Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak dla porządku, Puck, Cmentarz nad Zatoką przy al. Lipowej.

20240723_131342.thumb.jpg.a9e1de45db8701c5f53fd9a5bea32a0e.jpg

Przeszedłem się ostatnio po wszystkich trzech puckich cmentarzach - parafialnym, Św. Jerzego i nad Zatoką - fakt, że tak bardziej spacerowo, niezbyt skrupulatnie, ale żadnych innych pochówków żołnierzy MDLot nie widziałem. 😞

Napisano
3 godziny temu, formoza58 napisał:

mdl lat1.JPG

mdl lat2.JPG

Łódź latająca Latham 43 HB3 Nr 7 z Esk.Szk. - uszkodzona i holowana do brzegu. Kadłub łodzi siedzi głęboko zanurzony w wodzie,  a pod prawym dolnym płatem łódź jako dodatkowy pływak.

• 3 weeks later...
Napisano
21 godzin temu, formoza58 napisał:

Nad Wisłą w Warszawie, w głębi " Poniatoszczak"

Tak jest.

Łódź latająca Latham 43 HB.3 nr 34 (I Esk. Liniowa "Wiking" - vide godło) na plaży "Poniatówka" w dniu 07.05.1930 r. Pobyt z okazji tygodnia L.O.P.P.

Napisano
6 godzin temu, Sedco Express napisał:

Łódź latająca Latham 43 HB.3 nr 34 (I Esk. Liniowa "Wiking" - vide godło) na plaży "Poniatówka" w dniu 07.05.1930 r. Pobyt z okazji tygodnia L.O.P.P.

Na czas czas pobytu , zaloga podejmowana była przez 1 PL. Była wzmianka w prasie.

Napisano

I tutaj się niestety mylisz. Jeśli wg. Ciebie są to mundury carskiej floty, to proponuję przejrzeć wątek poświęconym Marynarzom z lat 1918 - 1920. Brakuje czapki z orzełkiem?

Napisano
5 godzin temu, formoza58 napisał:

I tutaj się niestety mylisz. Jeśli wg. Ciebie są to mundury carskiej floty, to proponuję przejrzeć wątek poświęconym Marynarzom z lat 1918 - 1920. Brakuje czapki z orzełkiem?

Dlatego napisałem "wg mnie'. Nie neguję, że są to polscy marynarze, ale jak sadzę nie w mundurach polskiego kroju. Wątek przejrzałem i są też mundury MW kajzerowskich Niemiec. Jeśli masz info to napisz jaki to wzór /rok etc. tego typu munduru i podkoszulki w paski.

Napisano

Ja nie muszę, bo nie mam z tym  problemu. A podkoszulki w paski, używane były w obu flotach zaborczych. A nasi  w nich walczyli w 1920 roku i donaszali po wojnie.

Napisałes " Nie neguję, że są to polscy marynarze, ale jak sadzę nie w mundurach polskiego kroju" więc cieszę się  że to postęp, .bowiem inaczej brzmi że "Wg mnie to są mundury carskiej floty więc nie z okresu służby w BLM."

Napisano
W dniu 5.09.2024 o 18:15, formoza58 napisał:

Ja nie muszę, bo nie mam z tym  problemu. A podkoszulki w paski, używane były w obu flotach zaborczych. A nasi  w nich walczyli w 1920 roku i donaszali po wojnie.

Napisałes " Nie neguję, że są to polscy marynarze, ale jak sadzę nie w mundurach polskiego kroju" więc cieszę się  że to postęp, .bowiem inaczej brzmi że "Wg mnie to są mundury carskiej floty więc nie z okresu służby w BLM."

:-)))