formoza58 Napisano 18 Listopad 2020 Autor Napisano 18 Listopad 2020 A, żeby było weselej, malowane przez Werkę, zanim ukazało się ww. opracowanie. Jego przebicie się KU 30 w Wyszogrodzie to " Mistrzostwo Świata".Może był w kontakcie z ówczesnymi autorytetami w tym temacie. Tylko z jakich zdjęć skorzystał ? Przecież teraz znamy tylko te z wydobycia w 1940 roku... Tak Ptaszniku, jak w piosnce " ... kiedy patrzę w dal i spoglądam wstecz" i porównując z dniem dzisiejszym , to z chwilą ukazania się nowych zdjęć, coraz więcej pytań. Cytuj
ptasznik Napisano 18 Listopad 2020 Napisano 18 Listopad 2020 ''KU 6'' od rufy strony też nie z głowy. W co tu teraz wierzyć, w stare rysunki czy nowe zdjęcia ? Cytuj
formoza58 Napisano 19 Listopad 2020 Autor Napisano 19 Listopad 2020 No właśnie, ciągle szukam Póki nie wynurzą się zdjęcia jednostek , starym pracom. Byle byśmy poznali je na zdjęciu O właśnie, kolejna " bella, bella donna..." Taka " sztuka", na stosunkowo wąskiej jednostce w latach dwudziestych. " Bądź mądry i pisz wiersze". Dla mnie przynajmniej novum. Cytuj
ptasznik Napisano 19 Listopad 2020 Napisano 19 Listopad 2020 (edytowane) Pięknie. Haubica 100 mm wz.14.Skoda. 1928 tabor bojowy - Nr 6 krypa artyleryjska, z taboru portowego, zmiana oznaczenia na B 6 tabor portowy - Nr 10 krypa przewozowa, zmiana oznaczenia na B 10 1929 Zmiana oznaczeń z B 6 na K 6 i z B 10 na K 10 1930 I Dywizjon - krypy artyleryjskie K 6 i K10 1931 Dywizjon Sztabowy - krypy artyleryjskie K 6 i K 10 1932 Wycofano do przebudowy krypy artyleryjskie K 6 i K 10 K 6 - 1935 I Dywizjon, 1936 mieszkalna, 1939 mieszkalna K 10 - 1933 mieszkalna III Dywizjon, 1935 mieszkalna, 1936 mieszkalna, 1939 mieszkalna w IV, potem w III. Edytowane 19 Listopad 2020 przez ptasznik Cytuj
formoza58 Napisano 19 Listopad 2020 Autor Napisano 19 Listopad 2020 No tak, jak mawiał stary Popiołek, "... kooniec świata". Rok temu wstawiłem ww. jako K 10 i mi umknęło. Zaćma ... Cytuj
formoza58 Napisano 19 Listopad 2020 Autor Napisano 19 Listopad 2020 Kadr ze zdjęcia, które od początku pojawienia się kilka lat temu na aukcji, sprawiał kłopot w identyfikacji. O tyle duże jednostki można rozpoznać, małe są w cieniu i zlewają się z nimi. Zdjęcie to pojawiło się finalnie w opracowaniu M. Borowiaka, ale i on ograniczył się w opisie jako " statki uzbrojone ORP. Admirał Dickman" i " Generał Szeptycki" na Prypeci.Z identyfikacją " drobnicy" raczej zrezygnował. Cytuj
formoza58 Napisano 19 Listopad 2020 Autor Napisano 19 Listopad 2020 Dwie z pozoru takie same fotografie, w tym samym miejscu i w tym samym czasie. Przez lata nie zwracałem na nie uwagi. A jednak się różnią szczegółami . Cytuj
ptasznik Napisano 19 Listopad 2020 Napisano 19 Listopad 2020 Też na to wpadłem, ze dwa dni temu,ale nie było okazji. Dolne jest z trochę dalsza, widać więcej lewej ściany i ... wygląda to na kazamatę wewnątrz okrągłej z zewnątrz wieży. Cytuj
ptasznik Napisano 19 Listopad 2020 Napisano 19 Listopad 2020 2 godziny temu, formoza58 napisał: " statki uzbrojone ORP. Admirał Dickman" i " Generał Szeptycki" ''Szeptycki'' i ''Dickman'', a między nim, a za ''drobnicą'' jakaś krypa z maszcikiem i dwoma kołami ratunkowymi. Cytuj
formoza58 Napisano 19 Listopad 2020 Autor Napisano 19 Listopad 2020 1 godzinę temu, formoza58 napisał: Dwie z pozoru takie same fotografie, w tym samym miejscu i w tym samym czasie. Przez lata nie zwracałem na nie uwagi. A jednak się różnią szczegółami . Podający zejman tak się zgrzał, że podkasał rękawy bluzy I jeszcze wnętrze wieży na " pusto", do kompletu. Cytuj
formoza58 Napisano 19 Listopad 2020 Autor Napisano 19 Listopad 2020 Przed " Dickmanem" jakaś jednostka z brezentowym szałasem (?). Węglarka ?A te trzy z dość wysokim przodem i potem nisko do samej rufy, to chyba nie kutry ( z dwu-cyfrówką na burcie) , tylko trałowce bocznokołowe prawie w komplecie T 1,2,3. Cytuj
ptasznik Napisano 19 Listopad 2020 Napisano 19 Listopad 2020 (edytowane) Coś w ten deseń, tylko nie jestem pewien tych kół łopatkowych. Edytowane 19 Listopad 2020 przez ptasznik Cytuj
formoza58 Napisano 19 Listopad 2020 Autor Napisano 19 Listopad 2020 Ano, przy tej jakości niestety... Tam jeszcze coś jest między " Dickmanem" a krypą. Zaznaczyłem napis, ale czy tylko ja to widzę ? Cytuj
ptasznik Napisano 19 Listopad 2020 Napisano 19 Listopad 2020 Widzę. Od tego odchodzi ukośnie w prawo ramię z dwoma odciągami. Jakiś dźwig pływający ? Cytuj
ptasznik Napisano 19 Listopad 2020 Napisano 19 Listopad 2020 ''Szeptycki'' w niemal tym samym profilu. Maszcik nie należy do krypy, to flagsztok ''Szeptyckiego'', jeszcze jego wytyk do podwieszania kotwicy. Stoi zaraz za ''Dickmanem''. Krypa stoi przy burcie ''Szeptyckiego''. Zaznaczyłem tak pi razy oko poziom pokładu przy kole ratunkowym i podstawie armaty. Cytuj
ptasznik Napisano 19 Listopad 2020 Napisano 19 Listopad 2020 ''Drobnica'' też raczej nie przy ''Szeptyckim'', tylko burta w burtę przy krypie. Gdyby je ustawić przy statku to by były niższe. ''Dickman'' z altanką za kominem, czyli za czasów gdy był statkiem sztabowym Flotylli. Cytuj
formoza58 Napisano 19 Listopad 2020 Autor Napisano 19 Listopad 2020 Teraz, ptasznik napisał: Widzę. Od tego odchodzi ukośnie w prawo ramię z dwoma odciągami. Jakiś dźwig pływający ? Faktycznie, z tym dźwigiem to może być to. Widziałem taki, tyle, ze nie jestem pewien, ale miał nazwę. Nie szukaj w tym " oceanie" wątku, ja jutro, o już dzisiaj, sprawdzę w moich folderach. Cytuj
formoza58 Napisano 19 Listopad 2020 Autor Napisano 19 Listopad 2020 Teraz, ptasznik napisał: 'Drobnica'' też raczej nie przy ''Szeptyckim'', tylko burta w burtę przy krypie Naturalnie tak, Przy dużym powiększeniu teraz widać w miarę, przy małym wszystko się zlewało i takie miałem złudne wrażenie. Cytuj
formoza58 Napisano 20 Listopad 2020 Autor Napisano 20 Listopad 2020 Możliwe, ale póki nie znajdę potwierdzenia w swoim archiwum, trudno powiedzieć. A w opracowaniu u Borowiaka jest o nim mowa? Cytuj
balans Napisano 20 Listopad 2020 Napisano 20 Listopad 2020 Jeżeli można, to chciałem w tym wątku zapytać o malowanie kamuflażowe naszych monitorów w 39 roku. Bardzo dawno temu w miesięczniku "MORZE" był artykuł na temat wydobywania przez Sowietów naszych zatopionych okrętów. Artykuł był ilustrowany kiepskimi zdjęciami, ale na jednym z nich nasz monitor wyraźnie nosił trójbarwny kamuflaż, podobny do tych stosowanych na pancerce. Czy coś więcej wiadomo na ten temat? Cytuj
formoza58 Napisano 20 Listopad 2020 Autor Napisano 20 Listopad 2020 Ze zdjęć i kronik sowieckich po wydobyciu i włączeniu do swojej flotylli rzecznej monitorów, wyraźnie widać w kamuflażu trójbarwnym monitory " gdańskie" ( są w kadrach kroniki i zdjęciach "Pińsk", " Toruń" i " Horodyszcze"). Natomiast nie posiadał takiego " Kraków" i wysadzone w powietrze przez załogę " Wilno". Ponadto na kadrach kroniki widać trałowiec bocznokołowy w jednym kolorze, oraz lekkie kutry uzbrojone w kamuflażu jakby w dwubarwnym. Na zdjęciu kanonierka jest jednobarwna. Kutry meldunkowe również. Cytuj
leszek01 Napisano 20 Listopad 2020 Napisano 20 Listopad 2020 WLU nr 204. Jeden z kutrów z "wieżyczką typu Ursus" należący do serii Ku16 - KU 19 nosił "pstry kamuflaż" (cztery lub pięć kolorów).Prawdopodobnie został przemalowany po 28 sierpnia 39 w czasie rozśrodkowania Flotylli w rejonie Osobowicz, na 42 km odcinku Piny zwanym "redą F". Cytuj
formoza58 Napisano 20 Listopad 2020 Autor Napisano 20 Listopad 2020 Dzięki Leszek za przypomnienie. Jeszcze jest " Mątwa", która również była w jednym kolorze... Jednostki OW. " Wisła" na "wojenny szlak " nie miały kamuflażu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi