Skocz do zawartości
  • 0

Co to za miny przeciwpiechotne?

maurycy

Pytanie

Napisano

Witam, trafiłem na artykuł o znalezionych minach przeciwpiechotnych, natomiast patrząc na zdjęcia zastanawiam się co to konkretnie za miny, bo ich wygląd chyba nie jest zbyt charakterystyczny, a lepiej w razie czego trochę się orientować.

601d602aa137c_p.jpg

601d60270cd7e_p.jpg

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem czemu wszyscy sądzą, że to moje znalezisko. ?

W dniu 5.02.2021 o 17:47, bjar_1 napisał:

Oleju w głowie na przyszłość życzę.

O co ci chodzi? Chłopie szukanie militarki to nie zabawa w piaskownicy, na wszystko można przypadkiem natrafić, granat już kiedyś też wygrzebałem. Na pewno fajnie byłoby, aby taka osoba znała wszystkie rodzaje broni używanej w obu wojnach światowych i innych bitwach, ale w praktyce raczej rzadko to się zdarza, stąd też przydaje się forum, aby pogłębić swoją wiedzę i uzyskać informacje, a nie mało wnoszące przytyki...

Napisano

Jak czegoś nie znasz, to lepiej nie bierz tego w łapy, bo na SD 2 to się możesz tak przejechać, że do końca życiu ktoś będzie musiał ci tyłek wycierać. Granaty wszelkie to pikuś przy tym. Więcej pokory.

Napisano

A to już insza inszość, generalnie to jak się nie ma 100% pewności to lepiej nie tykać nic co choćby potencjalnie może być urwiłapką.

U mnie w takim małym lasku trzeba uważać by się nie potknąć o niewypał, tyle tego, ja zawsze omijałem szerokim łukiem, choć pewnie połowa tego była bezpieczna, ale sam się nie znam zbytnio na temacie i wolę nie ryzykować ;)

Napisano

Sd 2 to jedne z najbardziej niebezpiecznych urwiłapek, jeśli nie nr 1 na tych terenach. Niektóre mają zapalniki poruszeniowe, to nawet gorsze niż uzbrojone s miny. Przy wykopach nie da się odczytać oznaczeń na zapalniku.  Gigantyczne nie są i raczej nie zabiją, lecz sprawią że do końca życia osoba nierozsądnie z nimi eksperymentująca dozna redukcji długości rąk. Ciekawostką jest, że ich puste skorupy osiągają horrendalne ceny, nieporównywalne z np sd 1 czy sd 4. Zgadnijcie dlaczego. Każdy kto ceni wszystkie swoje cześci ciała powinien jak najszybciej oddalić się i zgłosić, bądź zakopać głęboko. Samobójcom też odradzam, bo zamiast się zabić, permanentnie pozbawią się tej możliwości, a zamiast zostaną szpetnym świerzakiem. Jak ktoś kopie militarkę to powinien solidnie się wyedukować w zakresie zardzewiałej śmierci. Niektóre urwiłapki (nie tylko sd 2, sporo jest dziwnych modeli nieprzypominających klasycznych pocisków, np Hafthochladungi, czy granaty GG/P40 bez lotek) nie wyglądają niebezpiecznie, a w istocie takie są. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie