maurycy Napisano 5 Luty 2021 Napisano 5 Luty 2021 Witam, trafiłem na artykuł o znalezionych minach przeciwpiechotnych, natomiast patrząc na zdjęcia zastanawiam się co to konkretnie za miny, bo ich wygląd chyba nie jest zbyt charakterystyczny, a lepiej w razie czego trochę się orientować.
maurycy Napisano 6 Luty 2021 Autor Napisano 6 Luty 2021 Nie wiem czemu wszyscy sądzą, że to moje znalezisko. W dniu 5.02.2021 o 17:47, bjar_1 napisał: Oleju w głowie na przyszłość życzę. O co ci chodzi? Chłopie szukanie militarki to nie zabawa w piaskownicy, na wszystko można przypadkiem natrafić, granat już kiedyś też wygrzebałem. Na pewno fajnie byłoby, aby taka osoba znała wszystkie rodzaje broni używanej w obu wojnach światowych i innych bitwach, ale w praktyce raczej rzadko to się zdarza, stąd też przydaje się forum, aby pogłębić swoją wiedzę i uzyskać informacje, a nie mało wnoszące przytyki...
bjar_1 Napisano 6 Luty 2021 Napisano 6 Luty 2021 Jak czegoś nie znasz, to lepiej nie bierz tego w łapy, bo na SD 2 to się możesz tak przejechać, że do końca życiu ktoś będzie musiał ci tyłek wycierać. Granaty wszelkie to pikuś przy tym. Więcej pokory.
Luckey13 Napisano 16 Maj 2021 Napisano 16 Maj 2021 A to już insza inszość, generalnie to jak się nie ma 100% pewności to lepiej nie tykać nic co choćby potencjalnie może być urwiłapką. U mnie w takim małym lasku trzeba uważać by się nie potknąć o niewypał, tyle tego, ja zawsze omijałem szerokim łukiem, choć pewnie połowa tego była bezpieczna, ale sam się nie znam zbytnio na temacie i wolę nie ryzykować ;)
Czlowieksniegu Napisano 5 Luty 2021 Napisano 5 Luty 2021 Jak skończysz czytać ten artykuł, to nie zabieraj go do domu, ale do ekipy sprzątającej daj znać...
maurycy Napisano 5 Luty 2021 Autor Napisano 5 Luty 2021 14 minut temu, K.O.P. napisał: sd 2 Ok, dzięki za info.
Kosuń Napisano 14 Maj 2021 Napisano 14 Maj 2021 O minach masz trochę tutaj, może będą pasować do twoich. http://t2ws.5v.pl/technika_wojskowa/Miny_niemieckie/Miny_niemieckie.html
Julekcezar Napisano 14 Maj 2021 Napisano 14 Maj 2021 Sd 2 to jedne z najbardziej niebezpiecznych urwiłapek, jeśli nie nr 1 na tych terenach. Niektóre mają zapalniki poruszeniowe, to nawet gorsze niż uzbrojone s miny. Przy wykopach nie da się odczytać oznaczeń na zapalniku. Gigantyczne nie są i raczej nie zabiją, lecz sprawią że do końca życia osoba nierozsądnie z nimi eksperymentująca dozna redukcji długości rąk. Ciekawostką jest, że ich puste skorupy osiągają horrendalne ceny, nieporównywalne z np sd 1 czy sd 4. Zgadnijcie dlaczego. Każdy kto ceni wszystkie swoje cześci ciała powinien jak najszybciej oddalić się i zgłosić, bądź zakopać głęboko. Samobójcom też odradzam, bo zamiast się zabić, permanentnie pozbawią się tej możliwości, a zamiast zostaną szpetnym świerzakiem. Jak ktoś kopie militarkę to powinien solidnie się wyedukować w zakresie zardzewiałej śmierci. Niektóre urwiłapki (nie tylko sd 2, sporo jest dziwnych modeli nieprzypominających klasycznych pocisków, np Hafthochladungi, czy granaty GG/P40 bez lotek) nie wyglądają niebezpiecznie, a w istocie takie są.
predi888 Napisano 15 Maj 2021 Napisano 15 Maj 2021 11 godzin temu, Julekcezar napisał: Gigantyczne nie są i raczej nie zabiją polemizowałbym
predi888 Napisano 15 Maj 2021 Napisano 15 Maj 2021 zdecydowanie nie warto, tak jak przy każdym podejrzanym przedmiocie z ziemi
Luckey13 Napisano 15 Maj 2021 Napisano 15 Maj 2021 Ludziska, nie żeby coś, ale to faktycznie z artykułu zdjęcia są ;) https://mazowiecka.policja.gov.pl/wwy/aktualnosci/50744,Policjanci-zabezpieczyli-grozne-miny-przeciwpiechotne.html
takafura Napisano 15 Maj 2021 Napisano 15 Maj 2021 4 minuty temu, Luckey13 napisał: Ludziska, nie żeby coś, ale to faktycznie z artykułu zdjęcia są ;) https://mazowiecka.policja.gov.pl/wwy/aktualnosci/50744,Policjanci-zabezpieczyli-grozne-miny-przeciwpiechotne.html Data publikacji 05.02.2021
Julekcezar Napisano 15 Maj 2021 Napisano 15 Maj 2021 54 minuty temu, Luckey13 napisał: Ludziska, nie żeby coś, ale to faktycznie z artykułu zdjęcia są ;) https://mazowiecka.policja.gov.pl/wwy/aktualnosci/50744,Policjanci-zabezpieczyli-grozne-miny-przeciwpiechotne.html Ano są, niemniej przed sd 2 ostrzegać warto bo nie wyglądają jak bomby.
Pytanie
maurycy
Witam, trafiłem na artykuł o znalezionych minach przeciwpiechotnych, natomiast patrząc na zdjęcia zastanawiam się co to konkretnie za miny, bo ich wygląd chyba nie jest zbyt charakterystyczny, a lepiej w razie czego trochę się orientować.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.