pancerny Napisano 12 Lipiec 2021 Share Napisano 12 Lipiec 2021 Proszę o informację z jakiego pułku jest ten ułan? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pancerny Napisano 12 Lipiec 2021 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2021 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pancerny Napisano 12 Lipiec 2021 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2021 Taki sam monogram na czapraku znaleziony na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 12 Lipiec 2021 Share Napisano 12 Lipiec 2021 Właśnie... nie ustalony. Chyba że Formoza coś się dowiedział. Chyba odznaka ma zaokrąglone ramiona krzyża. A takie miały 9 Pułk Strzelców Konnych i 9 Pułk Ułanów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toyotomi Napisano 12 Lipiec 2021 Share Napisano 12 Lipiec 2021 Czołem. Szabla pruska M 1896 - troczona do siodła - to też może pomóc w ustaleniu pułku. Spis pułków uzbrojonych w pruskie M 1896 - w latach. pzdr. stani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 12 Lipiec 2021 Share Napisano 12 Lipiec 2021 Ale Panowie proszę zwrócić uwagę iż widoczny na fotografii żołnierz to nie żaden ułan i nawet nie kawalerzysta, doskonale widoczne ciemne patki na kołnierzu a kawaleria nie nosiła patek tylko proporczyki naszywane bezpośrednio na kołnierzu. Moim zdaniem widoczny żołnierz dosiadł konia tylko do tejże fotografii a z jakiego pułku pochodził koń to inna sprawa albo to artylerzysta a artyleria chyba też miała na stanie szable pruskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 12 Lipiec 2021 Share Napisano 12 Lipiec 2021 Zamiast zacząć od patek człowiek na odznakę i monogram wlepiał gały;) Jeśli to artylerzysta to odznaka pasuje pod 11 PAC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 12 Lipiec 2021 Share Napisano 12 Lipiec 2021 Tyr malutka uwaga, nie było 11 PAC-u, tych było tylko dziesięć czyli 1-10, jaka to odznaka, tego nie wiem ale zapewne tak jak napisałeś coś z artylerii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Lipiec 2021 Share Napisano 12 Lipiec 2021 2 godziny temu, Tyr napisał: Chyba że Formoza coś się dowiedział Niestety, od umieszczenia kadru w wątku o ozdobnych czaprakach nie dowiedziałem się więcej. Nie spotkałem się z podobnym monogramen... do dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pancerny Napisano 14 Lipiec 2021 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2021 Podejrzewam, że na obydwu fotografiach jest ten sam koń a nawet prawdopodobnie i plener... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 17 Lipiec 2021 Share Napisano 17 Lipiec 2021 Może widoczna litera inicjału z pętlą na dole z lewej strony to "Ź" ? Jeśli jest to "ż" to pierwszą literą byłaby "S" czyli "S.Ż." - Stanisław Żółkiewski (honorowy szef pułku). W środku buława hetmańska. Takie inicjały były w 6.pułku strzelców konnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Lipiec 2021 Share Napisano 17 Lipiec 2021 No nie bardzo Sedco, na zdjęciu wiodącym w wątku otok rogatywki , odznaka pamiątkowa, oraz miejsce na kołnierzu kurtki nie wskazuje, że to może być 6 PSK. Zresztą na drugim zdjęciu, odnośnie otoku, to potwierdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartee Napisano 22 Lipiec 2021 Share Napisano 22 Lipiec 2021 On 12.07.2021 o 19:04, Tyr napisał: Jeśli to artylerzysta to odznaka pasuje pod 11 PAC On 12.07.2021 o 19:40, Edmundo napisał: Tyr malutka uwaga, nie było 11 PAC-u, tych było tylko dziesięć Dziobaczku, toż to wiekopomne odkrycie, odnaleźć zaginiony w pomroce... pułk. Pisz dziobaczku monografię a pierwszy w kolejce po autograf się ustawię. Będzie hicior. Hi hi hi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 22 Lipiec 2021 Share Napisano 22 Lipiec 2021 Dam ci jak chcesz adres możesz już przyjechać po "autograf" Możesz wszystkie swoje buraczane wcielenia forumowe przywieźć... W dniu 12.07.2021 o 19:40, Edmundo napisał: Tyr malutka uwaga, nie było 11 PAC-u, tych było tylko dziesięć czyli 1-10, jaka to odznaka, tego nie wiem ale zapewne tak jak napisałeś coś z artylerii. Dwa razy kliknąłem-tablet... i nie zauważyłem a podobną w kształcie miał 1 PAC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 22 Lipiec 2021 Share Napisano 22 Lipiec 2021 Odznaka podchodzi też pod 6 PAL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
pancerny
Proszę o informację z jakiego pułku jest ten ułan?
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.