bogdan76 Napisano 16 Luty 2022 Share Napisano 16 Luty 2022 Witam. Co oznacza na portrecie skrót M.S.Z.O.S.F? Bogdan. Nie mam niestety innego zdjecia obrazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bogdan76 Napisano 19 Luty 2022 Autor Share Napisano 19 Luty 2022 Nie ma ruchu znawców sztuki? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Sedco Express Napisano 19 Luty 2022 Share Napisano 19 Luty 2022 Ano nie ma. Gdyby było zdjęcie całego obrazu i widoczna byłaby święta (jak sądzę) to można by się potrudzić w rozszyfrowanie napisu. Ciemność widzę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 sqr Napisano 19 Luty 2022 Share Napisano 19 Luty 2022 Obraz namalowany w Polsce, czy poza granicami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Czlowieksniegu Napisano 19 Luty 2022 Share Napisano 19 Luty 2022 Boguś... zadzieraj kiecę i szukaj biegłego w łacinie, skrótach, Watykanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bogdan76 Napisano 19 Luty 2022 Autor Share Napisano 19 Luty 2022 Obraz jest w zamku Kwidzyn. Znajoma zrobiła zdjęcie bo ją zaciekawiło. Ale raczej nie wie komu jest postać, faktycznie przypomina świętą. No niestety nie znan nikogo w sutannie, by dopytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bogdan76 Napisano 19 Luty 2022 Autor Share Napisano 19 Luty 2022 Chociaż w zamku raczej księżna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 mlody2929 Napisano 19 Luty 2022 Share Napisano 19 Luty 2022 A możesz napisać jakie tam literki są bo u mnie nie widać dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bogdan76 Napisano 19 Luty 2022 Autor Share Napisano 19 Luty 2022 M.S.Z.O.S.F? Prawdopodobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 abcd Napisano 19 Luty 2022 Share Napisano 19 Luty 2022 OSF Ordo Sancti Francisci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 szutnik Napisano 19 Luty 2022 Share Napisano 19 Luty 2022 2 godziny temu, abcd napisał: OSF Ordo Sancti Francisci Czy aby nie czasem T.O.R -Tertius Ordo Regularis Sancti Francisci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 szutnik Napisano 19 Luty 2022 Share Napisano 19 Luty 2022 2 godziny temu, bogdan76 napisał: Chociaż w zamku raczej księżna? Albo ksieni :) - inaczej abatysa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 mlody2929 Napisano 20 Luty 2022 Share Napisano 20 Luty 2022 To chyba będzie obraz świętej Dorota z Mątowów .Tak mi się wydaje .A co do literek to nie bardzo jestem pewien ale ona należała do zakonu (Ordo Franciscanus Saecularis)Franciszkański Zakon Świeckich ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bogdan76 Napisano 20 Luty 2022 Autor Share Napisano 20 Luty 2022 No jest to jakiś trop i trzy literki by pasowały :) Pozostają trzy- i pomimo, że nie widać, to podobno jest M.S.Z. bo się z pewnym ministerstwem skojarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 szutnik Napisano 20 Luty 2022 Share Napisano 20 Luty 2022 3 godziny temu, mlody2929 napisał: To chyba będzie obraz świętej Dorota z Mątowów .Tak mi się wydaje .A co do literek to nie bardzo jestem pewien ale ona należała do zakonu (Ordo Franciscanus Saecularis)Franciszkański Zakon Świeckich ale mogę się mylić Ten skrót , w kontekscie obrazu ( biały habit) pochodzi raczej od Fanciszkanek Szpitalnych czyli od Zgromadzenia Sióstr Pielęgniarek Trzeciego Zakonu Regularnego świętego Fanciszka .Ale to spekulacja :) Resztą skrótu nie wiem czy jest sen się przejmować - radosna tfurczość w dziedzinie łaciny uczonej na terenach Polskich przez nawiedzonych i często na bani Jezuitów jest już legendarna . Zainteresowanym polecam Pamiętniki J.CH. Paska będącą idealnym przykładem radosnej tfurczości językowej w tworzeniu makaronizmów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bogdan76 Napisano 21 Luty 2022 Autor Share Napisano 21 Luty 2022 Ok. Dziekuję za odpowiedź. Chociaż ten co malował raczej na bani nie był :). Ale możliwe, że nie ma wytłumaczenia. Bo pytałem księdza i też nie wiedział co autor miał na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 BF.Cieszyniok Napisano 21 Luty 2022 Share Napisano 21 Luty 2022 A moze warto spytac mailowo w muzeum gdzie obraz wisi, dzial sztuki powinien wiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 BF.Cieszyniok Napisano 21 Luty 2022 Share Napisano 21 Luty 2022 Tutaj namiary na pracownika z dzialu sztuki Pracownia Sztuki i Historii mgr Łukasz Rzepczyński (Asystent) tel.: + 48 55 646 37 94 email: l.rzepczynski [at] zamek.malbork.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bogdan76 Napisano 21 Luty 2022 Autor Share Napisano 21 Luty 2022 Napisałem ale bez odzewu. Spróbuję raz jeszcze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bogdan76 Napisano 22 Luty 2022 Autor Share Napisano 22 Luty 2022 No i mam odpowiedź. Nie wiadomo co autor miał na myśli :) Dziękuję wszystkim za pomoc Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bogdan76 Napisano 26 Luty 2022 Autor Share Napisano 26 Luty 2022 Bardzo dziękuję. Niesamowite jacy tu są są super ludzie :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 szutnik Napisano 2 Marzec 2022 Share Napisano 2 Marzec 2022 Po konsultacji z doświadczoną latynistką stwierdziliśmy ,że najprawdopodobniej autor ( typowy "znaffca" łaciny :) )pod skrótem ukrył - Mater. S.( imię) Z. ( nazwisko ) O.S.F - ten skrót jest bezsprzecznie związany z Zakonem Franciszkanek Szpitalnych , a to wskazuje na najwcześniej pierwszą połowę XIX w. https://pl.wikipedia.org/wiki/Franciszkanki_szpitalne . Jeżeli Pan Łukasz ma problemy ze znalezieniem skrótów zakonnych , to służę :) -https://pl.wikipedia.org/wiki/Skróty_zakonne_(zakony_żeńskie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
bogdan76
Witam. Co oznacza na portrecie skrót M.S.Z.O.S.F?
Bogdan.
Nie mam niestety innego zdjecia obrazu
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi