Skocz do zawartości
  • 0

Bakielitowy pojemnik.

kribmw

Pytanie

Napisano

Witam bakielitowy pojemnik bez sygnatur.Wydaje mi się że na jakiś ładunek zapasowy.Dostałem go z innymi skrzynkami niemieckimi.Na drugim zdjęciu wiekszy dla porównania.

IMG_20201122_202745.jpg

IMG_20201122_202813.jpg

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Było tych pojemników więcej i masa sprzętu niemieckiego typu skrzynki amunicyjne karnister wehrmachtu.Bardzo mi to podchodzi pod niemiecki sprzęt ale mogę się mylić.

Napisano

Pokaż mi taki pojemnik na ładunki, dokładnie taki. Jakieś źródło?

Ma to w ogóle jakieś punce oznaczające materiał i producenta?

Napisano
2 godziny temu, bjar_1 napisał:

Jak dla mnie to koreks do ręcznego wywoływania filmów, radziecki, lata 70-80-te.

Były takie bez korka do wlania odczynników ?

Ten co mieliśmy we własnej domowej ciemni miał wlew i pokrętło do obracania szpuli z kliszą...

Napisano
3 godziny temu, bjar_1 napisał:

Jak dla mnie to koreks do ręcznego wywoływania filmów, radziecki, lata 70-80-te.

Absolutnie nie. Koreks, jak zauważył takafura, miałby w pokrywie otwór, umożliwiający wylewanie i wlewanie odczynników.

Napisano

Pojemnik wykonany na 100% z ebonitu i to grubego.Dostałem też skrzynki jedna z nich z karteczka w środku napis 6 kartuschen lfh.18 i data 1944.Jest nawet miesiąc bodajże październik czyli dosyć późna produkcja.Być może dla tego pojemniki nie sygnowane?

Napisano
2 godziny temu, kribmw napisał:

6 kartuschen lfh.18

Czyli 6 naboi leichte Feldhaubitze 18 10,5 cm (105 mm), "powiąż" owe pojemniki z tym i po prostu zmierz ich wewnętrzną średnicę, może to pomoże. Koreks do wywoływania "filmów" to to nie jest (aczkolwiek wykazuje zewnętrzne podobieństwo), nie ma otworu w górnej pokrywie tak jak napisał takafura i Erih, a bez tegoż otworu "ani rusz" kliszy.

Napisano

Dzięki panowie za odpowiedz.Zmierzyłem średnicę 10,2 cm.wysokość 11,5cm.Wszystkie fanty pochodzą z poligonu ss Sophienwalde więc już nie pierwszy raz spotkałem się z dziwnymi przedmiotami testowanymi tu poligonie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie