Cypis Napisano 2 Sierpień 2021 Share Napisano 2 Sierpień 2021 Wczoraj w czasie koncertu z okazji rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego , w pewnym momencie jako tło wyświetlane było kolorowe zdjęcie przedstawiające grupę pojazdów na tle ruin (na jakimś placu). Były tam na pewno StuG-i i Sturmpanzer. Szukam w niecie i nie mogę znaleźć tego zdjęcia. Może ktoś z koleżanek i kolegów może mi w namierzeniu tego zdjęcia. A może są jeszcze jakieś inne zdjęcia przedstawiające tą grupę pojazdów . Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 2 Sierpień 2021 Share Napisano 2 Sierpień 2021 W czasie powstania Niemcy użyli dwóch Sturmpanzer VI Mörser-Tiger i ok 10 Sturmpanzer IV Brumbär które to były? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartee Napisano 2 Sierpień 2021 Share Napisano 2 Sierpień 2021 To jedno z ujęć z Placu Wilsona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Sierpień 2021 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2021 Wydaje mi się , że na zdjęciu były Sturmpanzer IV. Tyr , nie ma potwierdzenia w dokumentach , że pojazdy te miały nadaną nazwę Brummbär. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 2 Sierpień 2021 Share Napisano 2 Sierpień 2021 Powstanie > Żoliborz, pl. Wilsona, pl. Inwalidów itd - Główne - Forum Odkrywcy (odkrywca.pl) tu chyba te fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Sierpień 2021 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2021 (edytowane) Nie w tym wątku , nie ma tego zdjęcia. Szukałem na stronie Muzeum PW też nie ma . Darek Edytowane 2 Sierpień 2021 przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 2 Sierpień 2021 Share Napisano 2 Sierpień 2021 Może kadr z filmu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Sierpień 2021 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2021 Dobry pomysł Tyr, już obrabiam kadry z tego programu. Wygląda na to ,że to zdęcia z jakiegoś filmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Sierpień 2021 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2021 (edytowane) Kadry z programu TVP "Warszawiacy śpiewają (nie)zakazane piosenki 2021" (tylko do dyskusji w temacie. Kadr 1 kolorowy - od lewej Sturmpanzer IV , StuG III , Sturmpanzer IV , za nim prawdopodobnie StuG III , kolejny Sturmpanzer IV , przed nim pojazd na podwoziu Panzer III lub IV , skrajnie z prawej trochę z przodu StuG III , a przed nimi chyba Borgward. Kadr 2 czarno-biały , widać na nim trzy Sturmpanzer IV 4 serii oraz 2 StuG III i przed nimi jakiś mały pojazd (prawdopodobnie Borgward), obłok kurzu to prawdopodobnie kolejny StuG III po wystrzale. Edytowane 2 Sierpień 2021 przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Sierpień 2021 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2021 Może ktoś ma wyraźniejsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Sierpień 2021 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2021 Bartee to raczej nie jest Plac Wilsona. Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartee Napisano 2 Sierpień 2021 Share Napisano 2 Sierpień 2021 1 hour ago, Cypis napisał: Bartee to raczej nie jest Plac Wilsona. Cypis Oczywiście. Natomiast Twoje ujęcia są bardzo znane. Pochodzą z powstańczej kroniki filmowej. Wykonane z Pałacu Staszica obrazują Krakowskie Przedmieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Sierpień 2021 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2021 Dziękuję za info , czyli wyraźniejszych zdjęć nie ma się co spodziewać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 2 Sierpień 2021 Share Napisano 2 Sierpień 2021 (edytowane) Edytowane 2 Sierpień 2021 przez Mirosław Jastrzebski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 2 Sierpień 2021 Share Napisano 2 Sierpień 2021 I z tego co wiem to oberwał a nie strzelał z p.panca... piata, panzerfausta, ew czegoś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartee Napisano 2 Sierpień 2021 Share Napisano 2 Sierpień 2021 film (52 sekunda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adonis48lo Napisano 5 Sierpień 2021 Share Napisano 5 Sierpień 2021 W niemieckich kronikach z walk w powstaniu jest fragment z ostrzeliwaniem starówki z Brummbär'a z mostu Poniatowskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 5 Sierpień 2021 Share Napisano 5 Sierpień 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 2 Wrzesień 2021 Share Napisano 2 Wrzesień 2021 wprawdzie inny rodzaj pojazdu (Hetzer), ale pojawiło się nowe zdjęcie z powstania, więc wrzucam tutaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinguzek Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 witam, w związku z Pz.Abt. 302 (Fkl.) który używał w Powstaniu Bowgardów, krąży w Internecie takie zdjęcie (nie znam źródła) spotkałem się z opisem że to rozładunek przed Powstaniem we Włochach pod Warszawą w źródłach spotkałem się z informacją, że ten batalion został rozładowany również w Błoniu pod Warszawą jest tam w okolicy podobny most na Utracie w Kopytowie; mam pytanie czy zdjęcie mogły być tam wykonane? w załączeniu załączyłem odwrotkę, która bardzie by pasowała do "okolicy" ale StuG 40 stałby wtedy na platformach kolejki wąskotorowej z Płochocina do cegielni w Kopytowie (technicznie podobno to możliwe); oczywiście będę wdzięczny za wszelkie sugestie gdzie to zdjęcie mogło być wykonane? może to inny Pz.Abt. (Fkl.) ? moze nie w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 2 godziny temu, marcinguzek napisał: StuG 40 stałby wtedy na platformach kolejki wąskotorowej z Płochocina do cegielni w Kopytowie (technicznie podobno to możliwe) Bez sensu. Po co ładować sztugi na kolejkę, która może je przewieźć tylko kilka kilometrów dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi