

1. W wariancie "L" tylko taktycznych na obszarze ograniczonym do Ukrainy i Polski, zapewne też Białoruś i Kaliningrad.

2. W wariancie "XL" zapewne cała Europa.

3. W wariancie "XXL" cała zachodnia półkula, Kanada tyż.

PS. We prowadzaniu demokracji na całym świecie specjalizuje się zupełnie inne państwo i nie jest to Kanada...

Zapomniałem, wspomnieć że istnieje coś takiego jak Memorandum Budapeszteńskie, ktoś pamięta jego zapisy? Gwarantami nienaruszalności granic UA są US i GB wiec się pytam gdzie oni są ?  Ustanawiają jakieś papierowe sankcje których i tak nie przestrzegają a swołocz grabi i morduje. Może się opamiętają jak im znowu coś na Londyn zacznie spadać.

Z zadowoleniem przyjmując przystąpienie Ukrainy do Układu o Nierozprzestrzenianiu Broni Jądrowej jako Państwa Nienuklearnego,

Mając na uwadze zaangażowanie Ukrainy w eliminację broni jądrowej z jej terytorium w określonym terminie,

Zauważając zmiany w sytuacji bezpieczeństwa światowego, obejmujące zakończenie zimnej wojny, które doprowadziły do powstania warunków do głębokiej redukcji sił nuklearnych,

Potwierdzają co następuje:

1. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają swoje zaangażowanie, zgodnie z zasadami Aktu Końcowego Konferencji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie, w poszanowanie niezależności i suwerenności istniejących granic Ukrainy;

2. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają swoje zobowiązanie do powstrzymania się od stosowania groźby lub użycia siły przeciw integralności terytorialnej bądź politycznej niezależności Ukrainy, i że żadna broń w ich posiadaniu nigdy nie zostanie użyta przeciw Ukrainie, chyba że w samoobronie lub w przypadkach zgodnych z Kartą Narodów Zjednoczonych;

3. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają swoje zaangażowanie, zgodnie z zasadami Aktu Końcowego Konferencji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie, w powstrzymanie się od przymusów ekonomicznych zmierzających do podporządkowania swoim własnym interesom realizacji przez Ukrainę praw nieodłącznie związanych z jej suwerennością aby w ten sposób osiągnąć korzyści jakiegokolwiek rodzaju;

4. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają swoje zaangażowanie w poszukiwanie natychmiastowych działań Rady Bezpieczeństwa Narodów Zjednoczonych celem dostarczenia pomocy Ukrainie, jako Państwu Nienuklearnemu stronie Układu o Nierozprzestrzenianiu Broni Jądrowej, gdyby Ukraina stała się ofiarą aktu agresji lub obiektem groźby agresji, w których stosowana jest broń jądrowa;

5. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają, w przypadku Ukrainy, swoje zaangażowanie do niestosowania broni jądrowej przeciw jakiemukolwiek Państwu Nienuklearnemu stronie Układu o Nierozprzestrzenianiu Broni Jądrowej, chyba że w przypadku zaatakowania ich, ich terytoriów zależnych, ich sił zbrojnych lub ich sojuszników przez takie państwo w połączeniu lub w sprzymierzeniu z Państwem Nuklearnym;

6 Ukraina, Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki będą się konsultowały w przypadku powstania sytuacji, w której pojawiłyby się wątpliwości dotyczące powyższych zobowiązań.

Memorandum wchodzi w życie po jego podpisaniu.

Podpisano w czterech kopiach o równej ważności w językach ukraińskim, angielskim i rosyjskim.

Za Ukrainę:

(podpis) Łeonid D. KUCZMA

Za Federację Rosyjską:

(podpis) Boris N. JELCYN

Za Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej:

(podpis) John MAJOR

Za Stany Zjednoczone Ameryki:

(podpis) William J. CLINTON

Edytowane przez fala

19 minut temu, fala napisał:

Zapomniałem, wspomnieć że istnieje coś takiego jak Memorandum Budapeszteńskie, ktoś pamięta jego zapisy? Gwarantami nienaruszalności granic UA są US i GB wiec się pytam gdzie oni są ?  Ustanawiają jakieś papierowe sankcje których i tak nie przestrzegają a swołocz grabi i morduje. Może się opamiętają jak im znowu coś na Londyn zacznie spadać.

Z zadowoleniem przyjmując przystąpienie Ukrainy do Układu o Nierozprzestrzenianiu Broni Jądrowej jako Państwa Nienuklearnego,

Mając na uwadze zaangażowanie Ukrainy w eliminację broni jądrowej z jej terytorium w określonym terminie,

Zauważając zmiany w sytuacji bezpieczeństwa światowego, obejmujące zakończenie zimnej wojny, które doprowadziły do powstania warunków do głębokiej redukcji sił nuklearnych,

Potwierdzają co następuje:

1. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają swoje zaangażowanie, zgodnie z zasadami Aktu Końcowego Konferencji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie, w poszanowanie niezależności i suwerenności istniejących granic Ukrainy;

2. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają swoje zobowiązanie do powstrzymania się od stosowania groźby lub użycia siły przeciw integralności terytorialnej bądź politycznej niezależności Ukrainy, i że żadna broń w ich posiadaniu nigdy nie zostanie użyta przeciw Ukrainie, chyba że w samoobronie lub w przypadkach zgodnych z Kartą Narodów Zjednoczonych;

3. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają swoje zaangażowanie, zgodnie z zasadami Aktu Końcowego Konferencji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie, w powstrzymanie się od przymusów ekonomicznych zmierzających do podporządkowania swoim własnym interesom realizacji przez Ukrainę praw nieodłącznie związanych z jej suwerennością aby w ten sposób osiągnąć korzyści jakiegokolwiek rodzaju;

4. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają swoje zaangażowanie w poszukiwanie natychmiastowych działań Rady Bezpieczeństwa Narodów Zjednoczonych celem dostarczenia pomocy Ukrainie, jako Państwu Nienuklearnemu stronie Układu o Nierozprzestrzenianiu Broni Jądrowej, gdyby Ukraina stała się ofiarą aktu agresji lub obiektem groźby agresji, w których stosowana jest broń jądrowa;

5. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają, w przypadku Ukrainy, swoje zaangażowanie do niestosowania broni jądrowej przeciw jakiemukolwiek Państwu Nienuklearnemu stronie Układu o Nierozprzestrzenianiu Broni Jądrowej, chyba że w przypadku zaatakowania ich, ich terytoriów zależnych, ich sił zbrojnych lub ich sojuszników przez takie państwo w połączeniu lub w sprzymierzeniu z Państwem Nuklearnym;

6 Ukraina, Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki będą się konsultowały w przypadku powstania sytuacji, w której pojawiłyby się wątpliwości dotyczące powyższych zobowiązań.

Memorandum wchodzi w życie po jego podpisaniu.

Podpisano w czterech kopiach o równej ważności w językach ukraińskim, angielskim i rosyjskim.

Za Ukrainę:

(podpis) Łeonid D. KUCZMA

Za Federację Rosyjską:

(podpis) Boris N. JELCYN

Za Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej:

(podpis) John MAJOR

Za Stany Zjednoczone Ameryki:

(podpis) William J. CLINTON

Szkoda zabierać miejsce na forum.

Memorandum- def:

"pismo dyplomatyczne bez adresu, podpisu i pieczęci, przedstawiające najczęściej poglądy rządu na sprawy będące przedmiotem rokowań"

9 minut temu, karpik napisał:

Szkoda zabierać miejsce na forum.

Memorandum- def:

"pismo dyplomatyczne bez adresu, podpisu i pieczęci, przedstawiające najczęściej poglądy rządu na sprawy będące przedmiotem rokowań"

Są tam podpisy i adresaci więc... UA została wtedy wydymana?

7 godzin temu, fala napisał:

To może od razu zaprośmy hordy rosyjskie bo nas straszą bombami atomowymi. Psychopata ma plan i jeśli nie spotka się ze zdecydowaną reakcją to sobie go zrealizuje.

Mieszkając w Kanadzie [ja też mogłem*] łatwo jest nawoływać do wojny nuklearnej w Europie, tyle że ofiary byłyby liczone w milionach, ale co tam.

A te "hordy rosyjskie" to tani gaz, ropa, węgiel, wiele innych i rynek zbytu. A to bardzo zabolało Amerykanów. Nie wiem tylko, czy bardziej zależało im na osłabieniu UE, czy na osłabieniu Rosji? Tak ogólnie to temat rzeka, a ja już bardzo dawno to wszystko przepowiedziałem. A teraz nie mam już ochoty udowadniania, że nie jestem "śmierdzącą onucą", jak taki jeden buc mnie nazwał.

*Byłem w 1981 dość wysoko w tzw. "Sieci", której przewodził późniejszy minister, który lunął Koreańczykom Żerań. Do tego byłem represjonowany, acz jak stwierdziła moja ślubna - szukałem "kwadratowych jaj" to je znalazłem, ale jak zawsze i tak mało oberwałem. Ironia losu polega na tym, że znajomy z pracy, który był synem autentycznych UB-owców i przeciwnikiem opozycji, wyjechał wtedy do Kanady jako działacz Solidarności...

11 minut temu, balans napisał:

A te "hordy rosyjskie" to tani gaz, ropa, węgiel, wiele innych

A te wiele innych to: gwałty (również na niemowlętach i mężczyznach), morderstwa cywilów, bomby w szpitale położnicze, rozjeżdżanie jeńców czołgami, nawały artyleryjskie na miasta etc. itp. Normalnie zdobycze kacapskiego miru aż palce lizać.

• Super 1

Godzinę temu, balans napisał:

Mieszkając w Kanadzie [ja też mogłem*] łatwo jest nawoływać do wojny nuklearnej w Europie, tyle że ofiary byłyby liczone w milionach, ale co tam.

Gadasz jak nawiedzony . Z bandytami tylko po bandycku, ta swołocz rozumie tylko język siły, dla nich traktaty i umowy to papier do dupy. Dzicz szanuje tylko taką władzę która trzyma krótko za gardło i od czasu do czasu da po pysku. Straszenie przez Putina co drugi dzień kogoś innego zamiarem użycia bomb to tylko straszenie. Mają tak sprawne i i nowoczesne te sprzęty że sami się boją iż znikną z powierzchni planety przy próbie ich użycia.

Godzinę temu, balans napisał:

Temat wojny nuklearnej wypłynął akurat ze strony wschodniej i wiesz o tym tak jak ja. A gdy dostano odpowiedz, że w takiej wojnie nie ma zwycięzców, to prowodyr poruszenia tego tematu, odkręcił kota ogonem i wyszło tradycyjnie, że jest " gołąbkiem pokoju". Bądź poważny Balans, ponadto skutki czy w Europie, czy gdzie indziej, będą takie same.

Pamiętasz czasy , kiedy świat panikował niekiedy, a tematem był nierzadko, że Breżniew- robot starego, bardzo starego roku produkcji może doprowadzić do tragedii. Jeśli nie, to przypomnij sobie...

7 godzin temu, bjar_1 napisał:

A te wiele innych to: gwałty (również na niemowlętach i mężczyznach), morderstwa cywilów, bomby w szpitale położnicze, rozjeżdżanie jeńców czołgami, nawały artyleryjskie na miasta etc. itp. Normalnie zdobycze kacapskiego miru aż palce lizać.

Jeżeli byłeś tam osobiście i potwierdzasz, że takie zbrodnie miały tam miejsce i nie jest to tylko propaganda SBU, to i ja się pod tym co napisałeś podpisuję.

Z jedną uwagą - nawały artyleryjskie na osiedla mieszkaniowe w Doniecku to Marsjanie przeprowadzali?

2 godziny temu, balans napisał:

Z jedną uwagą - nawały artyleryjskie na osiedla mieszkaniowe w Doniecku to Marsjanie przeprowadzali?

Jakieś dowody?

ONZ czy obwe (nie pamiętam) naście razy proponowało śledztwa w sprawie tych "ludobójstw". Bez odzewu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie