Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 godziny temu, formoza58 napisał:

Bo te dwie ostatnie prace, to chyba nawiązanie do wypadu " 714" nad Gdańsk.

W 1936 r. (inne źródła podają 1937 r.) dwa R-XIII wystartowały by przepędzić dwa niemiecki sterowce LZ-129 "Hindenburg" i LZ-129 "Graf Zeppelin", które naruszyły polską przestrzeń powietrzną (nad Helem - rejon umocniony i był zakaz lotów dla cywilnych samolotów) w locie z Królewca. Samoloty R-XIII w pobliżu sterowców wykonywały akrobacje, zwroty, przeloty przed nimi aż te zostały zmuszone do zmiany kursu i wyleciały z polskiej strefy wód granicznych.

Napisano

Dzięki, nie znałem tego epizodu. Spojrzałem na czarne małe " 714" i mi sie skojarzyło z wrześniowym lotem...

----------------------------------------------

W trakcie antraktu uzupełnienie z Lahtamami...

Lahtam 3-1 w 1929 roku.

lahtam 3 1 29r.JPG

Napisano
W dniu 9.05.2022 o 20:59, ptasznik napisał:

Ilość typów samolotów i ich zdjęć też nie jest jakaś duża i wszystko zmieści się na kilkunastu stronach. Do ogarnięcia przy przeglądaniu, nawet wymieszane.

O dzięki za całe zdjęcie Lathama, bo je gdzies zgubiłem w jednym ze starych folderów. A zamieścilem tylko kadr, który znalazłem...

Obawiam się, ze tych stron będzie więcej, znacznie więcej. Po typach samolotów i  rożnych " cudakach", mam przygotowane kilka folderów  min. na temat architektury, terenu bazy i sylwetki marynarzy  Lotnictwa Morskiego. Uzbierało się kilka setek. Bynajmniej się nie martwię ;-) 

Napisano

Wg mojego pobieżnego zliczenia to do pokazania zostało jeszcze 18 różnych typów statków powietrznych będących w użyciu w BLM i MDLot.

Proponuję jak będziesz zakładał nowe watki dodać jeszcze np. "Hangary i zabudowania lotniskowe 1919-1939" (lub coś w tym rodzaju) :-)

Napisano
2 godziny temu, Sedco Express napisał:

Proponuję jak będziesz zakładał nowe watki dodać jeszcze np. "Hangary i zabudowania lotniskowe 1919-1939" (lub coś w tym rodzaju) :-)

A co stoi na przeszkodzie, abyś to Ty je założył ;-) Wyczuwam wśród Towarzystwa jakowąś awersję do tworzenia wątków. Przez lata czytam " .. to założyć, tamto warto by było..." Mnie już styknie i tak się nieco rozpędziłem ;-) 

Tak pewnie będzie tych typów plus kilkaset fotek marynarzy i budynków dywizjonowych na terenie Pucka.

Napisano

Śledzę z przyjemnością. Mnie podejście polegające na patrzeniu i przedstawianiu całości zagadnień dotyczących Dywizjonu w jednym wątku bardzo się podoba.   W tle odtworzonej postaci marynarza MDL z 1937 roku w ubiorze do wyjścia widoczna ściana  frontowa budynku koszarowego MDL w Pucku. Dziś znajdują się tam mieszkania komunalne.

img 11 MDL.JPG

Napisano
Godzinę temu, ArturSZ2 napisał:

Śledzę z przyjemnością. Mnie podejście polegające na patrzeniu i przedstawianiu całości zagadnień dotyczących Dywizjonu w jednym wątku bardzo się podoba.

Jak najbardziej popieram.

W dniu 23.05.2022 o 10:07, formoza58 napisał:

Tak pewnie będzie tych typów plus kilkaset fotek marynarzy i budynków dywizjonowych na terenie Pucka.

Jak możesz i chcesz (co oczywista), wrzucaj na forum, z przyjemnością obejrzymy.

Napisano

Ale zanim dotrzemy  do tych rozdziałów, najpierw trzeba przelecieć przez typy samolotów, używanych  w dywizjonie. A jest ich jeszcze , jak wspomniał Sedco osiemnaście...

CAMS- 30E2 

Widoczny numer 23 oznacza  2- oznaczenia typu, 3- kolejny numer  maszyny.

cmas1.JPG

cmas2.JPG

Napisano
Godzinę temu, Sedco Express napisał:

Razem było ich 4 - od 1-1 do 1-4

Trzecie zdjęcie przedstawia Macchi M-9. Siódme, z pogrzebu ppor. Zygmunta Majewskiego w 1930 roku.

-----------------------------------

Cd. CAMS- ów...

cams1.JPG

cams2.JPG

Napisano
14 minut temu, ptasznik napisał:

A tu akurat nie zauważyłem.

Dobra, kasujemy gadki szmatki, bo zrobi się 20 stron o niczym do jednego zdjęcia.

Więc nie będzie  gadek, szmatek -poszukaj sobie o kątach widzenia obiektywów i jakie aparaty (w tym obiektywy o jakiej ogniskowej) były w latach 20-tych XX w. w internecie, Jest wszystko aż za dużo.