Skocz do zawartości
  • 0

Obraz, litery na nim.

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Obraz jest w zamku Kwidzyn.

Znajoma zrobiła zdjęcie bo ją zaciekawiło. Ale raczej nie wie komu jest postać, faktycznie przypomina świętą. No niestety nie znan nikogo w sutannie, by dopytać

• 0
Napisano

To chyba będzie obraz świętej Dorota z Mątowów .Tak mi się wydaje .A co do literek to nie bardzo jestem pewien ale ona należała do zakonu (Ordo Franciscanus Saecularis)Franciszkański Zakon Świeckich ale mogę się mylić 

• 0
Napisano

No jest to jakiś trop i trzy literki by pasowały :)

Pozostają trzy- i pomimo, że nie widać, to podobno jest M.S.Z. bo się z pewnym ministerstwem skojarzyło.

• 0
Napisano
3 godziny temu, mlody2929 napisał:

To chyba będzie obraz świętej Dorota z Mątowów .Tak mi się wydaje .A co do literek to nie bardzo jestem pewien ale ona należała do zakonu (Ordo Franciscanus Saecularis)Franciszkański Zakon Świeckich ale mogę się mylić 

Ten skrót , w kontekscie obrazu ( biały habit) pochodzi raczej  od Fanciszkanek Szpitalnych czyli od Zgromadzenia Sióstr Pielęgniarek Trzeciego Zakonu Regularnego świętego Fanciszka .Ale to spekulacja :) Resztą skrótu nie wiem czy jest sen się przejmować - radosna tfurczość w dziedzinie łaciny uczonej na terenach Polskich przez nawiedzonych i często na bani Jezuitów jest już legendarna . Zainteresowanym polecam Pamiętniki J.CH. Paska będącą idealnym przykładem radosnej tfurczości językowej w tworzeniu makaronizmów...

• 0
Napisano

Ok. Dziekuję za odpowiedź. Chociaż ten co malował raczej na bani nie był :). Ale możliwe, że nie ma wytłumaczenia. Bo pytałem księdza i też nie wiedział co autor miał na myśli.

• 0
Napisano

Po konsultacji z doświadczoną latynistką stwierdziliśmy ,że najprawdopodobniej autor ( typowy "znaffca" łaciny :)  )pod skrótem ukrył - Mater.  S.( imię) Z. ( nazwisko ) O.S.F - ten skrót jest bezsprzecznie związany z Zakonem Franciszkanek Szpitalnych , a to wskazuje na najwcześniej pierwszą połowę XIX w.  https://pl.wikipedia.org/wiki/Franciszkanki_szpitalne  . 

Jeżeli Pan Łukasz ma problemy ze znalezieniem skrótów zakonnych , to służę :) -https://pl.wikipedia.org/wiki/Skróty_zakonne_(zakony_żeńskie)