Skocz do zawartości
  • 0

Rzeźba z czarnego dęba?

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1
Napisano

Osese czy tekowe drewno bardzo ładnie przyjmują barwniki i są popularne  w takich zastosowaniach. Heban jest droższy i gorszy w obróbce, czarny dąb za twardy. Mahoń bardziej rudo-brązowy.

Wojtek

• 1
Napisano
W dniu 12.05.2022 o 13:05, Krzychu123K napisał:

Waga ponad dwa kg twardość i jakość tego drewna jest nie typowa, a całe wykonanie i sposób jest unikalny i detaliczny wątpię że ktoś to strugał dla turystów i robił takie pokrycie z użytkiem warstwe słóju, przycież wystarczyło pomalować i sprzedawać...

Dalsza część zdjęć:

IMG_20220512_103515.jpg

IMG_20220512_103526.jpg

IMG_20220512_104043.jpg

IMG_20220512_103535.jpg

Gdzie ty tam widzisz jakiś kunszt?Większość można wykonać maszynowo, a to co mogło być robione ręcznie wykonane jest na szybko i nie wymaga nawet specjalnej wprawy. Wnętrze "maski" świadczy ewidentnie o tym, że jest na pokaz i ma zrobioną fabrycznie dziurkę do zawieszenia.

• 1
Napisano

W Tajlandii kopiarki do tego typu wyrobów są używane co najmniej od 40 lat, obecnie obrabiarki CNC. Ręcznie usuwane dłutkiem są jedynie ślady frezu. Przypuszczam że w Afryce nie jest inaczej, zwłaszcza że głupich białasów chętnych na pamiątkowe "rękodzieło" nie brakuje.

Wojtek

Sam zrobiłem taką kopiarkę, z myślą o okładkach do pistoletów czy bagnetów.  Rzeźb jako takich nigdy nie kopiowałem, natomiast ornamenty do szafek zegarów czy mebli wychodzą świetnie.

• 1
Napisano

Jest bardzo ładnie wykonana ale to jest typowa afrykańska cepelia a nie przedmiot używany w trakcie uroczystości , tańców itp.

Te "oryginalne" to możemy zobaczyć w muzeach etnograficznych i cena ich jest (są podróby) bardzo wysoka.

Twoja maska to piękna pamiątka z Afryki i powieszona na ścianie cieszyć będzie oko. Biznes pamiątkarski jest b. rozwinięty w Afryce - warsztaty masowo produkują pamiątki na zamówienie sklepów w Europie (w Polsce oczywiście też).

Warto dojść skąd pochodzi - wg mnie ma pewne cechy masek z Beninu.

• 0
Napisano (edytowane)

Waga ponad dwa kg twardość i jakość tego drewna jest nie typowa, a całe wykonanie i sposób jest unikalny i detaliczny wątpię że ktoś to strugał dla turystów i robił takie pokrycie z użytkiem warstwe słóju, przycież wystarczyło pomalować i sprzedawać...

Dalsza część zdjęć:

IMG_20220512_103515.jpg

IMG_20220512_103526.jpg

IMG_20220512_104043.jpg

IMG_20220512_103535.jpg

Edytowane przez Krzychu123K
  • 0
Napisano

" a całe wykonanie i sposób jest unikalny i detaliczny wątpię że ktoś to strugał dla turystów i robił takie pokrycie z użytkiem warstwe słóju, przycież wystarczyło pomalować i sprzedawać"

Zapewne masz G.- wpisz afrykańska maska/rzeźba i otrzymasz multum wyników różnych drewnianych cudów, które dla turystów mniej lub bardziej masowo są wykonywane...

• 0
Napisano

Witam Kolegów! 

Popieram Modiego . Heban jest czarnym , bardzo twardym i ciężkim drzewem bez przebarwień. Ja w Afryce nie spotkałem się z barwieniem czy odbarwianiem drewna hebanu. Mało tego . Rzeźba tej wielkości wykonana z hebanu raczej na targach nie jest już często spotykana. I kosztuje nawet niewielka , niestety więcej jak waży. Foty oryginalnego hebanu .

IMG_20220512_190212.jpg

IMG_20220512_190223.jpg

IMG_20220512_190231.jpg

• 0
Napisano

Czołem Waszmościom.

2 godziny temu, kolczyk96 napisał:

Heban jest czarnym , bardzo twardym i ciężkim drzewem bez przebarwień.

I tak i nie - odmian hebanowców jest kilka i drewno z tych drzew występuje w pełnej gamie kolorystycznej - dla twardego drewna.

Rzecz jasna - czarny heban, ma największą wartość. Ale to tylko jedna z odmian.

Prezentowana rzeźba - jak najbardziej - może być wykonana w hebanie.

Świadczy o tym czarne przebarwienie - charakterystyczne dla hebanu, którego nie znajdziemy w żadnym innym drewnie.

Jak sam napisałeś -

3 godziny temu, kolczyk96 napisał:

Ja w Afryce nie spotkałem się z barwieniem czy odbarwianiem drewna hebanu.

Czyli - jest to naturalny kawałek drewna, bez dodatku barwników.

pzdr.

stani  

• 0
Napisano

Takie cuś smaruje się pastą do butów lakierowanych i normalnie jak buty poleruje, wtedy jest idealnie czarne. Robiłem kilka elementów do broni z hebanu, sam z siebie bez pastowania czy olejowania po wypolerowaniu wygląda jak plastik.

Wojtek

• 0
Napisano
14 godzin temu, Cyrograf15 napisał:

Takie cuś smaruje się pastą do butów lakierowanych i normalnie jak buty poleruje, wtedy jest idealnie czarne. Robiłem kilka elementów do broni z hebanu, sam z siebie bez pastowania czy olejowania po wypolerowaniu wygląda jak plastik.

Wojtek

Tak jest tylko to jest specjalna mikstura ja bym nazwał ja pastowo-olejową. Trochę wsiąka w drewno i bardzo ciężko jest ją usnąć. Wszyscy sprzedawcy pam i atek w rópznych portach afrykańskich zawsze powiedzą, że to oryginalny heban. Wg mnie ta maska to nie jest heban - inne drewno orientalne.