Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
  W dniu 8.10.2023 o 17:26, formoza58 napisał:

Lata dwudzieste. Jeden z lotniczych pogrzebów w  Pucku...

mdl pogrz0.JPG

mdl pogrz1.JPG

mdl pogrz2.JPG

Expand  

Pogrzeb dwóch lotników (widoczne hełmy lotnicze na trumnach). Karawan (tylko dla pierwszej trumny) łódź latająca CAMS 30E o numerze 2-3 (?) -  w MDLot były tylko 4 egz. tego typu o nr 2-1, 2-2, 2-3, i 2-4 użytkowane od 1926 r. Zdj. więc po 1926 r.

Uważam, że jest to pogrzeb ppor.pil.obs. Zygmunta Majewskiego i mł majst.wojsk. (bsmt.) Bernarda Łukaszyka (Łukasik ?).

Katastrofa miała miejsce 11.04.1930 r. Po starcie Schreck FBA 17 HE.2w nr. 4-3 runął do wody. Ślizg na skrzydło - błąd pilota.

Pochowano ich na cmentarzu katolickim w Pucku.

Prawie połowa kwietnia, ubrania zimowe może kwiecień był chłodny. Nie znalazłem żadnych info o jednoczesnym pogrzebie dwóch lotników w Pucku po 1926 r. więc sądzę, że to ta katastrofa.

PS - doszukałem się, że CAMS 30E o nr 2-3 (domniemany nr karawanu) został skasowany 30.11.1929 r. więc może później kadłub wykorzystywano jako karawan podobnie jak kadłub CAMS o nr 2-4 (zdj. dolne)

Pogrzeb lotniczy (por.)ppor.mar. Zygmunta Podgórskiego na kadłubie łodzi CAMS-30E nr. 2-3   24.07.1930.jpg

Edytowane przez Sedco Express
Napisano
  W dniu 8.10.2023 o 17:26, formoza58 napisał:

Lata dwudzieste. Jeden z lotniczych pogrzebów w  Pucku...

mdl pogrz0.JPG

mdl pogrz1.JPG

mdl pogrz2.JPG

Expand  

Ciekawe jest miejsce wykonania tego zdjęcia, róg 10 Lutego i Hallera, czyli kondukt idzie z bazy MDLot w kierunku miasta (zatem albo do fary, albo na cmentarz - ale wtedy msza musiałaby być polowa, nie wiem, czy takie praktykowano?).

https://www.google.com/maps/@54.7203238,18.4075135,3a,75y,324.44h,92.49t/data=!3m6!1e1!3m4!1s5x_U0I_SvzzMwJcm5oyQpg!2e0!7i13312!8i6656?entry=ttu

Napisano
  W dniu 9.10.2023 o 19:32, formoza58 napisał:

Sedco, dzięki za opis. Jest kolejny pogrzeb Pucku, tym razem jednego Lotnika. Prawdopodobnie z lat dwudziestych...

mdl pog0.JPG

mdl pog1.JPG

Expand  

Przejrzałem wszystkie dostępne publikacje i nie znalazłem info o pogrzebie zimą w latach 20-tych XX w. w Pucku jednego poległego w katastrofie lotniczej lotnika. Może jest to transport trumny na pociąg ? Może to marynarz z personelu naziemnego a nie lotynik ?

Napisano (edytowane)
  W dniu 11.10.2023 o 14:03, Sedco Express napisał:

Może jest to transport trumny na pociąg ?

Expand  

Gdyby to było na pociąg, to skręciliby w widoczną po lewej ulicę (dzisiejszą Hallera) - bo ona prowadzi do dworca. Idą prosto w stronę centrum miasta, czy fary i cmentarza.

Edytowane przez Grzesio
Napisano

Tak w schemacie: czerwona strzałka - trasa konduktu (z tego i poprzedniego zdjęcia), na niebiesko zaznaczony mniej więcej zakres zdjęcia i pozycja fotografa, na żółto ulica na dworzec (Hallera)  i wejście na cmentarz (poza kadrem).

PUCK.jpg

Napisano
  W dniu 11.10.2023 o 14:03, Sedco Express napisał:

Przejrzałem wszystkie dostępne publikacje i nie znalazłem info o pogrzebie zimą w latach 20-tych XX w. w Pucku jednego poległego w katastrofie lotniczej lotnika. Może jest to transport trumny na pociąg ? Może to marynarz z personelu naziemnego a nie lotynik ?

Expand  

Daleś impuls .Ja również przejrzałem materiały i może to być grudzień 1929 roku. Wtedy, 5 grudnia, w wypadku maszyny pilotowanej przez por. mar. pil. Kazimierza Szalewicza, zginął ppor. obserw. Zygmunt Kawecki. Innych przypadków w okresie do końca lat dwudziestych, nie znalazłem.

Napisano
  W dniu 11.10.2023 o 15:26, formoza58 napisał:

Daleś impuls .Ja również przejrzałem materiały i może to być grudzień 1929 roku. Wtedy, 5 grudnia, w wypadku maszyny pilotowanej przez por. mar. pil. Kazimierza Szalewicza, zginął ppor. obserw. Zygmunt Kawecki. Innych przypadków w okresie do końca lat dwudziestych, nie znalazłem.

Expand  

Tylko, że por. obs. Zygmunt Kawecki-Dołęga został pochowany na cmentarzu w ...  Częstochowie.

PS - dlatego wspominałem o ewentualnym orszaku pogrzebowym na dworzec kolejowy w Pucku.

Napisano

W odróżnieniu od tego hydroplanu na Riwierze, to zdjęcie pochodzi z krajowego konkursu fotograficznego i zamieszczane obok znanych zdjęć lotniczych MD Lot min. nad Helem. Pozostałe również przedstawiały Polskę. 

Napisano
  W dniu 11.10.2023 o 16:35, Sedco Express napisał:

Tylko, że por. obs. Zygmunt Kawecki-Dołęga został pochowany na cmentarzu w ...  Częstochowie.

PS - dlatego wspominałem o ewentualnym orszaku pogrzebowym na dworzec kolejowy w Pucku.

Expand  

To zdjęcie przedstawiać ma "Odprowadzenie zwłok ppor. obs. Zygmunta Kawęckiego-Dołęgi na dworzec kolejowy, Puck 1929 r."

20231013_113640.jpg

Napisano

No dobrze, już mam jasność. 

Trumny żołnierzy MDLot wystawiane były w asyście warty honorowej w czarnym hangarze bazy, tam też odbywały się msze pogrzebowe, a następnie kondukty wyruszały na cmentarz - dlatego idą 10 Lutego w stronę centrum.

Na zdjęciu kondukt z 15.04.1930.

20231013_114445.jpg

• Super 1