Skocz do zawartości

Sturmpanzer-y w Powstaniu Warszawskim

Cypis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wczoraj w czasie koncertu z okazji rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego , w pewnym momencie jako tło wyświetlane było kolorowe zdjęcie przedstawiające grupę pojazdów na tle ruin (na jakimś placu). Były tam na pewno StuG-i i Sturmpanzer. Szukam w niecie i nie mogę znaleźć tego zdjęcia. Może ktoś z koleżanek i kolegów może mi w namierzeniu tego zdjęcia. A może są jeszcze jakieś inne zdjęcia przedstawiające tą grupę pojazdów .

Cypis

Napisano

W czasie powstania Niemcy użyli dwóch Sturmpanzer VI Mörser-Tiger i ok 10  Sturmpanzer IV Brumbär które to były?

Napisano

Wydaje mi się , że na zdjęciu były Sturmpanzer IV. 

Tyr , nie ma potwierdzenia w dokumentach , że pojazdy te miały nadaną nazwę Brummbär.

Darek

Napisano

Kadry z programu TVP "Warszawiacy śpiewają (nie)zakazane piosenki 2021" (tylko do dyskusji w temacie.

Kadr 1 kolorowy - od lewej Sturmpanzer IV , StuG III , Sturmpanzer IV , za nim prawdopodobnie StuG III , kolejny Sturmpanzer IV , przed nim pojazd na podwoziu Panzer III lub IV , skrajnie z prawej trochę z przodu StuG III , a przed nimi chyba Borgward.

PW 02.jpg

Kadr 2 czarno-biały , widać na nim trzy Sturmpanzer IV 4 serii oraz 2 StuG III i przed nimi jakiś mały pojazd (prawdopodobnie Borgward), obłok kurzu to prawdopodobnie kolejny StuG III po wystrzale.

PW 01.jpg

Napisano
1 hour ago, Cypis napisał:

Bartee to raczej nie jest Plac Wilsona.

Cypis

Oczywiście.

Natomiast Twoje ujęcia są bardzo znane. Pochodzą z powstańczej kroniki filmowej. Wykonane z Pałacu Staszica obrazują Krakowskie Przedmieście.

• 4 weeks later...
  • 9 months later...
Napisano

witam, 

w związku z Pz.Abt. 302 (Fkl.) który używał w Powstaniu Bowgardów, krąży w Internecie takie zdjęcie (nie znam źródła)

Nosij-zaryada-z-novymy-stug-40.jpg

spotkałem się z opisem że to rozładunek przed Powstaniem we Włochach pod Warszawą

w źródłach spotkałem się z informacją, że ten batalion został rozładowany również w Błoniu pod Warszawą

jest tam w okolicy podobny most na Utracie w Kopytowie; mam pytanie czy zdjęcie mogły być tam wykonane?

w załączeniu załączyłem odwrotkę, która bardzie by pasowała do "okolicy" ale StuG 40 stałby wtedy na platformach kolejki wąskotorowej z Płochocina do cegielni w Kopytowie (technicznie podobno to możliwe);

oczywiście będę wdzięczny za wszelkie sugestie gdzie to zdjęcie mogło być wykonane? może to inny Pz.Abt. (Fkl.) ? moze nie w Polsce? 

most.jpg

Napisano
2 godziny temu, marcinguzek napisał:

StuG 40 stałby wtedy na platformach kolejki wąskotorowej z Płochocina do cegielni w Kopytowie (technicznie podobno to możliwe)

Bez sensu. Po co ładować sztugi na kolejkę, która może je przewieźć tylko kilka kilometrów dalej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie