Skocz do zawartości
  • 0

Obraz, litery na nim.

bogdan76

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 godziny temu, abcd napisał:

OSF   Ordo Sancti Francisci

Czy aby nie czasem T.O.R -Tertius Ordo Regularis Sancti Francisci ?

Napisano

Po konsultacji z doświadczoną latynistką stwierdziliśmy ,że najprawdopodobniej autor ( typowy "znaffca" łaciny :)  )pod skrótem ukrył - Mater.  S.( imię) Z. ( nazwisko ) O.S.F - ten skrót jest bezsprzecznie związany z Zakonem Franciszkanek Szpitalnych , a to wskazuje na najwcześniej pierwszą połowę XIX w.  https://pl.wikipedia.org/wiki/Franciszkanki_szpitalne  . 

Jeżeli Pan Łukasz ma problemy ze znalezieniem skrótów zakonnych , to służę :) -https://pl.wikipedia.org/wiki/Skróty_zakonne_(zakony_żeńskie)

Napisano

To chyba będzie obraz świętej Dorota z Mątowów .Tak mi się wydaje .A co do literek to nie bardzo jestem pewien ale ona należała do zakonu (Ordo Franciscanus Saecularis)Franciszkański Zakon Świeckich ale mogę się mylić 

Napisano

No jest to jakiś trop i trzy literki by pasowały :)

Pozostają trzy- i pomimo, że nie widać, to podobno jest M.S.Z. bo się z pewnym ministerstwem skojarzyło.

Napisano
3 godziny temu, mlody2929 napisał:

To chyba będzie obraz świętej Dorota z Mątowów .Tak mi się wydaje .A co do literek to nie bardzo jestem pewien ale ona należała do zakonu (Ordo Franciscanus Saecularis)Franciszkański Zakon Świeckich ale mogę się mylić 

Ten skrót , w kontekscie obrazu ( biały habit) pochodzi raczej  od Fanciszkanek Szpitalnych czyli od Zgromadzenia Sióstr Pielęgniarek Trzeciego Zakonu Regularnego świętego Fanciszka .Ale to spekulacja :) Resztą skrótu nie wiem czy jest sen się przejmować - radosna tfurczość w dziedzinie łaciny uczonej na terenach Polskich przez nawiedzonych i często na bani Jezuitów jest już legendarna . Zainteresowanym polecam Pamiętniki J.CH. Paska będącą idealnym przykładem radosnej tfurczości językowej w tworzeniu makaronizmów...

Napisano

Ok. Dziekuję za odpowiedź. Chociaż ten co malował raczej na bani nie był :). Ale możliwe, że nie ma wytłumaczenia. Bo pytałem księdza i też nie wiedział co autor miał na myśli.

Napisano

Obraz jest w zamku Kwidzyn.

Znajoma zrobiła zdjęcie bo ją zaciekawiło. Ale raczej nie wie komu jest postać, faktycznie przypomina świętą. No niestety nie znan nikogo w sutannie, by dopytać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie